Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Типове положення про студентське самоврядування...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
67.07 Кб
Скачать

Проект типове положення про студентське самоврядування у вищих навчальних закладах України Загальні положення

1. Це Типове положення розроблене на підставі Закону України "Про вищу освіту" від 17 січня 2002 р. (із змінами та доповненнями), регламентує порядок створення та функціонування органів студентського самоврядування у вищих навчальних закладах України незалежно від форми власності, відомчого підпорядкування та рівня акредитації.

2. Студентське самоврядування як невід’ємна частина громадського самоврядування вищого навчального закладу (далі – Заклад) – це гарантоване державою право осіб, які навчаються в ньому (далі – Студенти), самостійно та через представницькі органи вирішувати питання захисту власних прав та брати участь в управлінні Закладом.

3. Діяльність органів студентського самоврядування спрямована на удосконалення навчального процесу, підвищення його якості, забезпечення виховання духовності та культури, формування активної соціальної позиції Студентів.

4. Принципи студентського самоврядування:

добровільність, колегіальність, відкритість;

автономність у вирішенні питань, що входять до їх компетенції, самостійність у виборі форм та методів здійснення повноважень;

незалежність від політичних партій, рухів, релігійних організацій;

виборність та звітність представницьких органів студентського самоврядування;

рівність прав Студентів на участь у студентському самоврядуванні, включаючи право обирати та бути обраним до відповідних представницьких органів;

співпраця з керівництвом, відповідними службами та окремими посадовими особами Закладу (наставниками академічних груп, адміністрацією Закладу та його структурних підрозділів: гуртожитків, факультетів, кафедр, відділень тощо).

5. Єдиним вищим колегіальним органом студентського самоврядування Закладу є загальні збори (конференція) Студентів, в якому забезпечене представництво не менш як 75 % Студентів.

6. Представницькі органи студентського самоврядування створюються за ініціативою Студентів на добровільних засадах. Обрання представницьких органів студентського самоврядування здійснюється загальними зборами Студентів шляхом таємного голосування.

Кількість, назви та структурний зміст органів студентського самоврядування відповідають організаційній структурі Закладу, термін повноважень – один календарний рік.

7. У своїй діяльності органи студентського самоврядування не дублюють роботу первинної профспілкової організації студентів.

8. Заклад самостійно розробляє Положення про студентське самоврядування у вищому навчальному закладі (далі – Положення), у якому обов’язково повинні бути зазначені: організаційна структура студентського самоврядування, за необхідності – його низові ланки (академічна група, відділення, факультет, гуртожиток тощо), назва, представницькі органи, їхній кількісний склад, порядок обрання членів та керівників, порядок і терміни звітності та інформування Студентів про поточну діяльність органів студентського самоврядування, періодичність скликання загальних зборів Студентів, підстави для скликання позачергових зборів, права та обов’язки органів студентського самоврядування.

Положення ухвалюється загальними зборами Студентів та затверджується керівником Закладу.