Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 3 Т..DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
414.21 Кб
Скачать

Лекція № 3. Тара і контейнери

3.1. Класифікація тари для штучних вантажів.

Оснащення виробничого процесу сучасної: уніфікованою тарою є першочерговою умовою для комплексної механізації й автоматизації транспортно-складських і перевантажувальних операцій. Застосування уніфікованої тари дозволяє значно підвищити продуктивність праці складського персоналу, скоротити витрати на переробку 1 т вантажу і підвищити. цілість складованих вантажів.

Тару промислового підприємства можна класифікувати по різних ознаках (ДЕРЖСТАНДАРТ 17527-86). По призначенню тара підрозділяється на споживчу і транспортну. Споживча тара надходить разом із продукцією, будучи первинним упаковуванням. Транспортна тара служить для тимчасового розміщення вантажів при їхньому транспортуванні і складуванні.

Розрізняють індивідуальну, призначену для одного виробу, і групову тару, призначену для транспортування і складування декількох виробів;

Для багатократного використання застосовують багатооборотну тару, для однократного - разову. У залежності від конструкції розрізняють розбірну і нерозбірну тару, а також складану тару, що можна .скласти до мінімального розміру і знову додати їй початкову форму.

По ступені жорсткості конструкції розрізняються на наступні види тари: жорстка, що не змінює форми і розмірів при наповненні її -продукцією; м'яка, що змінює форму при заповненні тари продукцією, і напівжорстка, що змінює форму при значних зовнішніх впливах.

При розгляді технічних характеристик виробничої тари доцільно прийняти класифікацію, в основу якої покладений розподіл тари на групи в залежності від виду матеріалу, із якого вона виготовлена (рис. 1). Розрізняють наступні типи виробничої тари: дерев'яна, металева, полімерна, картонна, скляна, тканинна, паперова. Дотепер на підприємствах машино- і приладобудування 60-80 % від загальної кількості тари складає дерев'яна тара, в основному використовувана як багатооборотна при внутрішньозаводському складуванні і транспортуванні, а також для упаковування готової продукції. Дерев'яна тара виготовляється у виді дощатих я фанерних шухляд, піддонів і бочок.

Металева ящикова тара використовується в якості багатооборотної для збереження і внутрішньозаводського транспортування різноманітних заготівель, деталей, виробів. Для пакетних перевезень застосовуються плоскі металічні і дерев'яні піддони; для збереження рідких, сипучих і газоподібних вантажів - металеві цистерни, бочки, балони, фляги, бідони.

Усі більше застосування в промисловості останнім часом одержує тара з полімерних матеріалів. Цей вид тари використовується як для внутрішньозаводського складування і транспортування, так і для затарювання готової продукції. З полімерних матеріалів виготовляються шухляди, цистерни, бочки, бідони, фляги і т.д. У скляній тарі, як правило, надходить на підприємство хімічна продукція. Картонна тара в умовах промислового підприємства застосовується рідко і служить для упаковування деяких видів готової продукції. М'яка тара в основному у виді мішків виготовляється з паперу, тканини або гумотканини і служить для упаковування сипучих вантажів.

Геометричні розміри тари для виробів із габаритними розмірами до 1140х760х1140 мм приймаються відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 21140-75. В окремих випадках розміри тари приймаються по технічних умовах заводів-виготовлювачів промислової продукції. У табл. 3.1 дані кращі розміри транспортно-складської прямокутної тари (ДЕРЖСТАНДАРТ 21140-75*). Кращими зовнішніми діаметрами круглої тари є наступні: 800; 600; 400; 294; 226; 219; 200 мм. Зовнішня висота як прямокутної, так і круглої тари вибирається з наступного ряду: 1200; 800; 600; 400; 300; "266; 200; 150; 133; 120; 100 мм.

Рис. 1.