Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
34.1 Кб
Скачать

1 Історія виникнення фінансових відносин. 2 Функції фінансів

Фінанси являються однією із найбільш важливих і складних економічних категорій, без них неможливе функціонування держави, неможлива діяльність юридичних і фізичних осіб, оскільки фінанси забезпечують вартісний рух створеного у суспільстві ВВП.

Головне призначення фінансів являється забезпечення кожну фізичну особу, кожного суб’єкта підприємництва, кожну державну структуру достатніми для здійснення їх діяльності грошовими коштами.

Фінанси мають як видиму – зовнішню форму прояву, так і внутрішню форму, внутрішній зміст. Видима сторона проявляється у грошових потоках, який рухається між суб’єктами фінансових відносин, а прихована. Прихована – змістова сторона фінансів відображається рухом вартості в створеного у суспільстві ВВП, вона проявляється в обміні і розподілі.

Фінанси – це сукупність грошових відносин пов’язаних з формуванням, мобілізацією і розміщенням фінансових ресурсів та з обміном, розподілом і перерозподілом вартості створеного на основі їх використання ВВП, а за певних умов і національного багатства.

Фінансові відносини відображають рух вартості від одного суб’єкта господарювання до іншого, характеризують обмінні, розподільні і перерозподільні процеси і проявляються у грошових потоках.

Фінансова діяльність будь-якого суб’єкта проявляється у формуванні доходів і здійсненні витрат. Це водночас і різні і тісно взаємопов’язані сторони прояву функціонування фінансів: адже з одного боку фінансові відносини завершуються формуванням доходів одного суб’єкта при здійсненні витрат іншим, а фінансова діяльність з іншого боку, не може здійснюватися кожнім суб’єктом відособлено. Доходи надходять від когось, а витрати ідуть комусь.

Головною ознакою яка визначає сутність і форму функціонування фінансів є рух грошових потоків в якому відображається і фінансові відносини, і фінансова діяльність. Саме вони, грошові потоки, являється універсальною властивістю, яка об’єднує всі аспекти функціонування фінансів, тобто відображається відносини двох суб’єктів: обмін – оплата за отримані товари і послуги; розподіл і перерозподіл – це сплата податків, виплата дивідендів, отримання субсидій.

Оскільки інструментом фінансових відносин є гроші, необхідно визначити співвідношення між категоріями фінанси і гроші. З одного боку фінанси неможливі без грошей, і дійсно, інструментом фінансових відносин являються саме гроші, і зовнішнім проявам цих відносин є грошові потоки, але функціонування фінансів пов’язано із фінансовими відносинами, фінансовою діяльністю. Фінансовими ресурсами, доходами і витратами.

Вихідними фінансовими категоріями є доходи і видатки та фінансові ресурси. Доходи одного з суб’єктів завжди є видатками іншого. Під доходами розуміють отримане в результаті певної діяльності надходження грошових коштів. Доходи розглядаються у широкому і вузькому розумінні. У широкому розумінні – це всі надходження які забезпечують фінансування видатків (витрат). У вузькому розумінні – це ті надходження, що відображають приріст вартості. Джерелом цих доходів є основні складові доданої вартості – заробітна плата, рента, позичковий процент, непрямі податки.

Доходи розглядаються за стадіями і методами їх формування (за стадіями розрізняють первинні доходи, що отримані в процесі первинного розподілу доданої вартості , та вторинні, які формуються в наслідок перерозподілу первинних доходів). За методами формування виділяють продуктивні доходи – від певної продукції іншої діяльності, та доходи від продажу і використання майна , ресурсів у тому числі фінансових чи певних прав. Крім того, доходи можуть поділятися на законні – отримані відповідно до чинного законодавства, та незаконні – одержані з порушенням законодавства.

Під витратами розуміють використання грошових коштів , що є в розпорядженні того чи іншого суб’єкта на даний момент з метою забезпечення певних потреб. Витрати можуть здійснюватись за рахунок отриманих доходів чи наявних фінансових ресурсів.

Фінансові ресурси – це сума коштів, спрямованих в основні та оборотні засоби підприємства, на основі яких формуються продуктивні доходи. Основи фінансових ресурсів становить капітал. Однак з одного боку не весь капітал має форму фінансових ресурсів (наприклад резервний чи непрацюючий капітал), а з іншого фінансові ресурси можуть формуватися і шляхом залучення та запозичення коштів.

Характеристика фінансових відносин пов’язано з виділенням їх об’єктів і суб’єктів. Об’єктами даних відносин є національне багатство і вироблений ВВП.

Розділ ВВП є необхідно передумовою забезпечення безперервності виробництва фінанси виконують роль сполучної ланки між кількома виробничими циклами, без них неможливе відтворення виробництва – ні просте, ні розширене, тому з одного боку, розподіл ВВП є закономірною необхідністю, з іншого боку саме ВВП як об’єкт фінансових відносин характеризує нормальну фінансову ситуацію: суспільство розподіляє, і відповідно споживає чи нагромаджує те, що воно створює .

За умов, коли об’єктом фінансових відносин є національне багатство, для формування доході використовується те, що створене попередніми поколіннями, або дане природою. Закономірним таке явище можна назвати тільки в тому разі, коли існують зайві основні засоби чи матеріальні ресурси, які не використовуються, а також коли є значні запаси природних ресурсів, що не перевищують потреб даної країни, в інших випадках розпродаж національного багатства означатиме звичайне «проїдання» ресурсів. У свою чергу, це може бути викликане економічною чи фінансовою кризою, коли іншого виходу не існує, чи безвідповідальною фінансовою політикою.

Нормальна фінансова ситуація

Кризова фінансова ситуація

Основним об’єктом фінансових відносин є ВВП;

Національне багатство – тільки в частині зайвих ресурсів

ВВП не вистачає для формування доходів і фінансових ресурсів, тому розпродається національне багатство

Суб’єктами фінансових відносин у процесі створення ВВП є підприємці, робітники і службовці, держава.

Права підприємців та робітників і службовців відображають їх незаперечні права власності на вироблений ВВП. У межах державного сектора економіки такі самі права власності належать державі, яка в даному випадку є звичайним підприємцем.

Права держави, як керуючої структури суспільства визначаються об’єктивними потребами встановлення системи фінансового забезпечення, виконання державою її функцій. Необхідні державі кошти вона може акумулювати таким чином:

  • Заробляти як власник засобів виробництва

  • Отримувати від природних ресурсів, що перебувають в її власності

  • Мобілізувати шляхом перерозподілу доходів юридичних і фізичних осіб.

Права держави у розподільних відносинах регламентується в законодавчій формі.

Фінансові протиріччя

Оскільки об’єкт фінансових відносин один бе-бе-бебе, а суб’єктів троє то ці відносини мають яскраво виражений суперечливий характер. Кожний суб’єкт прагне отримати якомога більше, але це можна зробити за рахунок інших суб’єктів, які мають такі самі інтереси. Звідси випливає необхідність збалансування інтересів усіх суб’єктів.

Способи збалансування фінансових протиріч – це установлення оптимальних пропорцій розподілу ВВП шляхом забезпечення постійного одночасного зростання доходів кожного із суб’єктів.

Обсяг ВНП на душу населення характеризує ступінь розвитку країни і забезпечення постійного одночасного зростання доходів кожного із суб’єктів досягається на основі постійної динаміки зростання ВВП.

Забезпечення зростання ВВП є основною формою вирішення фінансових протиріч у суспільстві. Падіння ВВП веде до фінансової кризи яку неможна подолати не зупинивши це падіння.

Характерні ознаки фінансів

Характерні ознаки фінансів:

  1. Обмінно-розподільний характер

  2. Рух вартості від одного суб’єкта до іншого

  3. Грошова форма відносин

  4. Формування доходів і здійснення видатків

  5. Еквівалентний характер обміну та розподілу і нееквівалентний перерозподіл