Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Докладики. Культура.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
98.51 Кб
Скачать
  1. Що Ви можете розповісти про олімпійські ігри?

Відповідь: Олімпійські ігри були культурними настановленнями, які пов'язували різні міста в одне ціле і об'єднували грецьку народність. Вони проходили в Олімпії на Пелопоннесі на честь Зевса Олімпійського. Олімпійські ігри проводились раз на чотири роки. Перша олімпіада відбулася в 776 р. до н.е. На час ігор, які тривали п'ять днів, війни припинялися, щоб дороги до Олімпії були безпечними.

  1. Що Ви можете розповісти про Пантеон?

Відповідь: Пантеон – це храм всіх богів, побудованому у II ст. н. е., ймовірно, Аполлодором Дамаським. Храм являє собою ротонду, вхід в яку прикрашений портиком. Купол цього храму, відлитий з бетону. Люди старовини сприймали купол як символ неба — втілення верховного бога Юпітера. У зв'язку з цим особливу роль відігравав єдиний отвір, розміщений у вищій точці купола. Стовп світла, який проникав через нього, ставав центром композиції. У нішах навкруг залу у давнину стояли статуї богів. Дуже багатими є внутрішнє оздоблення різними сортами мармуру, яке повністю збереглося до наших днів. Уперше в світовій архітектурі в цьому храмі головна роль відведена не зовнішньому вигляду, а створенню особливої внутрішньої атмосфери.

  1. Які зміни відбулися у писемності під час епохи Хань?

Відповідь: Триває прогрес писемності Замість загостреної палички, яка служила для письма лаком на бамбукових і дерев'яних планках, почали використовувати волосяний пензель. На рубежі нашої ери в Китаї була винайдена туш, а потім стали користуватися графітом Нарешті, в І ст н е китайці винайшли папір.

Питання від тебе (до 1-ої підгрупи):

7.Який внесок зробили вавилоняни у світову культуру?

Відповідь: Вавилоняни внесли у світову культуру позиційну систему чисел, точну систему вимірювання часу, вони першими поділили годину на 60 хвилин, а хвилину на 60 секунд, навчилися вимірювати площу геометричних фігур, відрізняти зірки від планет і «винайшли» семиденний тиждень. Залишили вавілоняни нащадкам і астрологію, з оракулами і доленосними прогнозами.

24. Чим зумовлена своєрідність японської архітектури?

Відповідь: Своєрідність архітектури Японії обумовлено особливостями тривалого періоду феодалізму і специфічними природними умовами країни. Вона відрізняється стійкістю основних конструктивних принципів і традиційних прийомів, вироблених століттями, що пройшли шлях різноманітних удосконалень і застосовуються в рівній мірі і у житловій та у храмовій архітектурі.

41. Що таке Сарі?

Відповідь: Сарі — традиційний жіночий одяг в Південній Азії у вигляді шматка тканини довжиною від 4,5 до 9 метрів і шириною до 1,2 м, особливим чином обернутого навколо тіла.

17. Яким було військове спорядження ассирійців?

Відповідь: Зброя та військове спорядження ассирійців були ефективнішими, ніж у шумерів. На всіх чужинців наводив жах короткий двосічний ассирійський меч, виготовлений із сталі. Ассирійці використовували на полі бою також луки і списи, здобували ворожі укріплення за допомогою катапульт, штурмових драбин та пересувних таранів. У них на кожних 200 піхотинців припадала одна легка, маневрена бойова колісниця.