Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PNM_metodichka_v_sbore.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Криворізький державний педагогічний університет

Кафедра загально технічних дисциплін

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

З ПРАКТИКУМУ В НАВЧАЛЬНИХ МАЙСТЕРНЯХ,

МЕХАНІЧНА ОБРОБКА МЕТАЛІВ.

м. Кривий Ріг

2006

Методичні рекомендації асистент кафедри ЗТД Жердєв В. Г.

Рецензент: доцент кафедри загально - технічних дисциплін, кандидат

технічних наук Антоненко І.І.

Методичні рекомендації затвердженні на засіданні кафедри загально -

технічних дисциплін КДПУ.

Протокол № від "23" Лютого 2006р.

Робота № 1. ВИВЧЕННЯ БУДОВИ ТОКАРНО - ГВИНТОРІЗНОГО ВЕРСТАТА

Мета роботи: Вивчити будову токарно – гвинторізного верстата, та призначення його основних частин.

ТОКАРНИЙ - ГВИНТОРІЗНИЙ ВЕРСТАТ.

На додатку 1 дане зображення токарно-гвинторізного верстата з виносними стрілками і номерами різних вузлів і деталей верстата: 1 - електродвигун, 2 - пускач, З - коробка подач, 4 - рукоятка перемикання передачі руху на ходовий гвинт або ходовий вал, 5 - рукоятка для установки величини подачі або кроку різьби, 6 - гітарний механізм, 7 - коробка швидкостей, 8 - клинопасова передача, 9 - рукоятка для зміни напряму подач при нарізуванні правої і лівої різей, 10 - рукоятка для встановлення різних чисел оборотів шпинделя, 11 – патрон на шпінделі, 12 - захисний екран, 13 - електролампа місцевого освітлення, 14 - пристосування для установки захисного екрану, 15 - різцетримач, 16 верхні (поворотні) полозки супорта, 17 - поперечні полозки, 18 – рукоятка переміщення поперечних полозок, 19 - поздовжні полозки, 20 – рукоятка переміщення верхніх полозок, 21 - піноль задньої бабки, 22 – рукоятка кріплення пінолі, 23 - задня бабка, 24 - рукоятка закріплення задньої бабки на станині, 25 - гвинт переміщення пінолі, 26 - маховик гвинта переміщення пінолі, 27 - ходовий гвинт, 28 - ходовий вал, 29 - корито, 30 – пакетний вимикач мережі, 31 - станина, 32 - зубчата рейка, 33 - фартух.

Після розгляду загального пристрою верстата самостійно по методичним рекомендаціям детально ознайомтесь з будовою верстата в цілому і його основних частин.

Технічні відомості

Токарно-гвинторізний верстат (мал. 1) має наступні основні частини: станину 10, встановлену на двох тумбах 1, електродвигун з пускачем 2, коробку швидкостей 4 з патроном 5, коробку подач З з ходовим гвинтом 11 і ходовим валом 12, супорт, що складається з подовжніх 7, поперечних 8 і верхніх 6 полозок, фартух 13 і задню бабку 9.

Малюнок 1. Токарно-гвинторізний верстат.

Коробка швидкостей (мал. 2) служить для зміни числа обертів головного валу - шпінделя. Клинопасова передача 1 приводить в рух вал із зубчатим колесом 5, який за допомогою проміжного валу з колесом 6 передає цей рух через зубчате колесо 3 прямо на шпіндель 7 або за допомогою блоку зубчатих коліс 11, сполучених з колесами 6 або 8 - на другий проміжний вал 10.

Малюнок 2. Коробка швидкостей.

Рухомі зубчаті колеса 12 і 13 з'єднуються із зубчатими колесами 2, 4 на шпінделі, який одержує різні швидкості обертання.

Коробка подач (мал. 3) одержує рух від коробки швидкостей через гітарний механізм і задає різні швидкості обертання ходового гвинта або ходового валу. Робиться це за допомогою з'єднання зубчатих коліс 1, 2, 3, що знаходяться на ведучому валу 4, із зубчатими колесами 6 і 9 на ведомому валу 8 за допомогою включення рукояток 7 і 10.

Малюнок 3. Коробка подач.

На торці зубчатого колеса 6 є кулачкова напівмуфта, яка, з'єднуючись з напівмуфтою 5 ходового валу, приводить його в обертання і відключає ходовий гвинт.

Фартух (мал. 4) служить для перетворення обертального руху ходового гвинта або ходового валу в поступальну ходу супорта.

Малюнок 4. Фартух.

При переміщенні супорта вручну обертають маховик 1. Разом з ним обертається зубчате колесо, що передає рух зубчатому колесу 3. Кінець валу зубчатого колеса 3 є зубчатим колесом 4, яке включається рукояткою 2, перекочується по зубчатій рейці 7 і переміщає уздовж станини супорт з фартухом.

При механічному переміщенні супорта обертається ходовий вал 11 і разом з ним черв'як 8, від якого приводиться в рух черв'ячне колесо 5.

На одному валу з черв'ячним колесом знаходиться зубчате колесо 6, яке передає обертання зубчатому колесу 3. Далі рух передається також, як і при ручній подачі: колесо 3 — колесо 4 — зубчата рейка 7.

Включення механічної подачі виконується рухом вгору рукоятки 13, яка сполучає колеса 5 і 6.

Переміщення супорта при нарізуванні різьби здійснюється ходовим гвинтом 10, який охоплюється роз'ємною гайкою 9 за допомогою рукоятки 12. При обертанні гвинта гайка переміщається по гвинту і захоплює за собою фартух з супортом.

Для з'єднання ходового гвинта з роз'ємною гайкою необхідно рукояткою 2 вивести із зачеплення із зубчатою рейкою колесо-вал 3.

Супорт (мал. 5) складається з поперечних полозок 4, які за допомогою гвинта 3, що приводиться в рух рукояткою 1, переміщаються упоперек станини і верхніх поворотних полозок 6, які переміщаються по основі 5 за допомогою рукоятки 9 під будь-яким кутом до станини.

7

Малюнок 5. Супорт.

На верхніх полозках встановлюється поворотний різцетримач 7, який закріплюється рукояткою 8.

Задня бабка (мал. 6) служить для закріплення довгих заготовок в центрах і для установки свердел. Задня бабка закріплюється на станині своєю основою 1, яка притягується планкою 12. Для закріплення задньої бабки необхідно повернути рукоятку 7, яка притягатиме планку 12 до станини за допомогою вісі 10 і сережки 11.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]