Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактика Лекция Тема 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
144.38 Кб
Скачать

1 Навчальне питання:

Значення тактики в підготовці офіцерів і навчанні військ. Вимоги Міністра Оборони, Командувача Сухопутними військами щодо тактичної підготовки.

Що ж таке військова наука?

Військова наука - це система знань про характер, закони війни, підготовки Збройних Сил до війни і способах її ведення. На основі цього визначення зароджувалася і розвивалася військова наука. Однієї з основних частин військової науки є теорія воєнного мистецтва, що охоплює питання підготовки Збройних Сил і ведення ними бойових дій.

Теорія воєнного мистецтва складається з:

- стратегії;

- оперативного мистецтва;

-тактики.

Стратегія - складова частина воєнного мистецтва, його вища область, що охоплює теорію і практику підготовки країни і Збройних Сил до війни, планування і ведення війни та стратегічних операцій.

Оперативне мистецтво - складова частина воєнного мистецтва, що охоплює теорію і практику підготовки та ведення сумісних і самостійних операцій (бойових дій) об’єднаннями видів Збройних Сил. Оперативне мистецтво займає проміжне положення між стратегією і тактикою. Оперативне мистецтво визначає завдання і напрямки розвитку тактики.

Тактика - складова частина воєнного мистецтва, що охоплює теорію і практику підготовки і ведення бою підрозділами, частинами (кораблями) і з’єднаннями різних видів Збройних Сил, родів військ і спеціальних військ.

Вона поділиться на:

- загальну тактику;

- тактику видів Збройних Сил, родів військ і спеціальних військ.

Загальна тактика досліджує закономірності загальновійськового бою і дає рекомендації з його підготовки і ведення спільними зусиллями підрозділів і частин.

Тактика видів Збройних Сил, родів військ і спеціальних військ розробляє специфічні питання бойового застосування підрозділів, частин і з’єднань видів Збройних Сил, роду військ і спеціальних військ у загальновійськовому бою і самостійно.

Загальна тактика і тактика видів Збройних Сил, родів війські спеціальних військ тісно пов’язані: загальна тактика визначає завдання підрозділів, частин і підрозділів видів Збройних Сил, родів військ і спеціальних військ у загальновійськовому бою, порядок і способи їх спільного використання і тим самим впливає на розвиток їх тактики; у свою чергу, зміни в тактиці видів Збройних Сил, родів військ і спеціальних військ впливають на розвиток загальної тактики, вимагають уточнення й вдосконалення її рекомендацій.

Тактика має два аспекти - теоретичний і практичний.

Теорія тактики досліджує зміст і характер сучасного бою, розкриває закономірності й принципи проведення збройної боротьби тактичними силами і засобами, вивчає бойові можливості військових формувань, розробляє способи підготовки й проведення бою. Теоретичні положення тактики наведені в Бойових статутах, настановах, підручниках, навчальних посібниках, військово-теоретичних працях.

Практика тактики охоплює діяльність командирів, штабів і військ з підготовки й ведення бою.

Вона включає в себе:

  • збір і вивчення даних обстановки;

  • ухвалення рішень і доведення завдань до підлеглих;

  • планування та підготовку військ і місцевості до бою;

  • проведення бойових дій;

  • управління підрозділами, частинами, з’єднаннями;

  • всебічне забезпечення бою.

Основу загальної тактики складає тактика Сухопутних військ

Завдання тактики. Тактика вивчає і розробляє способи підготовки і ведення загальновійськового бою. Вона включає тактику загальновійськових з’єнань, частин і підрозділів, а також видів Збройних Сил і родів військ та спеціальних військ, що входять в Сухопутні війська.

Вона вивчає зміст видів бойових дій, роль ударів ядерними, вогневими та іншими засобами ураження, розробляє форми маневру військ, похідні, передбойові і бойові порядки, визначає місце і роль з’єднань, частин і підрозділів, кожного роду військ і спеціальних військ в загальновійськовому бою, завдання, які виконують в ході бойових дій, способи їх сумісного бойового застосування і порядок взаємодії між ними.

Завданнями тактики є розробка і проведення в життя заходів, що забезпечують постійну готовність підрозділів, частин і з’єднань до виконання бойових завдань у складних умовах наземної, повітряної і радіоелектронної обстановки.

Розробка і удосконалення способів ведення бойових дій у початковий період війни.

Застосування ядерної, високоточної зброї та інших сучасних засобів збройної боротьби, докорінно змінило характер бою й умови його ведення.

Тактика покликана розкрити ці зміни, досліджувати природу сучасного бою, його характерні риси, закономірності, підготовку, принципи і способи ведення.

Тактика розробляє способи застосування різних видів сучасної зброї, а також захисту військ від такої-ж зброї противника.

Розгром противника в бою досягається тісним сполученням вогню, удару і маневру підрозділів, частин і з’єднань різних родів військ і видів Збройних Сил; завдання тактики полягає в тім, щоб знайти оптимальне сполучення цих елементів загальновійськового бою і діючих у ньому сил та засобів.

Важливою задачею тактики є вивчення сил і засобів противника, його поглядів на застосування їх у бою, а також на способи ведення різних видів бою; виявлення сильних та слабких сторін озброєння, техніки, організації військ і тактики дій противника.

При вивченні оборонного бою тактика розробляє питання організації і ведення оборони в тактичній ланці, ведення оборонного бою в особливих умовах, в оточенні і при відході.

Вивчаючи наступальний бій, загальна тактика розробляє способи його організації і ведення при прориві оборони, переслідуванні противника, що відходить, наступу з подоланням водних перешкод, способи організації і ведення зустрічного бою, особливості наступу вночі, у місті й інших особливих умовах.

Загальна тактика розробляє також питання пересування військ і розташування їх на місці.

Крім того, тактика вивчає питання керування, всебічного забезпечення бою і виробляє практичні рекомендації щодо їх рішення в різних умовах. Розробляє вимоги до організаційно-штатної структури військових формувань і рівню їхньої бойової підготовки.

Етапи розвитку тактики. Визначальний вплив на розвиток тактики надає удосконалення зброї і військової техніки і зміна якості особового складу військ.

Тактика зародилася з появою армій. У війнах рабовласницьких держав вона зводилася до прямолінійного руху військ на полі бою і рукопашній сутичці воїнів. Розвиток тактики в цей період йшов в напрямку удосконалювання бойових порядків і маневрування ними на полі бою. Після бою при ЛЕВКТРАХ у 371 р. до н.е. став застосовуватися принцип нерівномірного розподілу сил і засобів по фронті з метою зосередження основних зусиль у вирішальному місці.

Подальше удосконалювання зброї привело до появи різних видів піхоти і кавалерії. У війнах феодалізму зміст тактики визначався уже пануванням на полях бою лицарської кінноти. Бій зводився в основному до суми двобоїв лицарів.

Корінний переворот у тактиці відбувся в XVII столітті у зв’язку з прийняттям на озброєння в арміях європейських держав вогнепальної зброї. Глибока побудова бойових порядків, змінилася поступово лінійною тактикою, що остаточно затвердилася в ході Тридцятирічної війни 1618-1648 р.

Створення масових армій наприкінці XVIII - початку XIX століття, подальше удосконалювання зброї привели до появи тактики колони і розсипного ладу, класичним образом якого, є Бородінська битва 1812 р. Однак така тактика уже в той час приводила до великих втрат військ від вогнепальної зброї, особливо з появою у другій половині XIX століття нарізної зброї.

У ході Кримської війни 1853-1856 р. починає зароджуватися тактика стрілецьких цепів, що остаточно затвердилася в ході російсько-японської війни 1904-1905 рр.

Перша світова війна 1914-1918 рр. характеризувалася масовим застосуванням кулеметів, скорострільної артилерії, а також появою нових засобів боротьби: авіації, танків, отруйних речовин та інш. До кінця війни з’явилася тактика групового бою, що полягала в тім, що стрілецькі підрозділи групувалися біля танків, зброї супроводу, важких кулеметів.

Розвиток оборони йшов від осередкової, котра була неглибокою, до підготовленої в інженерному відношенні позиційнійної оборони.

Тактика радянських військ складалася в роки громадянської війни і військової інтервенції в Росії 1918-1920 рр. Її особливості були обумовлені революційним духом бійців і командирів армії нового типу. В ході війни здійснювався перехід до дій ударними угрупованнями з зосередженням сил і засобів на головних напрямках. У ході прориву будувалися глибокі бойові порядки. У розвиток тактики великий внесок у цей період внесли М.Н.Тухачевский, А.Н.Егоров, И.Л.Уборевич та ін. радянські военоначальники.

У міжвоєнний період розвиток тактики визначався широким упровадженням нової військової техніки і моторизації Збройних Сил.

В середині 30-х років була розроблена теорія глибокого наступального бою як складова частина глибокої операції, сутність якої складалася в одночасному впливі авіації, артилерії, танків, наступаючих військ на всю тактичну глибину оборони противника, в прориві її на обраному напрямку, з подальшим розвитком тактичного успіху в оперативний.

У роки Великої вітчизняної війни тактика одержала широкий і всебічний розвиток, вона характеризувалася гнучкістю, своєчасною зміною бойових порядків військ і способів їхніх дій з урахуванням змін, що відбувалися в оснащенні зброєю і технікою своїх військ і військ супротивника. Були розроблені ефективні способи прориву глибоко ешелонованої оборони, подолання з ходу проміжних оборонних рубежів, ведення зустрічного бою, переслідування супротивника, що відходить. Широке застосування одержали нічні дії, удосконалювалися способи форсування водних перешкод, оточення і знищення оточеного супротивника, ведення активної оборони. Уміло здійснювався окритий маневр і наносилися раптові удари.

Післявоєнні роки є якісно новим етапом у розвитку тактики. Відбулися корінні зміни в матеріальній базі бою: з’явилися нові засоби боротьби, удосконалюється наявна бойова техніка й озброєння, зріс політичний, загальноосвітній і військово-технічний рівень особового складу. Великі зміни відбулися в озброєнні, організаційно–штатній структурі і тактиці дій армій провідних країн світу.

Корінні зміни в теорії тактики відбулися в середині 50-х років в зв’язку з оснащенням Збройних Сил ядерною зброєю, упровадженням електроніки, а у 80-ті роки з появою високоточної зброї в арміях країн НАТО, суттєво змінившими зміст бою, основу якого стали складати ядерні і вогневі удари в поєднанні з маневром і атаками військ.

Важливішою особливістю загальновійськового бою в сучасних умовах стала його динамічність. У зв’язку великою потужністю ядерної зброї виникла необхідність розосередження сил і засобів на полі бою, щоб уникнути масових втрат.

В умовах застосування ядерної зброї основним способом наступу на противника, що обороняється, став наступ з ходу з висуванням військ із глибини.

З упровадженням ядерної зброї зазнала значних змін і тактика оборонного бою. У військ, що обороняються, появилась можливість не тільки відбити наступ противника, но і зірвати його. Велика насищеність військ броньованою технікою і засобами механізації інженерних робіт дозволяє підрозділам, частинам і з’єднанням в короткі терміни підготувати глибокоешелоновану оборону, здатну успішно протистояти наступу противника, оснащеного сучасними засобами боротьби.

Сучасна тактика - це теорія і практика підготовки і ведення бою з застосуванням усіх, у т.ч. новітніх засобів збройної боротьби.

На жаль, сьогодні доводиться констатувати пев­ний застій у галузі розвитку теорії тактики та її застосування під час бойової підготов­ки військ.

Ми повинні зрозуміти, що жити за ста­рими мірками, не вивчаючи та не узагаль­нюючи все нове, що відбувається протягом останніх десятиліть, - це означає втратити провідну роль у теорії тактики і військовій практиці.

Теорія тактики має бути індикатором усього нового й прогресивного, а без неї - практика приречена. З цього випливає, що у системі бойових дій у воєнних конфліктах тактика була і є основою досягнення опе­ративної мети і складовою частиною воєнного мистецтва.

Створення і масове впровадження у війська сучасних засобів і технологій ведення збройної боротьби суттєво вплинуло за останні 15-20 років на розвиток тактики в цілому і теорії загальновійськового бою зокрема. Тому при визначенні вигляду Збройних сил XXI століття дуже важливо враховувати нові тенденції в області тактики, а саме: зсув акцентів убік «безконтактних» дій протиборчих сторін; послідовний перехід від вогневого впливу по всьому угрупованню противника до функціонально-структурного (виборчого) його ураження з застосуванням переважно високоточної зброї; зростання питомої ваги мобільних військ.

Що ж стосується практичного розвитку тактики в ході бойових дій військ у збройних конфліктах, то тут, на наш погляд, накопичено чимало позитивного, що можна охарактеризувати як новий виток у розвитку форм і способів тактичних дій, констатуючи визначений прогрес військового мистецтва в цілому. Проблема в тому, щоб узагальнити і систематизувати накопичений досвід інших держав при ведення збройних конфліктів різної інтенсивності. Спробуємо в оглядовому викладі представити, у чому ж полягає розвиток тактики за останнє десятиліття.

Насамперед хотілося б відзначити, що в системі бойових дій у військових конфліктах чітко проявилася домінуюча роль тактики як складової частини військового мистецтва. Це важливо підкреслити ще і тому, що під впливом досвіду війни в зоні Перської затоки (1991) стала мусуватися точка зору, що тактика узагалі відмирає, оскільки, мов, вирішальне значення у військових конфліктах сьогодні мають дії стратегічного й оперативного масштабу. Однак останнім часом співвідношення і взаємозв'язок складових частин військового мистецтва проявилися інакше, чим це мало місце в операції «Буря в пустелі». Центр ваги бойових зусиль змістився убік тактичних дій.

Так, в Афганістані питома вага розв'язуваних військами тактичних задач склала, по розрахунках, близько 80% від загального обсягу бойових дій, а в двох чеченських військових

кампаніях — 75%. З цього випливає, що тактика була і залишається основою досягнення оперативних цілей у збройній боротьбі.

Значення тактики (тактичної підготовки) в навчанні підрозділів.

Тактична підготовка - це навчання особового складу підрозділів, частин і з’єднань, а також їхніх органів управління підготовці і веденню бою, а у вищих військових навчальних закладах і на кафедрах військової підготовки, крім того, навчання студентів організації бою і управлінню підрозділами в ході його ведення.

Тактика (тактична підготовка) є одним з найважливіших предметів бойової підготовки військ і провідною дисципліною (предметом) навчання у вищих військових навчальних закладах Сухопутних військ, оскільки вона найбільшою мірою забезпечує підготовку студентів до практичних дій у сучасному бою, їх високу польову виучку.

Тактичній підготовці підлегле вивчення всіх інших предметів, оскільки вона сполучає в єдиний комплекс знання, вміння і навички, придбані військовослужбовцями у процесі занять з вогневої, технічної, спеціальної, інженерної, стройової й інших предметів навчання. Вона є основою польової виучки військ. Це обумовлюється тим, що тільки на тактичних навчаннях і заняттях можливе максимальне наближення умов навчання до реальної бойової обстановки. У ході тактичної підготовки підрозділи і їх командири навчаються здійснювати марші на високих швидкостях і на великі відстані, стрімко атакувати противника, використовуючи результати всіх засобів ураження, вести активну і безперервну розвідку, потайно здійснювати маневр, рішуче і сміливо діяти в глибині оборони противника, форсувати водні перешкоди, долати зони зараження і загородження, наполегливо і стійко оборонятися, уміло захищатися від зброї масового ураження противника, вести бій в складній обстановці.

Не випадково до військ в даний час висуваються підвищені вимоги щодо вдосконалення тактичної підготовки, і, перш за все, необхідно:

  • готуватися до ведення активних і рішучих бойових дій в складній обстановці в умовах сильної авіаційної і радіоелектронної протидії противника на основі практичного освоєння вимог бойових статутів Сухопутних військ і їх творчого застосування в бою;

  • удосконалювати способи прориву оборони, насиченої протитанковими засобами і мінно-вибуховими загородженнями;

  • максимально використовувати результати вогневого ураження із застосуванням сучасних методів ведення вогню, атакувати у високих темпах, в різній побудові бойового порядку;

  • освоювати форсування водних перешкод без зниження темпів наступу;

  • вчитися вести стійку і активну оборону;

  • вчитися боротьбі з великими масами танків і відбиттю наступу переважаючих сил противника;

  • підвищувати підготовку, готуватися до здійснення пересування своїм ходом з подоланням ділянок зараження і руйнувань, із збереженням боєздатності і готовності своєчасно вступити в бій.

Завдання (тактики) тактичної підготовки:

    • вивчення основ загальновійськового бою, його принципів, організаційно-штатної структури підрозділів, частин, тактико-технічних характеристик озброєння, бойових можливостей, прийомів і способів дій своїх військ і військ противника;

    • навчання особового складу вмілому застосуванню індивідуального і групового озброєння, бойової техніки в бойовій обстановці, на різноманітній місцевості, вдень і вночі;

    • формування в особового складу високих морально-бойових, психологічних і фізичних якостей та поєднання їх із професійними навичками і уміннями;

    • вироблення і удосконалювання навичок і вмінь командирів і штабів в організації, забезпеченні і безупинному управлінні підрозділами і частинами в бою;

    • злагодження підрозділів і частин для ведення узгоджених і рішучих дій у різних видах загальновійськового бою.

Вивчаючи тактику, студент повинен:

  • твердо засвоїти основи сучасного бою, тактико-технічну характеристику озброєння, організаційно-штатну структуру, бойові можливості і тактику дій свого підрозділу, підрозділів, що придаються і підтримують, а також підрозділів армій провідних країн світу;

  • навчитися організовувати бій: усвідомлювати завдання; оцінювати обстановку; приймати рішення; ставити бойові завдання підрозділам; організовувати взаємодію, вогневе ураження противника, всебічне забезпечення бою і управління; готувати підрозділи до виконання бойових завдань; твердо управляти підрозділами і вогнем в бою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]