Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина 2.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Літній табір для відгодівлі 600 свиней

1 — навіс для свиней; 2 — кормовий проїзд; 3 — будинок для обслуговуючого персоналу;

4—пожежний резервуар; 5 — дезбар'єр; 6 — дворова вбиральня; 7 — естакада для завантаження тварин; 8, 9 — майданчик і гноївкозбірник.

Вибираючи об’ємно - планувальне вирішення будівлі для утримання свиней, слід враховувати зріст тварин, у зв'язку з чим потрібно розділяти їх на статево-вікові групи, змінювати способи годівлі, збільшувати розміри станків

Норми площ елементів приміщень свинарських будівель (ОНТП 2-в5)

Група тварин

Спосіб утримання з граничним поголів’ям на один елемент

Норми площі станка на 1 голову,м2, на підприємствах

товарних

племенних

Кнури:

оцінювані й пробники

плідники

Групові станки

до 5 голів

Індивідуальні

станки

2,5

7

2,5

7

Свиноматки:

холості і з встановленою купорос - ністю

Групові станки до 12 голів

1.9

2

холості, запліднені та з невстановленою супоросністю

Бокси на 1 матку

1,4

1,5

Свиноматки вибраковані й кнури на відгодівлі

Групові станки на 15... 17 голів

1.2

Свиноматки за 7... 10 днів до опоросу й підсисні поросята до

2 міс

Індивідуальні станки

5,5

7,5

Те саме і підсисні поросята при ранньому відлученні

Те саме

6

Відлучені поросята

Групові станки на 25 голів

0.35

0,4

Молодняк:

ремонтний на суцільній підлозі відгодівельний на ґратчастій під - лозі

Групові станки місткістю, голів:

10

30

0,8 1

0.8

1


Тому велике значення мають раціональне планування приміщень, розміщення

станків, їхня місткість, забезпечення достатнього фронту годівлі, нормальних проходів і проїздів для максимальної механізації роздавання кормів і видалення гною. Станки, як правило, розміщують у 2; 4; 6 і більше поздовжніх рядів, між якими залишають проходи і проїзди.

Схема внутрішнього планування

приміщень для свиней при чотирьох -

рядному розміщені станків;

1 – станки для тварин; 2 – кормогнійовий

прохід; 3 – службовий прохід; 4 – годівниці;

5 – приміщення для корморозрячика;

6 – електрощитові; 7 – інвентарна ;

8 – приміщення для персоналу.

Планування приміщення при двох

– (а) та шестирядному (б)

розміщенні станків для свиней

а : 1 – станки для свиней;

2 – кормогнійовий прохід;

3 – службовий прохід

4 – годівниці; 5 – приміщення

кормороздачика;

6 – електрощитова; 7 – інвентарна;

б: 1,3 станки; 8 – вентиляційна

камера.

Групові станки роблять шириною не більше 3,5 м для усіх груп свиней, індивідуальні для кнурів - плідників — 2,5...2,8, для свиноматок за 7.. 10 днів до їхнього опоросу, а також з поросятами при ранньому відлученні — 2,0...2,2 м. Висоту встановлюють перпендикулярно вздовж фронту годівлі тварин. Довжину годівниць беруть з розрахунку: 0,45м на одного кнура - плідника або на одну свиноматку,

0,4 м — для відгодівельного молодняку і 0,2 м для відлучених поросят на одну голову. Висота огорожі повинна бути не менше: для кнурів – плідників —1,4, для відлучених поросят — 0,8, решти поголів'я — 1,0 м.

Проходи (кормові, кормогнойові, поперечні і поздовжні) повинні відповідати габаритам обладнання, але не менше 1.2 м. Поперечні й поздовжні проходи, призначені для евакуації тварин: у свинарниках-маточниках влаштовують шириною 1,2, а для відлучених поросят, молодняку (ремонтного й відгодівельного) — 1,0 м. У свинарниках, де тварин годують у кормових проходах, передбачають службові проходи шириною 1 м (в окремих випадках, коли це не суперечить техніці безпеки, 0,7 м).

Крім основних приміщень, призначених для безпосереднього утримання свиней в будівлі свинарника передбачаються і інші приміщення: для зберігання інвентарю площею 4-5 м2 ; для зберігання дводобового запасу підстилки, площа приймається за розрахунком; для обслуговуючого персоналу площею 8 – 10м2, приміщення для підготовки і проведення зооветеринарних робіт; для зважування тварин площею

5–8м2; для санітарної обробки площею 8 – 9 м2. Пункт штучного запліднення маток входить до складу свинарників для кнурів або маточників.

Свинарські будівлі, відповідно до СНиП 2.10.03-84, проектують, як правило, одноповерховими. Багатоповерхові будівлі допускається застосовувати при відповідному техніко - економічному обґрунтуванні.

При проектуванні свинарських будівель їхні параметри та габаритні схеми приймають згідно з ГОСТ 23840—79 і ГОСТ 23839—79. Висота приміщень від підлоги до низу конструкцій підвішеного обладнання має бути не менше 2,0 м у місцях регулярного проходу і не менше 1,8м, в місцях нерегулярного проходу людей.

Одноповерхові будівлі свинарників найчастіше проектують шириною 6, 9, 12, 18 і 21м. Вони можуть бути двопрольотними із прольотами 9+9 м при стояково - балочній конструктивній схемі. Найбільш поширена конструктивна схема без внутрішніх опор, тобто однопрольотна будівля шириною18 м, перекрита фермами або тришарнірною рамою. Допускається блокування будівель для репродукції поголів'я й вирощування молодняку. Зблоковані приміщення, ізольовані одне від іншого стінами, повинні мати виходи назовні (ОНТП2-85).

Приклад об'ємно - планувального вирішення одноповерхового свинарника наведено на малюнку.

Будівля однопрольотна розмірами у плані 18х106 м Система утримання тварин — вигульна, годівля — вологими кормовими сумішами, які роздають мобільними кормороздавачами, видалення гною — самопливне. Каркас будівлі виконаний із збірного залізобетону, стіни — із легкобетонних панелей, а вентильована покрівля — з азбестоцементних листів.

При проектуванні великих комплексів доцільно використовувати моноблочний тип одноповерхової будівлі. Її основними перевагами є зменшення площі й підвищення щільності забудови, скорочення площі захисних конструкцій і, отже, тепловтрат, зменшення протяжності інженерних мереж і витрат на благоустрій.

Для комплексів на промисловій основі, особливо будівель відгодівельників, перспективний як моноблочний так і компактний багатоповерховий тип забудови. На таких підприємствах можна використовувати комплексну механізацію і автоматизацію виробництва.

Об'ємне-планувальне вирішення будівель свинарників

а — свинарник для 600 холостих і сулоросних свиноматок, 70 — ремонтних самок, 9 кабанів з пунктом штучного запліднення; б — свинарник для опоросів на 120 місць; 1 — станок для тварин; 2 — кормогнойовий прохід; 3 — приміщення для кормороздавача; 4 — венткамера; 5 — електрощитове; 6 — тамбур для перегону свиней; 7 — інвентарна; О — секція для маток із встановленою супоросністю; 9 — секція для кабанів; 10 — пункт штучного запліднення.

Розроблені серії нових типових проектів свинарських підприємств.

С винарник призначений для утримання 600 маток, 70ремонтного молодняку і 9 кнурів.

1 – станки для тварин;

2 – кормогнійовий прохід;

3 - приміщення для

кормороздачика;

  1. – венткамера; 5 – електрощитові;

  2. 7 – інвентарна;

9 – секція для кнурів;

10 – пукт штучного запліднення;

11- приміщення для персоналу.

Будівля однопрольотного з розмірами в плані 18х114, свині знаходяться в групових станках 11 голів в кожному. Теплим тамбуром і вентиляційною камерою будівля розділена на дві частини. В торці будівлі розміщенні допоміжні приміщення.

Свинарник для проведення опоросів розміром 18х108 представляє собою двопрольотну будівлю. Всього в такому свинарнику утримується 124 свиноматки з поросятами. За допомогою перегородок будівля розділена на чотири ізольовані секції. Допоміжні приміщення розташовані в середній частині будівлі.

1 – станки для тварин; 2 – кормогнійовий прохід; 3 - приміщення для кормороздачика; 5 – електрощитові; 6 - тамбур для перегону свиней; 7 – інвентарна; 8 – секція для маток; 9 – секція для кнурів; 10 – пукт штучного запліднення; 11- приміщення для персоналу. 12 – приміщення для санітарної обробки кнурів їх обробляють; 13 – сушильня для свиноматок.

Рішення будівель свинарників в основному безгоріщне з суміщеним вентильованим покриттям, але не виключена можливість влаштування горищ, які використовують для зберігання підстилки.

Внутрішній каркас та огороджуючи конструкції в будівлях – свинарниках вирішені з використанням уніфікованих індустріальних виробів, згідно діючих каталогів і серій для сільськогосподарського будівництва.

Основними елементами несучого каркасу будівлі є: фундаменти, колони, ферми, рами, арки, і плити покриття.

Фундаменти – збірні залізобетонні башмаки стаканного типу, пальові, в тому числі призматичні і пірамідальні, збірні залізобетонні балки та цокольні панелі, стрічкові з бутобетону і монолітного бетону.

Стальні і залізобетонні конструкції несучого каркасу – залізобетонні балки, прогони, консольні балки, залізобетонні ферми трикутні безроскісні, сталезалізобетонні ферми, стальні арки, залізобетонні тришарові рами, залізобетонні плити 3х6м,1,5х6,0м, висотою ребра 250мм.

Полегшені конструкції, в тому числі і з дерева, використання яких дозволяє зменшити масу будівлі , знизити вартість та витрати сталі, розглядаються окремо.

а – багато прольотна будівля з використанням консольних балок; б – блок будівля з тришарнірних рам

РЖС - 18; в – двопрольотна будівля з використанням односкатних балок; г – одно прольотна будівля з використанням тришарнірних рам ПР – 18. д - є - відповідно розрізи будівель з використанням безроскісних залізобетонних і стале залізобетонних ферм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]