Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичне заняття 3.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
25.2 Кб
Скачать

Самостійна робота

  1. Дайте визначення таким поняттям: “мова”, “літературна мова”, “державна мова”, “національна мова”, “офіційна мова”, “регіональна мова”, “мовна політика”, “мовна ситуація”.

  2. Опрацюйте монографію І. Лопушинського щодо мовної політики та мовної ситуації в Україні (див. у переліку літератури джерело № 6).

  3. Опрацюйте чинні закони стосовно статусу й функціонування української мови на території України.

  4. Розкажіть, яке місце займає українська мова серед інших мов світу.

  5. Розкрийте основні підходи до розв’язання проблеми дво- чи багатомовності на офіційно-державному рівні в різних країнах.

  6. Поясніть виникнення назви “Україна”.

  7. Вивчіть напам’ять статтю 10-у Конституції України (1996 р.), прочитайте її в аудиторії, дотримуючись орфоепічних норм української мови..

  8. Процитуйте три-чотири вислови видатних людей про красу української мови з дотриманням орфоепічних норм.

  9. Підготуйтеся до проведення інтерактивної гри “Карусель” (тема “Державність української мови та мовний досвід світу”).

Практичні завдання

Завдання 1. Заповніть пропуски в тексті:

Правовий статус української як державної мови забезпечує …

Поняття “державна мова” та “офіційна мова” потрібно розглядати як ….

Під “регіональними мовами” я розумію …

Мова є дзеркалом національної ментальності, про це яскраво свідчать такі факти …

Питання української мови завжди було питанням політичним, оскільки …

Завдання 2. Прочитайте уривок. Письмово викладіть ідеї щодо стабілізації мовного питання в Україні, спираючись на історичний досвід інших країн.

“У нинішній складній ситуації державна мовна політика має поєднувати цілеспрямованість і рішучість з розсудливістю і навіть обережністю в засобах. Цей підхід полягає в поступовому створенні об’єктивних обставин, які робитимуть українську мову потрібною і престижною для всіх, а українську культуру – привабливою і конкурентоспроможною на всіх рівнях. Зробити це непросто з огляду на глибину зрусифікованості українського суспільства та могутню дію стихії подальшої русифікації. Тут науковці – політологи, культурологи, соціологи, історики – повинні запропонувати систему дій, виґрунтувану на аналізі реальності й передбаченні перспектив” (І.Дзюба).

Завдання 3. Поясніть значення поданих слів. Із чотирма словами складіть речення.

Брифінг, автентичний, маргінальний, ратифікація, перлюстрація, інкримінувати, аудієнція, форсувати, консенсус, аташе, нонсенс, імпічмент, реекспозиція, нотабене, дискредитувати, постскриптум, інтендант, комюніке, наративний.

Завдання 4. Прочитайте словосполучення відповідно до акцентуаційних норм української літературної мови. Усно складіть речення з поданими словосполученнями.

Визвольна боротьба, вчення про анархію, український отаман, всесвітній хаос, фаховий довідник, неочікуване запитання, громадянин країни, історичне видання, характерна ознака, типові вирази, стародавній римлянин, політична помилка, рукописний варіант, атестаційна відомість, громадське засідання.

Завдання 5. Відредагуйте поданий текст.

Я звісно розумію, що в моїй проповіді зустрічаються помилки, але ж я кажу правду! Я вибачаюсь за те, що не все встиг зробити в цьому році. На наступному тижні я збираюсь подати законопроект про подолання бідності у Верховну раду і розраховую на те, що парламентарі приймуть вірне рішення і проголосують за нього. Я обіцяю, що соціальні питання будуть вирішуватись у парламенті виключно при мені, бо далі так не піде, коли один депутат бігає по залу парламенту и голосує за інших депутатів, які того часу знаходяться у буфеті