Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч_прогр_ТПАПроцесу.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
575.49 Кб
Скачать

Змістовний модуль і «вступ до адміністративного процесу україни» тема № 1 «історія адміністративного процесу україни»

Лекція:

4 години

Семінарське заняття:

2 годин

Самостійна робота:

2 години

Всього:

8 годин

На відміну від країн Центральної та Західної Європи, де адміністра­тив­не судочинство формувалося та розвивалося тривалий час, існують сталі традиції адміністративної юстиції, процес запровадження в сучасній Україні системи спеціалізованих судів, уповноважених розглядати та вирішувати публічно-правові спори, не можна визнати повною мірою завершеним. Єдине вчення про національне адміністративне судочинство й адміні­стра­тивне процесуальне право остаточно не вироблене; законодавство, яке регулює здійснення такого судочинства, не отримало належної практичної перевірки; у зв’язку з недосконалістю адміністративно-процесуальних норм ускладненим виявилося застосування адміністративними судами деяких положень Кодексу адміністративного судочинства України, що природно обумовило значну кількість процесуальних помилок, які допускаються суддями під час розгляду та вирішення публічно-правових спорів1.

Розглядаючи українське адміністративне судочинство, незважаючи на його відносно нещодавнє законодавче закріплення, із упевненістю можна стверджувати, що воно не є принципово новим явищем у вітчизняній правовій науці й законодавстві. Хоча українське адміністративне судочинство й набуло нинішнього завершеного вигляду та змісту лише із 2005 року, з моменту підписання та набуття чинності КАС України, проте певним чином було запроваджено та почало здійснюватися значно раніше. Зокрема у 1962 році І.М. Пахомов писав, що “у справі забезпечення соціалістичної законності в державному управлінні важливу роль відіграє радянський суд. ... Судові органи в точно визначених законом випадках розглядають адміністративно-правові питання, вирішують суперечки в адміністративно-правових відносинах. Суд перевіряє законність діяльності виконавчих і розпорядчих органів державної влади шляхом розгляду позовів і скарг громадян на неправомірні акти державного управління, які порушують права й інтереси трудящих і соціалістичної держави ...”.

За весь час існування України навіть у складі інших державних утворень вітчизняні державні, політичні діячі, науковці-правники чимало зусиль докладали для утворення як національних державних органів в цілому, так і адміністративних судів зокрема. Тому процес становлення й розвитку національного адміністративного судочинства умовно можна поділити на чотири основні періоди:

1) адміністративне судочинство на Українських землях доби Російської та Австро-Угорської імперій;

2) адміністративне судочинство часів формування Української державності (1917-1920 роки – період Центральної Ради, Гетьманату та Української Народної Республіки);

3) адміністративне судочинство України часів її перебування у складі СРСР (1920-1990 роки);

4) новітнє адміністративне судочинство України.