Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. посібник В.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
415.74 Кб
Скачать

Хід уроку

1. Організаційний момент.

2. Актуалізація опорних знань.

- Що таке витинанка?

- З якого паперу вона вирізається?

- Які кольори ми називаємо контрастними?

- Яка композиція називається замкненою?

3. Повідомлення теми, мети уроку, пояснення нового матеріалу.

Давайте згадаємо з вами пору року, коли природа буяє своєю красою - літо.

  • Хто влітку пурхає навколо квітів, легкі як пір’їнки? (Метелики).

  • Щоб пригадати літо і цих чарівних метеликів, давайте переглянемо за допомогою комп’ютера презентацію «Світ метеликів».

  • Зайдіть в розділ «Програми» і знайдіть програму Power Point. Запустіть її. В меню знайдіть презентацію «Світ метеликів».

(Учні спостерігають за рухами метелика за допомогою комп’ютерної анімації, а вчитель розповідає про метеликів).

Метелики – одні з самих гарних живих істот на Землі! Вони схожі на квіти.

В метеликів гарні видові назви, це частіше імена грецьких богів і героїв: Аполлон, Психея, Гектор, Ікар. Так люди виявили своє захоплення яскравою красою метеликів.

Вчені називають їх лускокрилі, бо луска — це і є саме головне в наряді метеликів – та сама «пильця», яка так легко стирається від необережних доторкань пальців деяких необережних людей.

Натисніть клавішу «пропуск». (Школярі розглядають збільшене зображення луски на крильцях метелика, а вчитель продовжує розповідь.)

Луска буває різна за формою, й вся вона – видозмінні волоски. В деяких, як в прозорих мішечках, зібрані зернятка забарвленої речовини – пігменту (це кольорова луска, але є луска і некольорова).

Деякі метелики можуть здійснювати міжконтинентальні подорожі. Вони долають колосальні відстані, добре при цьому орієнтуючись.

Натисніть клавішу «пропуск». Так, Монарх влітку літає в Північній Америці, а зимувати летить в Мексику. Там відкладає яйця і гине. А нащадки тих, хто прилетів до Мексики, на наступний рік відправляються в Північну Америку. (Вчитель за допомогою комп’ютерної графіки знайомить учнів з метеликом Монарх, його формою та забарвленням).

Натисніть клавішу «пропуск». Дуже цікаві очі метелика і згорнуті спіраллю короткі хоботки, за допомогою яких ці комахи добувають нектар квітів (Вчитель за допомогою комп’ютерної графіки зображує метелика, що демонструє цей процес).

  • А чому метеликів називають чарівниками? (Бо вони зазнають повне перетворення).

Так, з яйця, відкладеного метеликом, з'являється маленька гусінь, .яка все своє життя їсть і росте. Потім гусінь, що виросла перетворюється в нерухому, але живу лялечку. Деяка гусінь перед тим, як перетворитися в лялечку, пряде овальні кокони з міцної нитки. З цих ниток робили натуральний шовк. Жити шовкопряд може лише там, де росте шовковиця. (Школярі за допомогою комп’ютерної анімації спостерігають за процесом перетворення).

Зараз більше ста видів метеликів у нашій країні занесені в Червону книгу. Чимало їх знищено дітьми, які ловлять метеликів сачками. Краще просто милуватися ними.

Є й шкідливі метелики.

- Яких ви можете назвати?

Так, це плодожерки, совки, міль, капусниця, кропивниця, лимонниця та ін. Натисніть клавішу «пропуск». (Учні знайомляться з метеликами «кропивниця” та «лимонниця» за допомогою комп’ютерної графіки). З гусінню шкідливих метеликів ведеться спеціальна боротьба.

Існує біля 110 тисяч видів метеликів. Зараз я вас познайомлю ще з деякими. Натисніть клавішу «пропуск».

(Вчитель за допомогою комп’ютерної графіки знайомить учнів з метеликами: подолярій, Аполлон, денне око павича, махаон).

Натисніть клавішу «пропуск».