Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Урок №4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
31.23 Кб
Скачать

Структура конспекту уроку

Затверджую:

вчитель економіки ______ Красій І. Ф.

«____» __________ 2012р.

Конспект уроку з економіки

Магістра – практиканта: Гриценяка Василя Васильовича

Факультет: економічний

Курс V спеціальності: Облік і аудит

Дата проведення уроку: 21.09.2012р.

Клас: 11

Присутні: 23 з 23 учнів

Базовий заклад: Братковецька ЗОШ І-ІІІ ступенів

Тема уроку «Ринки виробничих ресурсів та доходи в ринковій економіці»

Завдання уроку: дати означення виробничим ресурсам, розглянути основні види виробничих ресурсів, їхні особливості .

Обладнання: крейда, дошка, робочі зошити учнів.

План уроку:

1. Початок уроку (2-3 хв.):

  • привітання;

  • перевірка присутності;

  • оголошення теми та плану уроку.

2. Опитування учнів по темі «Попит, пропозиція, ринкова ціна у функціонуванні економіки» (10-12 хв.).

3. Розгляд нової теми (27-31 хв.).

  1. Особливості ринку праці.

  2. Ринок землі та земельна рента.

  3. Специфіка ринку капіталу.

4. Закінчення уроку (2-3 хв.).

Методи та прийоми проведення уроку: пояснювально-ілюстративний, пояснювально-спонукальний, бесіда, розповідь.

Використані джерела:

  1. Крупська Л. П. Економіка 11 клас. Рівень стандарту. Академічний рівень. Підручник для загальноосвітніх навчальних закладів / Л. П. Крупська, І. Є. Тимченко, Т. І. Чорна. – Х.: Вид-во «Ранок», 2012. – 192 с.

  2. Жовтанецький О. М. Основи економіки: Посібник для учнів 11 класу / О. М. Жовтанецький, Н. В. Чуба. – Х.: Факт, 2008. – 96 с.

  3. Родіонова І. Ф. Економіка: Підручник / І.Ф. Родіонова, В. В. Радченко. – Кам’янець – Подільський: Аксіома, 2010. – 208 с.

  4. Довгань Г. Д. Економіка. 11 клас. Академічний рівень. Підручник для загальноосвітніх навчальних закладів / Г. Д. Довгань. – Х.: Вид-во «Ранок», 2011. – 256 с.

Хід уроку

Початок уроку.

Добрий день!!! Сьогодні я зустрічаюся з Вами останній раз, як студент – практикант. Ми будемо розглядати нову тему «Ринки виробничих ресурсів та доходи в ринковій економіці». Як зазвичай проведемо опитування по минулій темі «Попит, пропозиція, ринкова ціна у функціонуванні економіки»:

учень 1 Качур Тарас: принципи функціонування ринку;

учень 2 Павликівська Тетяна: ринковий попит і пропозиція;

учень 3 Шемрай Ольга: ринкова рівновага та її порушення.

Дякую!!! Перейдемо до розгляду нової теми.

Розкриття теми

  1. Особливості ринку праці

Ринок праці – ринок одного з факторів виробництва, де домогосподарства в ролі найманих робітників пропонують свою працю, а фірми - виробники товарів та послуг (працедавці) – потребують її. На ринку праці встановлюється ціна праці – ставка заробітної плати – та обсяг використання праці. Праця (або послуги праці) – один з основних факторів виробництва, власниками якого є домогосподарства; це фізичні і розумові здібності людей, що можуть бути використані у виробництві благ. Унікальність праці як виробничого фактора полягає в тому, що послуги праці неможливо відокремити від робітника. Але через те, що об’єктом купівлі-продажу є лише послуги праці робітника, а не сам робітник, поряд із ціною праці не менше важать умови праці, які визначаються трудовими угодами і чинним законодавством. Обсяг використання праці вимірюються у годинах роботи протягом певного періоду (отже, праця – це потокова величина). Запаси праці в економіці вимірюються показником робоча сила: це працездатне населення, тобто кількість людей, які досягли певного віку (в Україні 16 років) і працюють або хоча й не мають роботи, то шукають її чи очікують, що їм запропонують роботу. Працедавець – це фірма, яка, виходячи із попиту на свою продукцію, утворює вторинний попит на працю та надає можливість найманим робітникам працювати та отримувати заробітну плату.

Особливість конкурентного ринку праці як ринку фактора виробництва

полягає у припущенні щодо абсолютної мобільності праці – здатності робітників необмежено переміщувати послуги своєї праці від однієї фірми до іншої в межах національної економіки і незалежно від спеціалізації ринків праці. Мобільність праці є аналогом умови вільного входження та виходу фірми на ринок. Однорідність праці полягає в тому, що працедавці не розрізняють послуги праці, які можуть надаватися різними робітниками; різні кваліфікація, досвід робітників не беруться до уваги на повністю конкурентному ринку. Фірма визначає попит на працю, входячи із співставлення вигод від використання праці з її вартістю. Зокрема, при аналізі доцільності збільшення використання обсягів праці на одиницю порівнюють додаткові вигоди із додатковою вартістю. Додаткові вигоди, тобто граничний продукт в грошовому виразі (ГПГВl) – це додаткова виручка, яка виникне від продажу додаткової одиниці продукції, що вироблена завдяки використанню додаткової одиниці праці.

Пропозиція праці – співвідношення між ставкою заробітної плати та

обсягом праці, який власник цього ресурсу (домогосподарство) бажає та може запропонувати працедавцям на ринку за інших незмінних умов. В основі індивідуальної пропозиції праці є раціональним вибір між цінністю благ, які міг би придбати найманий робітник за рахунок доходу, що утворився від продажу праці, та цінністю відпочинку для цього відпочинку для цього індивіда.