Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб_ДОСЛ_ЛІЧ_АЛЬФА_ОПТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.52 Mб
Скачать

3.Програма роботи

3.1. Ознайомитись зі структурою електронного лічильника, вивчити принцип його роботи, функціональні можливості та способи підключення до трифазних мереж.

3.2. Провести вимірювання електронним лічильником активної і реактивної ерергії.

3.3. Порівняти результати вимірювань електронним лічильником з результатами вимірювань іншими приладами.

4.Опис лабораторної установки

Зовнішній вигляд установки для дослідження лічильника представлено на рис.4.1. Лічильник АЛЬФА закріпленний на похилій площині, а на горизонтальній площині розташовані клеми для підключення кіл напруг і струмів. Внутрішнє під’єднання кіл напруг і струмів до клемника відповідає рис.2.5а. Клеми 14 у лічильнику з’єднані перемичкою і тому на горизонтальну площину винесена одна клема, що позначена зірочкою (*).

Рис.4.1. Зовнішній вигляд установки дослідження

лічильника АЛЬФА

5.Порядок виконання роботи

5.1.Скласти схему дослідження електролічильника з одним елементом згідно рис.5.1.

Рис.5.1. Електрична схема дослідження лічильника АЛЬФА

5.2. Увімкнути тумблер SA1 і впевнитись, що електронний лічильник РІ функціонує, тобто на його дисплеї через 3 секунди відображаються покази стану і процесу вимірювання.

5.3. Записати з дисплея в Табл.5.1 попередньо накопичені значення активної WАЛ і реактивної WРЛ енергій, а також покази вольтметра PV, амперметра PA і ватметра PW.

5.4. Увімкнути тумблери SA2 і SA3, увімкнувши одночасно секундомір. Звернути увагу на індикатори напряму потоку енергії: повинні мигати права верхня і права нижня стрілки, тобто з мережі споживається, відповідно, активна і реактивна енергія.

5.5. По закінченні часу t = 3хв. записати з дисплея лічильника в Табл.5.1 значення активної WАЛ і реактивної WРЛ енергій, покази вольтметра PV, амперметра PA і ватметра PW.

5.6. Провести аналогічні дії п.5.4 через 6, 12 і 24 хв. Дані записати в Табл.5.1.

5.7. Вимкнути тумблери SA2, SA3 і увімкнути тумблер SA4(підключення конденсатора). Звернути увагу на індикатори напряму потоку енергії: повинна мигати ліва нижня стрілка, тобто енергія видається в мережу (вказуючи зворотний потік енергії).

Таблиця 5.1.

Виміряти

Вирахувати

U,

B

I,

A

P,

Вт

WАnЛ,

Вт·год

WРnЛ,

вар·год

t,

хв

(год)

sinφ

WА,

Вт·год

WР,

вар·год

δА,

%

δР,

%

1

2

3

4

5

0

0

0

3

(0,05)

6

(0,1)

12

(0,2)

24

(0,4)

0

0

0

0

0

5.7. Вимкнути тумблери SA2, SA3 і увімкнути тумблер SA4(підключення конденсатора). Звернути увагу на індикатори напряму потоку енергії: повинна мигати ліва нижня стрілка, тобто енергія видається в мережу (вказуючи зворотний потік енергії).

5.8. Вимкнути тумблери SA4 і SA1, знеструмивши схему дослідження лічильника.

5.8. Розрахувати активну WА і реактивну WР енергії за показами вольтметра PV, амперметра PA і ватметра PW, застосовуючи такі формули:

, , , .

5.9. Розрахувати похибки вимірювання енергій:

, , де

, ,

, , n – номер досліду.

5.10. За розрахованими похибками вимірювання енергій зробити відповідні висновки.