Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kYRSOVA.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
869.1 Кб
Скачать

4. Опис програми

4.1. Загальні відомості

Представлений програмний продукт створювався з використанням СУБД і в середовищі Visual FOXPRO. Попри появу нових систем керування базами даних, Visual FoxPro все ще залишається однією з найпопулярніших програм в цій області. Це, насамперед, зв’язане з тим, що при створенні нових версій Microsoft зберігає сумісність з попередніми версіями. Тому створені раніше прикладні програми можна буде використовувати і надалі.

У Visual FoxPro реалізовані всі атрибути реляційних систем управління базами даних. В базі даних підтримується цілісність даних за допомогою первинних ключів і зв’язків між таблицями. Для обробки подій додавання, видалення чи зміни записів таблиць засобами самої бази даних можна використовувати тригери і збережувані процедури.

Visual FoxPro – це об’єктно орієнтована, візуально програмована мова, керована подіями, яка повіністю відповідає новим вимогам, що пред’являються до сучасних засобів проектування та реалізації програмного забезпечення.

Visual FoxPro можуть використовувати користувачі різних рівнів підготовки. Початківці можуть скористатися допомогою майстрів створення баз даних, таблиць, форм звітів та багатьох інших. Натомість для розробки великих і складних проектів слід використовувати відповідні конструктори та об’єктно орієнтовану мову, яка дозволяє не тільки використовувати базові класи Visual FoxPro та зовнішні бібліотеки, але й створювати класи користувача.

Для нормального функціонування представленого програмного комплексу необхідний будь-який комп’ютер, на якому представлена одна Windows-операційних систем, один з варіантів компілятора Visual FoxPro, починаючи з п’ятої версії. Технічні характеристики монітора не є особливо істотними, але бажано, щоб він підтримував роз’язну здатність 1024х768, мав високу якість передачі кольорів (не менше 32 бітів) і не менше 17 дюймів в діагоналі.

    1. Виклик і завантаження

Розроблений програмний продукт передається користувачу у вигляді проекту bibl.pjx. Насправді цей проект є контейнером, що зберігає відомості про всі складові частини програмного продукту – дані, класи, форми, звіти, програми та інші компоненти. Вигляд диспетчеру проекту приведений на рисунку 4.2.1.

Рисунок 4.2.1.

Один з компонентів проекту має статус головного. В нашому випадку це програма zapusk.prg. Вона містить наступний текст:

public mainform1

set defa to e:/vfp5/video

set safe off

set date germ

do form mainform name mainform1

Зокрема, другий рядок програми містить адресу папки, де записаний програмний продукт, а також використовувані дані. При переносі на інший комп’ютер слід при потребі внести зміни.

Для запуску програмного продукту слід виділити компонент zapusk.prg і натиснути на кнопку Выполнить (Run).

    1. Призначення і логічна структура

Для нашого проекту пропонується наступна структура функцій програми:

Загальне управління проектом

Ведення

Звіт

Сервіс

Вихід

Ведення даних в масиві груп відеодисків

Звіт 1

Видалення помічених записів

Ведення даних в масиві відеодисків

Звіт 2

Ведення даних в масиві груп абонентів

Звіт 3

Ведення даних в масиві абонентів

Ведення даних в масиві видач

Цій логічній структурі відповідає головне меню програми.

Кожна функція реалізується окремим модулем, який має вигляд файлу форми або звіту. Далі приведена таблиця відповідності між елементами логічної структури і файлами проекту.

Таблиця 4.3.1

Елемент структури

Файл проекту

Загальне управління проектом

Форма mainform.sct

Ведення даних в масиві груп відеодисків

Форма fgrup.sct

Ведення даних в масиві відеодисків

Форма fdysk.sct

Ведення даних в масиві груп абонентів

Форма fgabon.sct

Ведення даних в масиві абонентів

Форма fabon.sct

Ведення даних в масиві видач

Форма fvydach

Звіт 1

Звіт zvit1.frt

Звіт 2

Звіт zvit2.frt

Звіт 3

Звіт zvit3.frt

Видалення помічених записів

Форма fpack

Вихід

Команда quit

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]