Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 (Лекція 6-7).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

3.4. Потужність трифазної системи

У трифазній системі розрізняють поняття потужності фази споживача і потужності фази джерела. У випадках коли фази джерела і споживача мають однакові схеми з’єднання (наприклад, фази джерела і споживача з’єднані у зірку або у трикутник) активна, реактивна та повна потужності фаз споживача дорівнюють відповідним потужностям фаз джерела. Якщо ж фази джерела і фази споживача з’єднані за різними схемами (наприклад, фази джерела - у зірку, а споживача - у трикутник), то такої рівності немає. У таких випадках правильність розрахунку з’єднання оцінюють за рівністю потужностей систем, тобто трьох фаз споживача і трьох фаз джерела.

В загальному випадку активна P і реактивна Q потужності трифазної системи дорівнюють сумі відповідно активних і реактивних потужностей трьох фаз споживача (сп) або джерела (дж):

;

;

;

.

Якщо споживач має рівнорозподілене навантаження у фазах і приєднаний до джерела симетричної напруги, то достатньо визначити потужності тільки однієї фази. Активна і реактивна потужності при цьому будуть:

споживача –

;

;

джерела –

;

.

У загальному випадку повні потужності фаз споживача і джерела розраховують так:

;

.

Повні потужності систем споживача і джерела розраховують на підставі розрахунків їх активної і реактивної потужностей за формулами:

;

.

66

Соседние файлы в предмете Электротехника