Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

2. Зміст навчальної дисципліни «Фінансовий облік іі» Вступ

В умовах ринкової економіки фінансовий облік є особливо важливою функцією ефективного управління виробничими і комерційними структурами, знаряддям контролю за раціональним і економічним використанням ресурсів з метою досягнення комерційного успіху і виконання фінансових обов’язків перед державою. Успішне ведення виробничої, комерційної та фінансової діяльності неможливе без належно організованого бухгалтерського обліку, який передбачає збір, опрацювання та надання економічної інформації для зовнішніх і внутрішніх користувачів.

Чітка побудова фінансового обліку згідно з Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій підвищує його роль як основного засобу одержання достовірної інформації для прийняття обґрунтованих управлінських рішень відповідно до діючих в Україні законів і попереджень ризику у виробничо-господарській фінансовій діяльності підприємств, у системі оподаткування, у довгострокових та поточних зобов’язаннях тощо.

Програма курсу є основним документом, що визначає зміст, обсяг і послідовність вивчення студентами економічних спеціальностей вищих навчальних закладів категорій та основ бухгалтерського обліку пасивів, зокрема, капіталу, зобов’язань, витрат, доходів та результатів.

Тема 1. Облік короткострокових зобов’язань.

Правові основи регулювання кредитних взаємовідносин. Види оцінок балансової вартості зобов’язань. Облік кредиторської заборгованості з постачальниками та підрядниками за придбані товари (роботи, послуги). Поняття, види та порядок укладання договорів. Документальне оформлення наданого кредиту. Аналітичний облік короткострокових позик. Відображення короткострокових позик банку у бухгалтерському обліку та звітності. Облік позик банка (за видами кредитів). Облік витрат на розміщення позики. Облік розрахунків за нарахованими відсотками. Документування господарських операцій.

Тема 2. Облік довгострокових зобов’язань.

Облік зобов’язань за облігаціями. Порядок нарахування та сплати відсотків за облігаціями. Облік амортизації премії та дисконту за випущеними облігаціями. Характеристика та нормативне забезпечення орендних операцій. Сутність та відображення в обліку фінансової оренди. Облік розрахунків з орендодавцями за необоротні активи, передані на умовах довгострокової оренди. Облік інших довгострокових зобов'язань.

Тема 3. Облік праці та її оплати.

Законодавче регулювання організації оплати праці. Порядок нарахування доплат та надбавок до заробітної плати. Документальне оформлення операцій по нарахуванню та виплаті заробітної плати. Синтетичний облік нарахування заробітної плати. Виплата заробітної плати по банківським платіжним карткам. Натуральна оплата праці. Матеріальна допомога. Допомога по тимчасовій непрацездатності. Облік інших виплат (компенсація за невикористану відпустку; навчання робітників, та осіб, які не працюють на підприємстві; вихідна допомога; індексація заробітної плати тощо) Відображення в регістрах бухгалтерського обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]