Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_Suchasni_ekonomichni_teoriyi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

М ІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

Університет радіоелектроніки

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ з дисципліни “СУЧАСНІ ЕКОНОМІЧНІ ТЕОРІЇ”

для студентів денної форми навчання

спеціальності “Економічна кібернетика”

ХАРКІВ 2009

Конспект лекцій з дисципліни „Сучасні економічні теорії” для студентів денної форми навчання спеціальності “Економічна кібернетика” – Харків: ХНУРЕ, 2009.– 177 с.

Упорядник: О.В. Назаренко

ЗМІСТ

Вступ 4

  1. Методологія економічної науки та сучасні моделі розвитку економічної теорії 5

2. Еволюція кейнсіанства, її основні напрями та теорії. Сучасні концепції неолібералізму і соціальної школи 31

3. Теорії економічного неоконсерватизму 56

4. Неокласичне відродження. Теорії «економіки пропозиції» та «раціональних очікувань» 78

5. Соціально-інституціональні технократичні теорії 99

6. Теоретико-методологічні засади, структура та основні теорії неоінституціоналізму 115

7. Теорії трансформації капіталізму 123

8. Теорії «індустріального суспільства» 132

9. Концепції футурології 151

Глоссарій 162

Рекомендована литература 174

ВСТУП

Складним і суперечливим є економічне життя суспільства. Жодна економічна теорія не може пояснити цей процес у повному обсязі. Шлях дослідження закономірностей економічного життя лежить крізь синтез економічних поглядів , визначення, що кожна з теорій вносить свою частку в будову економічного світосприйняття.

Завданням дисципліни є вивчення категоріально-понятійного апарату, запропонованого різними школами, економічних ідей та пропозицій з огляду на їх належність до тих чи інших напрямів сучасної економічної теорії; набуття вміння аналізувати економічні ситуації з позицій різних сучасних економічних концепцій та виявляти взаємозв’язки економічної політики із сучасними теоретичними поглядами.

Метою навчальної дисципліни є надання знань про основні напрями розвитку сучасної економічної думки та систематизація знань про уявлення представників основних шкіл і течій економічної науки щодо сутності і механізмів функціонування господарських систем. Вивчення сутності та логіки сучасних економічних доктрин спирається на виявлення умов їх виникнення, зв’язок економічних концепцій з економічною політикою, оцінювання сильних і слабких сторін концепцій, що розглядаються.

У теперішній час у багатьох дослідників виникає відчуття, що економічна наука підійшла до свого природнього кордону, за яким нічого конструктивного немає. Чи є це твердження занадто песимістичним? Чи зможе сучасна економічна теорія піднятись з рівня прикладних рекомендацій збільшення доходів підприємств до рівня фундаментальної економічної науки, яка зможе вплинути на подальший розвиток глобального суспільства? Сучасні економічні теорії звинувачують у вичерпності особистого об’єкту дослідження і “заповзанні” у сферу математики , права, фізики, соціології, історії. Спостерігається відносне зниження значущості результатів економічних досліджень. З іншого боку, збільшення складності економічних теорій не призводить до їх застосування на практиці.Однак загострення конкуренції та мінливості глобального ринку потребує вірних економічних діагнозів сьогодення та рецептів для його лікування.

Розглядання механізму впливу на суспільство та перспектив розвитку сучасних економічних теорій має сприяти поглибленню економічного способу мислення студентів-економістів, виробленню навичок аналітичного , творчого мислення, вміння відстоювати свою думку, інтегрувати набуті в університеті знання в процесі прийняття рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]