Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник_7.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Приблизний розподіл продуктів загальновійськової норми при дворазовому приготуванні гарячої їжі

(в грамах на одну людину).

№ п/п

Продукти

Сніданок

Проміжне харчування

Вечеря

Всього

1

Крупи

110

----

80

190

2

М‘ясні консерви

70

50

120

3

Жири

4

М‘ясо-рослинні консерви

----

265

(1банка)

----

265

5

Картопля

140

6

Капуста

180

7

Морква

10

8

Цибуля

10

Порядок розгортання бпп, приготування їжі у польових умовах. Організація харчування військовослужбовців на марші, у наступі, в обороні.

Харчування особового складу військової частини у польових умовах організує начальник продовольчої служби частини з польових кухонь довольчих підрозділів.

Довольчими підрозділами є підрозділи, які мають засоби приготування їжі у польових умовах (батальйон, дивізіон, окрема рота). В залежності від бойового призначення підрозділи, взвод забезпечення комплектується кухнями автомобільними (ПАК-200), або причіпними (КП-125; КП-130).

Підрозділи, які не мають засобів для приготування їжі, розпорядженням заступника командира військової частини по тилу прикріплюються на харчування до довольчого підрозділу.

Безпосередня відповідальність за організацію, харчування у польових умовах, своєчасне і повне доведення належних норм довольства до особового складу несе командир довольчого підрозділу. Він приймає всі заходи, щоб гаряча їжа і питна вода були видані особовому складу до встановленого часу. Для приготування гарячої їжі і забезпечення особового складу підрозділів хлібом, цукром, чаєм, питною водою розгортається продовольчий пункт. Розгортання продовольчого пункту на місцевості організує командир взводу забезпечення за вказівкою командира батальйону.

Вибір місця для розгортання БПХ залежить від конкретної тактико-тилової обстановки та умов місцевості.

За будь-яких обставин враховується:

  • захисні та маскуючи властивості місцевості;

  • санітарний стан місцевості;

  • зручні під'їзні шляхи.

Не можна розгортати продовольчі пункти поруч з об'єктами, по яким може нанести удари авіація противника. Для розміщення елементів продовольчого пункту з кухнями причіпними на місцевості необхідний майданчик розміром 80х100 м.

К

Місце для обчищення

картоплі та овочів

Сховище для

особового складу

Місце для миття

рук та казанків

Яма для відходів

ухні розміщуються розосереджено, на відстані 30 м одна від одної. На віддаленні не менш 10 м від кухонь розміщуються автомобілі. На відстані 15 м від кухонь обладнується місце для обчищення картоплі та овочів, в 50 м – яма для відходів і залишків їжі, в 20-25 м – місце для миття рук та казанків. Для укриття особового складу обладнуються щілини і окопи. В окремих випадках для укриття автомобілів і кухонь обладнується інженерні споруди котловинного типу. Вони повинні мати пристрої для в'їзду та виїзду кухонь (рис.9). Стінки котловану зміцнюються підручними матеріалами (дошками).

К

Місце для прийому їжі

Рис. 9. Розміщення батальйонного продовольчого пункту на місцевості

ухні причіпні встановлюються з таким розрахунком, щоб напрямок вітру був з боку причіпного пристрою. Кухні встановлюються в горизонтальному положенні. Потім розгортається каркасний намет для кухні КП-125. Каркасний намет для кухні КП-130 не розгортається.

При розгортанні продовольчого пункту з кухнями автомобільними або переносними обладнуються ті ж елементи, що і для кухонь причіпних. Роботу батальйонного продовольчого пункту організує командир взводу забезпечення. Він відповідає за збереження продовольства, своєчасне і якісне приготування гарячої їжі, доставку і видачу її підрозділам. Встановлені запаси продовольства і майна утримуються і перевозяться в автотранспорті взводу забезпечення. Сухий пайок зберігається у речовому мішку особового складу або у спеціальних інвентарних ящиках бойових машин.

Підвіз продовольства у підрозділи здійснюється транспортом військової частини. Приймається продовольство командиром взводу забезпечення по накладній ф.2, в якій відмічається кількість фактично прийнятого продовольства. Під час прийому перевіряється його якість і кількість. Якщо тара (упаковка) пошкоджена, продовольство переважується, штучні предмети перераховуються. Кількість прийнятого продовольства записується у добову відомість наявності і руху продовольства ф.23. Дані про залишки і розкладки продуктів у добову відомість на наступний день записується у продовольчій службі в/ч.

Оприбуткування продовольства проводиться на підставі накладної ф.2. Витрати продовольства визначається за кількістю особового складу і розкладки продуктів.

Видача продуктів проводиться по добовій відомості:

  • на приготування їжі – під розписку кухаря кожної кухні;

  • підрозділам (хліб, цукор, продукти проміжного харчування і тютюнове вироби) – під розписку старшин.

Наприкінці дня у добовій відомості визначається залишок продовольства. Відомість підписується командиром довольчого підрозділу і подається у продовольчу службу в/ч.

Гаряча їжа може поставлятися у підрозділи в термосах ТВН-12 і ТН-36. Місткість термосу ТВН-12 – 12 л. Час підтримання температури їжі від 90 до 50 градусів складає 6 годин. Один термос ТВН-12 може вміщувати 17 порцій першої страви, або 26 порцій другої страви.

Місткість термосу ТН-36 складає 36 літрів. Час підтримання температури їжі від 90 до 65 градусів складає 6 годин.

А зараз про особливості приготування їжі у польових умовах.

Обробка продуктів і приготування їжі у польових умовах проводиться також як і в стаціонарних умовах, але є особливості.

У зв'язку з обмеженими можливостями кулінарної обробки продуктів і труднощами в організації їх зберігання особливу увагу звертають на суворе дотримання санітарно-гігієнічних вимог.

Морожене м'ясо варять без попереднього розморожування. Воно зачищається від зовнішніх забруднень, промивається у холодній воді, розрубається на шматки вагою 1-1,5 кг, промивається закладається у казан і вариться до готовності. Потім м'ясо охолоджується і нарізається.

Видається м'ясо у порціонному вигляді. До початку видачі м'ясо проварюється в бульйоні не менше 15 хвилин.

Банки м'ясних консервів розкриваються безпосередньо до початку теплової обробки. Вони не повинні мати порушень герметизації. Банки обчищають від мастила і обмиваються гарячою водою, потім їх підогрівають у гарячій воді 10-15 хвилин.

Банки висушують та обережно розкривають щоб не розлити бульйон з жиром. Одночасно перевіряється якість змісту кожної банки. До початку видачі м'ясні консерви проварюються у казані не менш 20 хвилин, якщо консерви закладаються у першу або другу страву проварюються той же час в цих стравах.

Свіжі овочі та картопля обробляються звичайним порядком. Миття їх проводиться у відрах. Води на 1кг овочів і картоплі складає 1-1,5 кг. Для обчищення овочів залучаються водії автомобілів, які буксирують кухні, а також наряд від підрозділів.

Морожена картопля використовується для приготування їжі без попереднього відтаювання. Картопля занурюється в окріп на 2 хвилини і очищується, потім промивається у холодній воді, нарізається і закладається у киплячу воду, вариться до готовності.

Обробка мороженої картоплі може проводитися іншим способом. Неочищену картоплю промивають у теплій воді, закладають у киплячу воду і варять до пів-готовності. Вода зливається, картоплю обчищають, нарізають і використовують для приготування їжі. Сушені овочі перебирають, промивають і замочують у холодній воді.

Тривалість замочування овочів:

  • картопля – 1,5-2 г;

  • морква – 0,5-1 г;

  • цибуля ріпчаста – 0,5 г;

  • буряк – 2,5 г.

Потреба у воді для замочування 1кг овочів складає:

  • картоплі 3-4 л;

  • цибулі, моркви, буряка 5-6 л.

Воду після замочування рекомендується використовувати для приготування перших та других страв.

В зимових умовах хліб перевозиться у хлібних автофургонах з підігрівом або у спеціальних утеплених кузовах.

У разі замерзання хліба, його необхідно відтаювати. Відтаювання хліба проводиться в жарових шафах, казанах причіпних кухонь, для чого замерзлий хліб розміщують на декілька хвилин в розігрітий казан або шафу. Відтаювання хліба може проводитись в обігріваючих наметах. Видача змерзлого хліба особовому складу забороняється. В польових умовах на забезпечення особовому складу замість хліба дозволяється видавати один раз на тиждень сухарі. Перед вживанням в їжу вони поновлюються шляхом зволоження і послідуючого підігрівання. В солдатський казанок кладуться на ребро 2 сухарі, між якими вставляється ложка столова, і заливаються водою. За 10-15 хвилин вода з казана виливається, сухарі зачиняються кришкою і підігріваються на вогні 5-7 хвилин. Після цієї обробки сухарі по концентрації та смаку наближаються до свіжого хліба.

У випадку коли приготувати їжу та доставити її особовому складу неможливо, їжа готується індивідуально. Для індивідуального приготування їжі використовують казанки. Їжу можна приготувати з харчових концентратів і м'ясо-рослинних консервів.