Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поради.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Такого цікавого Ви ще не читали!

Способи скорочення витрат:

1. Картки знижок при покупках. (Створіть з рідними і колегами резерв дисконтних карток і обмінюючись ними Ви зможете суттєво економити в різних закладах).

2. Виберіть більш економний пакет послуг мобільного зв'язку.

3. Використовуйте Skype для дзвінків в інші міста та закордон.

4. Не давайте гроші в борг. (Якщо у вас є вільні кошти їх потрібно інвестувати, щоб вони давали дохід. Тобто у вас не має бути коштів, які можна дати у борг, бо усі ваші заощадження повинні працювати.)

5. Купуйте оптом: не кілограм цукру, а мішок; пральний порошок упаковками по 3, 9 кг. (можна домовитись з сусідами, родичами, щоб разом закупити). Овочі і фрукти купляйте оптом в сезон коли вони найдешевші.

6. Купуйте взуття і одяг в кінці сезону, коли знижки на них найбільші.

7. Завжди платіть за себе, і ніколи за всю компанію.

8. Платіть за товар, а не за бренд.

9. Завжди просіть знижку при придбанні товару, використовуйте зв'язки. (В основі нелюбові торгуватися лежать необґрунтовані страхи (відмови, критики з боку оточуючих і т.п.), низька самооцінка і невміння. Все це прикрито маскою гордості і позиції «Я можу собі це дозволити». Однак часто торг протягом хвилини заощаджує Вам суму, яку Ви заробляєте за годину чи навіть більше.)

10. Забудьте про споживчі кредити. (Купуйте в кредит тільки нерухомість (при придбанні житла замість сплати оренди ''в нікуди'' через певний час житло буде Вашим).Ні в якому разі не давайте себе втягнути в авантюру типу весілля/відпустка/святкування дня народження в кредит.)

11. По можливості частіше їжте вдома. (Це і дешевше і корисніше для здоров’я)

12. Ведіть облік затрат, щоб знати їх структуру і виявляти найбільш вагомі статті. Думайте, що можна зробити для їх скорочення. (Можете використовувати програму  AbilityCash для ведення сімейного, чи власного бюджету це є дуже важливим!)

13. Повертайте сплачені податки. Не знаєте як? Запитайте свого фінансового консультанта.

14. Забудьте про азартні ігри, лотереї, ігрові автомати і т.п.

15. Перераховуйте вартість продуктів харчування в переводі на кілограм. (Це відіб'є у Вас бажання купувати надмірно дорогі товари типу чіпсів (до 100 грн. за кг), сухариків і т.п.)

16. Приймаючи рішення сходити на концерт чи у нічний клуб, порахуйте, чи заробляєте Ви за 2-3 години роботи стільки грошей, скільки потратите за той же час?

1Выгнутая вниз стрелка 3 7. Святкування дня народження, ювілею, весілля не обов'язково означає наявність величезної кількості гостей.

1 Выгнутая вниз стрелка 5 8. Оформляючи кредит на придбання нерухомості чи розвиток бізнесу, прорахуйте вплив на вартість кредиту комісійних виплат і прихованих платежів. (Не завжди кредит з нижчою задекларованою відсотковою ставкою буде дешевше. Краще зверніться за порадою до професіонала, який порахує реальну ефективну процентну ставку.)

19. Позбувайтеся шкідливих звичок. (На рік на сигарети 1 людина витрачає як мінімум 3500 грн. Вартість Вашої звички курити за 30 років – більше 2 млн. гривень. Приблизно така ж ситуація з алкоголем – витрати на купівлю алкоголю краще направити на заняття спортом, що буде корисніше для здоров’я і в майбутньому дозволить зекономити на медикаментах. )

20. Поступово відходьте від спілкування з людьми, які є Вашими друзями тільки по затратам часу і грошей.

21. Забудьте про кредитні карточки. Якнайшвидше виплатіть борги по ним і анулюйте. (Хоча принаймні одна кредитна картка може Вас суттєво виручити і зекономити гроші у випадку форс-мажорних обставин. Само собою, ця порада неприйнятна для фінансово недисциплінованих. )

22.  В міру можливості розплачуйтесь готівкою. (Це дає відчуття реальних витрат, на відміну від розрахунків карткою. Але велику суму готівки з собою носити не рекомендується – є велика спокуса її витратити)

23. Завжди перевіряйте чеки і рахунки на предмет наявності можливих помилок. Збирайте чеки для відслідковування розмірів і статей затрат.

24. Встановіть собі ліміт затрат на день і притримуйтесь його.

25. Приходячи додому, Ви повинні знати, на що пішла кожна копійка Ваших грошей за день. (в цьому допоможуть чеки)

26. В супермаркеті здійснюйте покупки по складеному списку. (Адже проти Вас продавці використовують цілу науку – мерчендайзинг. Повне трактування поняття мерчендайзинга з урахуванням усіх нюансів охоплює фізичне розташування і оформлення товару в точці продажу, всестороннє стимулююче споживача дойого імпульсивного придбання, а також правильне представлення і детальне знання товару продавцями.Психологи давно встановили, що найчастіше покупки здійснюються імпульсивно – прийшов, побачив, купив. Дослідження показали, що твердо запланованих покупок всього 30%, а 70% - спонтанні, імпульсивні. Причому саме на них в результаті приходяться найбільші фінансові втрати із розряду ''гроші на вітер''.)

27. Утепліть квартиру. Це зменшить витрати на обігрів оселі. (Шведи підрахували, що на обігрів оселі взимку від 17 до 22 С необхідно стільки ж енергії, як від 0 до 17 оС.)

28. Ходіть у магазин ситим. В такому разі ви купите менше.

29. В день отримання зарплати краще зразу іти додому, не заходячи навіть у продуктовий магазин. Справа в тому, що в цей день людина відчуває себе багатою і грошей не рахує, що ні до чого хорошого не призводить.

30. Крупні покупки плануйте завчасно.

31. Придбавайте енергозберігаючу побутову техніку. (В тому числі енергозберігаючі лампи. Можете змінити не всі одразу, а наприклад по 2-3 лампи кожного місяця)

32. Купуйте тільки те, що Вам дійсно необхідно. (Засновник Американського інституту по вивченню мотивації поведінки стверджував, що головна цінність  товару для покупця полягає не в його функціональному призначенні, а у задоволенні глибоко схованих у підсвідомості бажань, про які сам покупець може навіть і не підозрювати. У більшості випадків ці темні інстинкти і таємні бажання витіснені у підсвідомість саме тому, що вони неприємлимі для свідомості.)

33. Візьміть яку-небудь свою щоденну витрату і помножте на 365 днів у році, і скажімо ще на 10 років. Тоді ви зрозумієте справжню вартість ваших щоденних звичок. (Наприклад: я любив, щовечора купити шоколадку і з'їсти її з чаєм, така моя звичка коштувала мені за 10 років близько 50 тис. грн, а скільки є у Вас звичок від яких можна відмовитись, не завдаючи собі дискомфорту?)

Створіть банк для себе

  1. Згідно 1 закону грошей – 10% від доходу платимо собі, згідно 2 Закону грошей – 20% платимо собі, якщо немає боргів. Отож 30% від отриманої зарплати чи іншого доходу одразу стаивмо в «копілку» .

  2. Визначте для себе суму яку Ви зможете без відчутних втрат ставити в «копілку» щодня, це може бути 2, 5, 10, 20 грн, залежно від вашого доходу. Основне тут систематичність.

  3. Всі копійки в кінці дня також в «копілку».

  4. Якщо ви отримали знижку, суму цієї знижки також відкладаємо.

  5. Отримали незапланований дохід? 50% від нього в копілку.

  6. 50% додаткового доходу туди ж.

В кінці місяця у Вас буде сума яку можна поставити на поточний чи депозитний рахунок і отримувати дохід у вигляді відсотків. Або ж інвестувати в інші фінансові інструменти за порадую фахівця.

У ВАС ПОВИННА БУТИ ЦІЛЬ НА ЯКУ ВИ ЗАОЩАДЖУЄТЕ, і якщо їх декілька, тоді краще, щоб і відкрих вкладів було декілька. Тобто вклад – на квартиру, вклад – на автомобіль, вклад – на відпочинок за кордоном чи накопичення на пенсію і т.д. ОСНОВНЕ, щоб така деференціація була, тоді Вам буде простіше економити розуміючи для чого КОНКРЕТНО Ви це робите та менша ймоврність витрати коштів не по призначенню.

Як навчитися відкладати гроші

Submitted by Адміністратор on Wed, 03/28/2012 - 15:02

Коли ціни ростуть, а зарплати зменшуються, починаєш замислюватися, як навчитися збирати гроші. Є кілька нескладних звичок, які допоможуть привчити себе відкладати.

«Перш за все заплати собі».

Найкращим способом зрозуміти, як навчитися збирати гроші, стане їх регулярне відкладання: оплачуючи інші рахунки, виписуйте чек і на себе. Дуже корисним буде завести окремі рахунки для різних випадків життя (пенсійні заощадження, відпустка, ремон машини). Заощадження також можна автоматизувати, щоб якась сума з кожної зарплати перераховувалася на ваш особистий рахунок. Непомітні для загального бюджету, 20 доларів в місяць дадуть 480 доларів в рік на виході. Кожні півроку варто збільшувати суму відрахувань.

Збирайте копійки.

Заведіть спеціальну банку, куди ви будете зсипати монети. Розкажіть своїм дітям, що ви зможете їм купити, коли скарбничка наповниться. Таку корисну звичку ви розвинете не тільки у себе: у підростаючого покоління також з'явиться уявлення про те, як навчитися збирати гроші. Копійки в банку можна обміняти на купюри або користуватися ними в автоматах для розрахунків. Цей спосіб може поповнити домашній бюджет на кілька сотень гривень, крім того, він звільнить гаманець від важких монет.

Отримали підвищення з надбавкою до зарплати?

Чудово! Але, замість того, щоб потратити всі ці гроші, збільшіть суму заощаджень (див. спосіб № 1). Якщо річну премію ви перераховуєте на свої рахунки, значить, ви побили рівень річної інфляції, а при підвищенні вас по службі, грошей вам все одно вистачить. Замість того, щоб марно витрачати надбавку до платні, вкладіть її у щось дійсно важливе, наприклад, в сімейний відпочинок або пенсійні накопичення. Це також стане кроком у вашому пізнанні науки про те, як навчитися збирати гроші.

Слідуйте за своїми звичками.

Якщо кілька років ви виплачували автокредит і розплатилися за нього повністю, зробіть вигляд, що позика погашаєте як і раніше, тільки самому собі. Облік особистих фінансів можна автоматизувати, перераховуючи гроші на ощадні рахунки. Розраховані на роки вперед кошти знадобляться в майбутньому, коли ви захочете поміняти автомобіль. Відмінною мотивацією може стати візуалізація того, як ви платите за нове авто.