Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НОВА методичка ГОСПОДАРСЬКЕ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
2.05 Mб
Скачать

Додаткова література:

  1. Вінник О. Правові засоби захисту інтересів інвесторів у сфері будівництва // Збірник рішень та арбітражної практики Вищого арбітражного суду України. -1996. -№3.-С. 310-314.

  2. Комар В. Правові аспекти будівництва автомобільних доріг / В. Комар // Юридичний журнал. - 2009. - N 11. - С. 50-52

  3. Смітюх А. Процедура громадського обговорення проектів містобудівної документації: проблемні питання [Текст] / А. Смітюх // Юридичний журнал : аналітичні матеріали. Коментарі. Судова практика. - 2010. - N 5. - С. 83-85

  4. Трофуненко, Н. Порядок визначення розміру збитків, заподіяних неякісним виконанням будівельних робіт [Текст] / Н. Трофуненко // Правничий часопис Донецького університету. - 2009. - N 1/2. - С. 166-169.

Короткий теоретичний коментар до теми:

Студенти повинні дослідити правове забезпечення інноваційної діяльності як один із видів господарської діяльності. Вирішальною ознакою інноваційної діяльності є інновації, що створюються в результаті її здійснення та/або застосовуються в процесі її здійснення. Студенти повинні звернути увагу, що від мети здійснення інноваційна діяльність може бути некомерційною та комерційною. Слід розкрити напрямки інноваційної діяльності, та охарактеризувати їх зміст та види. Студенти повинні знати порядок проведення наукових досліджень і розробок, спрямованих на створення об'єктів інтелектуальної власності, науково-технічної продукції, знати порядок розробки, освоєння, випуск і розповсюдження принципово нових видів техніки і технології, розробка і впровадження нових ресурсозберігаючих технологій, призначених для поліпшення соціального і екологічного становища. Також слід опрацювати поняття технічного переозброєння, реконструкції, розширення, будівництво нових підприємств, що здійснюються вперше як промислове освоєння виробництва нової продукції або впровадження нової технології тощо.

Необхідно проаналізувати низку нормативно-правових: ГК України (глава 34), ЦК України (глава 62), спеціальні Закони України «Про інноваційну діяльність» «Про пріоритетні напрямки інноваційної діяльності в Україні», «Про спеціальний режим інноваційної діяльності технологічних парків» від та інші, акти Президента, Уряду України, міжнародно-правові акти в сфері інноваційних відносин тощо.

Таким чином, студенти повинні вияснити основні ознаки поняття «інновації» та правове забезпечення інноваційної діяльності як одного із видів господарської діяльності.

Особливого використання у сучасній підприємницькій діяльності в Україні набуло використання прав інших суб’єктів господарювання (комерційна концесія). Комерційна концесія як вид підприємництва здійснюється на підставі відповідного договору – договору комерційної концесії (зарубіжні аналоги - франчайзингу чи франшизи). Студенти повинні розкрити правову природу комерційної концесії та інших режимів господарювання, що інтегрують організаційні, економічні та правові заходи розвитку певних територій, об’єктів, галузей народного господарства.

Розкривши систему актів законодавства про комерційну концесію (глава 36 ГК України, глава 76 ЦК України, ряд законів в сфері інтелектуальної власності) студентам слід проаналізувати поняття комерційної концесії та комерційної субконцесії та визначити правову природу договору комерційної концесії за українським законодавством.

ЗАНЯТТЯ 45.

ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ В СФЕРІ ГОСПОДАРЮВАННЯ

Питання, що виносяться на обговорення:

  1. Поняття інноваційної діяльності.

  2. Види та форми інвестування інноваційної діяльності.

  3. Інвестування інноваційної діяльності.

  4. Державне регулювання інноваційної діяльності.

  5. Державні гарантії інноваційної діяльності.

  6. Договір на створення та передачу науково-технічної продукції.

  7. Державна експертиза інноваційних проектів.

Типові ситуацій та завдання, які можуть розглядатися

на практичному (семінарському) занятті:

Завдання 1. Складіть схему:

  • Заходи щодо стимулювання інноваційної діяльності (позитивні, негативні).

Завдання 2. Складіть проект (відповідно до фабули запропонованої викладачем):

  • Інноваційного договору.

  • Інноваційного договору, який передбачає застосування фінансового лізингу.

Завдання 3. Розв’яжіть типову ситуацію. Приватне підприємство “Мрія”, прагнучи отримати фінансову підтримку з боку держави (в т.ч. пільги в оподаткуванні), започаткувало виробництво інноваційної продукції.

Чи досить цього кроку для отримання бажаної підтримки?

За яких умов підприємство може отримати статус інноваційного?

Які види та форми фінансової підтримки Ви знаєте? За яких умов і в якому порядку вона має надаватися?

Завдання 4. Розв’яжіть типову ситуацію. Двоє громадян із значним досвідом науково-дослідної роботи (один – у конструкторському бюро одного з державних підприємств, інший – в державному науково-дослідному інституті) вирішили створити мале підприємство, яке б здійснювало інноваційну діяльність. Але між ними виник спір щодо вибору організаційно-правової форми та типу підприємства.

Що таке інноваційна структура, які бувають типи цих структур та в якому порядку вони набувають цього статусу?

Чим відрізняється інноваційне підприємство від інноваційної структури?

Яку пораду можна дати засновникам з врахуванням комплексу аспектів (наявність у них відповідного досвіду та навичок, відсутність значних коштів і прагнення мінімального ризику від участі в такому підприємстві, наявність інформації про потенційних суміжників і замовників та ділові зв’язки з ними)? Обґрунтуйте свої пропозиції.

Завдання 5. Розв’яжіть типову ситуацію. До якого виду пріоритетних напрямів інноваційної діяльності належать напрями з наступними характеристиками: а) розраховані на реалізацію протягом найближчих трьох - п'яти років; б) спрямованість на інноваційне оновлення промислового, сільськогосподарського виробництва та сфери послуг щодо освоєння випуску нових наукоємних товарів та послуг з високою конкурентоспроможністю на внутрішньому та (або) зовнішньому ринках; в) формуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері інноваційної діяльності. Обґрунтуйте чому?

А. Стратегічні.

Б. Середньострокові.

В. Короткострокові.