Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 17.09. 2012НОВ. МИРОНЮКметодичка 3 курс..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
385.02 Кб
Скачать

48

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

з дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)»

(науковий стиль української мови, 5 семестр)

для студентів технічних та комп’ютерних спеціальностей

денної форми навчання

2012

Методичні вказівки з дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)» (науковий стиль української мови, 5 семестр) для студентів технічних та комп’ютерних спеціальностей денної форми навчання /Укл.: Брацун О.І., Катиш Т.В., Миронюк Л.В. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012.– 46 с.

Укладачі: Катиш Т.В., к. філол. н., доцент кафедри ЗМП Брацун О.І., ст. викладач кафедри ЗМП

Миронюк Л.В., ст. викладач кафедри ЗМП

Рецензент: Біленко Т.Г., к. філол. н., доцент кафедри ЗМП

Відповідальний за випуск: Бондарчук К.С., зав. кафедри загальної мовної підготовки

Затверджено

Протокол засідання кафедри загальної мовної підготовки

30.08.2012 № 1

ЗМІСТ

Передмова....................................................................................................4

Тема 1. Українська термінологія у професійному спілкуванні………..5

Тема 2. Науковий стиль і його засоби у професійному спілкуванні…..9

Тема 3. Тези, конспект як важливий засіб організації розумової праці…………………………………………………………………….. .18

Тема 4. Основні правила бібліографічного опису, оформлювання посилань.....................................................................................................25

Тема 5. Анотування і редагування наукових текстів………………… 30

Тема 6. Стаття як самостійний науковий твір………………………....37

Тема 7. Вимоги до виконання та оформлювання курсової, дипломної робіт………………………………………………………………………39

Тема 8. Рецензія. Відгук…………………………………………………42

Література………………………………………………………………..44

Передмова

Ці методичні вказівки для студентів технічних та комп’ютерних спеціальностей денної форми навчання містять теоретичний матеріал та практичні завдання до нововведеної дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)» (науковий стиль української мови).

Метою викладання цієї дисципліни є:

- поглиблене вивчення особливостей наукового стилю сучасної української мови;

- освоєння термінознавчого комплексу необхідного у майбутній фаховій діяльності;

- формування у студентів необхідної комунікативної спроможності у сфері професійного спілкування як в усній, так і писемній формах.

Методичні вказівки з української мови (за професійним спрямуванням)» мають на меті виробити у студентів технічних та комп’ютерних спеціальностей ЗНТУ вміння орієнтуватися у термінологічному комплексі, що стосується обраного майбутнього фаху; дотримуватися національних стандартів щодо системи термінів; навчитися аналізувати специфіку фахових термінів та знатися на тенденціях термінотворення.

Практичні завдання розраховані на удосконалення умінь і навичок професійної мовної компетенції, вільного усного та писемного спілкування.

Методичні вказівки підготовлено відповідно до навчальної програми з дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)» (5 семестр) для аудиторної та самостійної роботи студентів.

Тема 1 українська термінологія у професійному спілкуванні

(2 години)

1.1 Термін та його ознаки

Термін (від латин, terminus межа, кінець) – це слово або словосполучення, яке позначає поняття певної галузі знань чи діяльності людини.

Кожна галузь науки, техніки, виробництва, мистецтва має свою тер­мінологію. Виокремлюють такі основні групи термінологічної лексики: математичну (ділене, дільник, косинус, логарифм, частка), фізичну (молекула, коливання, статика, індукція), мовознавчу (фонема, афікс, синтаксис, метатеза), літературознавчу (лейтмотив, верлібр, хорей, сюжет, фабула), філософську (діалектика, абсолют, апріорі, інтенція), фінансову (банк, кредит, лізинг, своп, баланс), хімічну (кисень, іонізація, оксиди, хімічна реак­ція), біологічну (рецептор, клітика, гомеостаз, мезодерма), музичну (октава, акорд, гармоніка), спортивну (гросмейстер, аут, тайм, сет, раунд) тощо.

Незважаючи на відмінності й багатогранність сучасних галузей наукового знання і властивих їм понять, існує низка спільних ознак, які визначають суть терміна як особливої мовної одиниці.

Основні ознаки терміна :

  • Системність: кожний термін входить до певної терміносистеми, в якій має термінологічне значення, а за межами своєї терміносистеми він може мати зовсім інше значення.

  • Точність: термін повинен якнайповніше й найточніше пере­давати зміст поняття, яке він позначає, неточний термін може бути джерелом непорозумінь між фахівцями.

  • Прагнення до однозначності в межах своєї терміносисте­ми: якщо більшість слів загальновживаної мови багатозначні, то більшість термінів - однозначні, що зумовлено їх призначенням. Повністю усунути багатозначність (найчастіше дво­значність) не вдається.

  • Наявність дефініції: кожний науковий термін має дефініцію (визначення), яка чітко окреслює, обмежує його значення.

Деякі термінознавці називають і такі ознаки (або вимоги) до термі­на: нейтральність, відсутність емоційно-експресивного забарвлення, відсутність синонімів, інтернаціональний характер, стислість, відкритість.

Кодифікація термінів – це систематизація термінів у словниках, довідниках, що орієнтують мовців на правильне їх використання.