Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
222.21 Кб
Скачать

4 Завдання для самостійної роботи

Тема

Питання для самостійного вивчення

Кіль-кість годин

Літературні джерела №, стор.

1

2

3

4

Тема 1. Загальні основи і принципи бухгалтерського обліку в банках

1.Характеристика банківської системи України. Види банківських операцій. Активні і пасивні операції комерційних банків.

2.Предмет і метод бухгалтерського обліку. Характеристика елементів методу. Передумови та необхідність поділу бухгалтерського обліку на фінансовий і управлінський. Значення та методика податкового обліку в системі комерційних банків.

3.Бухгалтерські документи (клієнтські, внутрішньобанківські) та регістри бухгалтерського обліку. Їх характеристика, документообіг.

4.Ведення синтетичного обліку за балансовими рахунками. Формування інформації про операції, що їх виконує банк за цими рахунками, та відображення результатів операцій за залишками на синтетичних балансових рахунках у фінансовій звітності.

5.Характеристика аналітичного обліку як підсистеми бухгалтерського обліку, що деталізує інформацію про кожного контрагента та кожну операцію. Значення параметрів аналітичного обліку для формування фінансової та статистичної звітності. Обов’язкові та необов’язкові параметри. Поділ параметрів аналітичного обліку залежно від сфери застосування на такі види: контрагентів (клієнтів), документів, договорів та безпосередньо аналітичних рахунків. Поділ обов’язкових параметрів на загальні та спеціальні. Формування номера аналітичного рахунка та нумерація рахунків доходу бюджету.

10

[1], [4, с. 13-40]

Тема 2. Облік капіталу банку

1.Характеристика капіталу комерційного банку як залишкового інтересу банку в активах за вирахуванням зобов’язань.

2.Облік операцій з викупу банком акцій власної емісії та їх подальшої реалізації.

3.Облік внесків за зареєстрованими змінами до статутного капіталу.

10

[4, с.313-322]

Тема 3. Облік доходів та витрат банку

1.Структура класів 6 і 7 («Доходи» і «Витрати») Плану рахунків. Класифікація доходів і витрат банку.

2.Методи визначення кількості днів для розрахунку процентних доходів (витрат). Облік операцій за рахунками «Доходи майбутніх періодів» (3600) та «Витрати майбутніх періодів» (3500).

3.Облік сумнівної заборгованості за нарахованими доходами. Облік формування спеціального резерву під заборгованість за нарахованими доходами. Облік списання сумнівної заборгованості за рахунок резервів. Порядок визнання витрат у системі фінансового обліку.

4 Зміст податкового обліку. Способи ведення обліку валових доходів і валових витрат: позасистемно; на балансових рахунках; на позабалансових рахунках.

10

[4, с. 330-343]

Тема 4. Облік касових операцій

1.гальні положення Інструкції про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України (затверджена ПП НБУ № 69 від 19.02.2001 р.

2. Порядок підготовки та розроблення прогнозів касових оборотів, розгляд та затвердження заявок-розрахунків клієнтів для встановлення лімітів залишку готівки в касі.

3.Порядок роботи кас банків при підприємствах і організаціях. Обробка, формування і пакування грошових білетів, монет і валютних цінностей. Організація резервних фондів Національного банку України.

4.Порядок закриття операційної каси банків.

14

[4, с. 70-83]

Тема 5. Облік розрахункових операцій

1.Зміст Інструкції про міжбанківські розрахунки в Україні. Характеристика міжбанківських розрахунків.

2.Порядок відкриття кореспондентських рахунків банкам (філіям) у територіальних управліннях Національного банку. Перелік документів, що подаються до територіального управління НБУ.

3.Відкриття та ведення рахунків лоро і ностро. Механізм дії прямих кореспондентських рахунків між банками.

4.Перелік бухгалтерських операцій та механізм здійснення міжбанківських розрахунків через СЕП.

5.Загальні положення Інструкції про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті, (затверджена Постановою Правління НБУ 18.12.98.). Характеристика рахунків, що відкриваються клієнтам у комерційних банках: поточні, депозитні (вкладні) у національній та іноземній валюті, поточні бюджетні у національній валюті України. Перелік документів, що подаються до банку для відкриття рахунків. Особливості відкриття рахунків у національній валюті фізичним особам: розрахункові та вкладні рахунки громадян.

6.Загальні положення Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті (затверджена ПП НБУ № 22 від 21.01.2004 р.).

7.Загальні правила документообігу. Проведення розрахунків у системі електронних платежів „клієнт-банк”.

10

[4, с.101-135]

Тема 6. Облік операцій з кредитування

1.Порядок визнання кредиту на балансових та позабалансових рахунках. Зміст та положення кредитної угоди, яка визначає умови кредитування.

2.Зміст облікової процедури за кредитною операцією: відкриття аналітичних рахунків (загальні і спеціальні параметри); облік номіналу кредиту; облік простроченої кредитної заборгованості.

3.Особливості обліку кредитних операцій овердрафт, РЕПО, врахування векселів, за факторинговими операціями.

10

[4, с. 156-195]

Тема 7. Облік депозитних операцій

1.Характеристика груп балансових та позабалансових рахунків для фінансового обліку залучення (розміщення) депозитів, сплати витрат та отримання доходу за ними.

2.Облік номіналу депозиту. Вплив методу виплати процентів (за період або на період) на облік номіналу депозиту.

3.Облік процентних витрат. Розрахунок нарахованих процентів за простою (номінальною) або складною (фактичною) процентною ставкою.

5

[4, с.101-112]

Тема 8. Облік операцій з цінними паперами

1.Загальні положення Інструкції з бухгалтерського обліку операцій із цінними паперами в банках України.

2.Класифікація цінних паперів за видами сплати доходу: цінні папери з визначеним прибутком та цінні папери з невизначеним прибутком. Форми випуску цінних паперів.

3.Структура балансових та позабалансових рахунків для фінансового обліку операцій з розміщення, обігу, сплати доходу та погашення власних і придбаних цінних паперів.

4.Облік операцій переведення цінних паперів з торгового портфеля банку до портфеля на продаж. Облік реалізації (продажу) цінних паперів з торгового портфеля банку.

5.Облік переоцінки на дату балансу цінних паперів портфелю на продаж, які обліковуються за справедливою вартістю. Облік втрат банку від зменшення корисності цінних паперів та формування резервів.

6. Облік операцій переведення цінних паперів з портфеля на продаж до торгового портфеля. Облік реалізації (продажу) цінних паперів з портфеля на продаж.

7.Облік комісійних операцій з цінними паперами.

8.Облік операцій з купівлі цінних паперів за дорученням клієнта та з їх продажу. Облік інкасування векселів, їх доміциляції. Облік боргових цінних паперів власної емісії. Облік операцій з цінними паперами за позабалансовими рахунками.

14

[4, с. 223-236]

Тема 9. Облік операцій в іноземній валюті

1.Характеристика операцій в іноземній валюті, здійснюваних банками, та їх типи. Ідентифікація операцій за параметрами аналітичного обліку.

2.Валютна позиція банку за окремими видами валют та її врахування в системі бухгалтерського обліку при здійсненні обмінних операцій в іноземній валюті. Типи операцій, що впливають на розмір відкритої валютної позиції банку.

3.Облік доходів (видатків) за операціями, що здійснені в іноземній валюті. Облік результатів за обмінними операціями. Коригування статей балансу при зміні валютних курсів. Відображення результатів коригування в системі рахунків бухгалтерського обліку.

4.Зв’язок між операціями в іноземній та національній валюті через рахунки 3800 та 3801 та порядок їх згортання при складанні фінансової звітності.

5

[4, с. 79-82]

Тема 10. Облік операцій з основними засобами

1.Економічна характеристика основних засобів банку. Їх класифікація за функціональним призначенням (операційні та неопераційні). Структура витрат, що формують первісну вартість основних засобів.

2.Завдання обліку основних засобів. Характеристика рахунків з обліку операцій за основними засобами та нематеріальними активами. Аналітичний і синтетичний облік основних засобів.

3.Відображення в обліку результатів переоцінювання основних засобів.

10

[4, с. 249-258]

Тема 11. Облік операцій з нематеріальними активами

1.Завдання бухгалтерського обліку за операціями банку з основними засобами та іншими необоротними активами.

2.Класифікація основних засобів та нематеріальних активів в банках. Характеристика рахунків з обліку операцій банку з необоротними активами.

10

[4, с. 249-259]

Тема 12. Облік операцій з лізингу

1.Об’єкти лізингу. Економічний зміст оперативного і фінансового лізингу. Зміст лізингової угоди та умови виконання лізингових операцій. поняття лізингових платежів та його складові.

2.Визначення залишкової вартості об’єкта, що передається у фінансовий лізинг. Виключення цього об’єкта з балансу лізингодавця і відображення у складі витрат від реалізації необоротних активів. Облік розподілу доходу лізингодавця за звітними періодами протягом строку (лізингу).

3.Облік амортизації за об’єктами оперативного лізингу на балансі лізингодавця.

4.Позабалансовий облік оперативного лізингу на балансі лізингоодержувача.

10

[4, с. 262-266]

Індивідуальне навчально- дослідне завдання

12

Усього годин

130