Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тематика курсових робт нова.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

ЛЬВІВСЬКИЙ ІНСТИТУТ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

УНІВЕРСИТЕТУ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ НБУ

Методичні рекомендації

для виконання курсової роботи

з дисципліни „Гроші та кредит”

гроші та кредит

_________________________________________________________________

(шифр і назва навчальної дисципліни)

напрям підготовки_______6.030508 «Фінанси і кредит»__________________________

(шифр і назва напряму підготовки)

спеціальність ____ ________________________)___________________________

(шифр і назва спеціальності)

cпеціалізація, професійне спрямування________________________________________

(назва спеціалізації)

інститут, факультет фінансово-економічний____________________________________

(назва інституту, факультету, відділення)

Львів – 2012 рік

Методичні рекомендації для виконання курсової роботи з дисципліни „Гроші та кредит” для студентів спеціальностей 6.030508 „Asyfycb s rhtlbn” / Укл. Голуб Г.Г., Білик О.І., Галько О.Р. – Львів: Львівський інститут банківської справи Університету банківської справи НБУ, 2012. – 22 ст.

Укладачі: Г.Г. Голуб, к.е.н., доцент, професор кафедри банківської справи

О.І.Білик, к.е.н., ст.викладач кафедри банківської справи

О.Р.Галько, ст.викладач кафедри банківської справи

Рецензент:

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри банківської справи.

Протокол №2

Затверджено на засіданні Науково-методичною радою інституту протокол №

© Львівський інститут банківської справи Університету банківської справи НБУ, 2012

зміст

1. Вступ

2.Загальні положення

3. Вихідні матеріали і порядок виконання роботи

4. Оформлення роботи

5. Процедура захисту курсової роботи і критерії оцінювання знань

6. Тематика курсових робіт

7. Список рекомендованої літератури

8. Додатки

ВСТУП

Важливе місце у підготовці висококваліфікованих бакалаврів з економіки належить навчальному курсу “Гроші та “кредит”. Тому наукове розуміння проблем грошей, грошового обігу, кредитних відносин, банківської справи є необхідним компонентом становлення професійних економічних знань студентів.

Підвищення ролі грошей та кредиту в господарстві України, в свою чергу, обумовлюється розвитком ринкових відносин. Усе це визначає місце цього курсу в загальноекономічній підготовці бакалаврів з економіки та підприємництва, закладає основу для вивчення наступних фахових предметів з банківської справи, фінансів, страхування, бухгалтерського обліку та аудиту. Вона забезпечує науково-теоретичну та методологічну основу для формування системи знань з конкретно-прикладних дисциплін за кожною з названих спеціальностей.

Сучасний фахівець фінансист може досягти успіху в своїй професіональній діяльності тільки в тому разі, коли він має чітке уявлення: що таке гроші; які види та форми грошей бувають, як здійснюється грошовий обіг, які принципи покладені в основу побудови грошових систем; що таке попит на гроші та які чинники на нього впливають; чим визначається рівень позичкового відсотку; сутність та значення дискусії між науковими школами відносно економічної природи та ролі грошей в суспільному виробництві; яким чином грошово-кредитна політика впливає на економічний розвиток держави; яка ефективність такої політики в ринкових умовах, суть валютних відносин і валютних систем, їх вплив на національну економіку; механізм функціонування міжнародних валютних ринків; основи здійснення міжнародної грошово-кредитної політики. Тільки свідоме використовування інструментів грошово-кредитної системи може забезпечити стале зростання ефективності господарювання у всіх ланках суспільного виробництва.

Мета написання курсової роботи з курсу “Гроші та кредит” – систематизація та узагальнення знань студентів з основ здійснення грошово-кредитної та валютної політики держави, механізму функціонування ринку позичкового капіталу, ринку грошей, фондового, кредитного і валютного ринків.

1. Загальні вимоги щодо оформлення курсової роботи

Дисципліна „Гроші та кредит” є важливим самостійним розділом економічної науки, в якому аналізуються основні тенденції та закономірності грошового обігу і кредиту в умовах ринкової економіки, принципи функціонування і форми організації сучасної грошово-кредитної системи, грошового ринку і ринку капіталів, а також міжнародних валютно-кредитних відносин.

Метою написання курсової роботи з дисципліни є перевірка засвоєння студентами знань, необхідних їм як майбутнім фахівцям банківської справи, а також вироблення навиків самостійного, творчого вивчення студентами проблем теорії і практики функціонування грошей та кредиту.

До курсових робіт з дисципліни „Гроші та кредит” висуваються такі основні вимоги:

  1. Високий теоретичний рівень. У роботі повинне міститися глибоке та змістовне висвітлення основних теоретичних положень, які ґрунтуються на використанні знань, отриманих у ході навчального процесу та при вивченні наукової літератури.

  2. Всебічний аналіз практики організації грошово-кредитних відносин на основі використання практичних матеріалів та цифрових даних.

  3. Самостійне виконання і наявність елементів наукового підходу. Матеріали роботи повинні бути викладені послідовно та містити критичне відношення автора до наведених у літературі дискусійних положень, а також самостійні висновки та пропозиції на основі проведеного аналізу. Безпосереднє переписування текстів з рекомендованої літератури не допускається.

  4. Своєчасне написання та правильне оформлення роботи з усіма необхідними реквізитами.

Курсова робота, що виконана без належного урахування або з порушенням зазначених вимог, до захисту не допускається.

2. Вихідні матеріали і порядок виконання роботи

Виконання і захист курсової роботи здійснюється відповідно до затвердженого кафедрою графіка, що регламентує термін вибору теми, погодження плану, здачі виконаної роботи на кафедру та її захисту.

Вибір студентами теми дослідження має бути достатньо обґрунтованим. При цьому вирішальними чинниками повинні бути не стільки наявність і кількість літературних джерел з певної проблеми, скільки актуальність теми, її пізнавальна значимість, можливість поглиблення і розширення знань студента щодо теорії і практики функціонування грошово-кредитних відносин у суспільстві.

Кожен студент відповідно до своїх інтересів обирає одну з тем, зазначених у переліку. Про обрану тему студент повідомляє на кафедру, де вона реєструється. Кафедрою призначається науковий керівник роботи. Студент за бажанням може запропонувати власну тему дослідження. В цьому випадку запропонована тема підлягає розгляду та затвердженню на засіданні кафедри.

Наступним етапом виконання курсової роботи є підбір літератури з обраної для дослідження проблеми. Мінімальний перелік основних літературних джерел подається у вказівках, але для якісного виконання роботи студентам необхідно здійснити самостійний підбір додаткових літературних джерел, аналіз яких забезпечив би належний рівень дослідження обраної теми.

Після попереднього ознайомлення з рекомендованими та самостійно підібраними літературними джерелами, а також виходячи з переліку рекомендованих питань, запропонованих до розгляду при дослідженні певної теми, студент складає план курсової роботи, який подається на розгляд і затвердження науковому керівнику.

Питання плану визначають основний напрям курсової роботи, а тому повинні мати творчий характер, бути змістовними та охоплювати основні положення теми. При цьому план не слід перевантажувати надмірною кількістю питань. Рекомендується включати 3–5 питань, що носять строго конкретний і взаємопов’язаний характер, доповнюють і розкривають одне одного. План повинен виступати логічною основою курсової роботи, відображаючи основні етапи процесу пізнання досліджуваної проблеми.

Написання курсової роботи ґрунтується на глибокому вивченні літературних джерел, підборі та якісному аналізі статистичних даних, що завершується формуванням тексту роботи. Зміст питань курсової роботи необхідно висвітлювати лаконічно, без повторів та відступів від основної теми.

При написанні роботи рекомендується уникати безпосереднього переписування матеріалів літературних джерел, оскільки це може різко знизити якість дослідження та порушити логіку викладення матеріалу, а тому такого роду роботи не можуть бути допущені до захисту і повертаються на доопрацювання або повну переробку.

Запорукою високої якості виконання курсової роботи є самостійне опрацювання наукової літератури з урахуванням того факту, що різні джерела містять різний підхід до розгляду одного й того ж питання і, відповідно, висвітлюють його з різних точок зору. Тому під час вивчення конкретного літературного джерела необхідно усвідомити специфіку підходу автора до даної проблеми, аргументацію його позиції.

Важливою вимогою до написання курсової роботи є використання у процесі дослідження цифрового і фактичного матеріалу (по тих темах, де подібний матеріал існує). Його джерелами можуть служити довідники та збірники державних статистичних органів, річні звіти, баланси, інша звітність НБУ, комерційних банків, підприємств та організацій різних галузей економіки, законодавчі, урядові та банківські нормативні акти, а також статистичні матеріали зарубіжних кредитно-фінансових установ (в той же час не рекомендується нагромаджувати роботу громіздкими таблицями і неузагальненими статистичними даними). Опрацювання вказаних даних рекомендується проводити з використанням комп’ютерної техніки. Результати такого аналізу повинні стати підставою для формулювання практичних висновків і рекомендацій.