Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_NiDEO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

5.1.4 Контроль числа дефектних виробів

У тому випадку, коли необхідно зробити контроль числа дефектних виробів у малосерійної партії, що складає з N екземплярів, lт можна підрахувати по формулі

(5.13)

де dmчисло дефектних виробів у вибірці обсягом у т екземплярів; D0 — число дефектних виробів у партії доброї надійності, D1 число дефектних виробів у партії поганої надійності.

Формула (5.13) практично може бути використана тільки для дуже малих партій (N≤150). Але й при цих умовах розрахунки lт громіздкі, що ускладнює контроль.

Більше зручної й досить точної є формула

(5.14)

де ; ; .

Для полегшення процедури контролю можна заздалегідь підрахувати для певних значень dm=0, 1, 2, 3, ... приймальні (mпр) і бракувальні (mбр) обсяги випробувань:

(5.15)

(5.16)

Розрахований у такий спосіб план контролю може бути представлений у табличній або графічній формі. На рис. 5.1 показаний графік контролю, де область П, що лежить нижче лінії 1, — область приймання, область Б, що лежить вище лінії 2, — область бракування, область ПІ, укладена між лініями 1, 2 й осями координат, — область продовження випробувань.

Графіки контролю можна будувати по трьох характеристичних точках:

а) dm =0, ;

б) dm = D0, ; (5.17)

в) dm =( D0+ D1)/2 , .

Рисунок 5.1 - Графік контролю

Для контролю надійності більших партій виробів (N≥1000), а також відновлюваних виробів доцільно користуватися біноміальними планами, одержуваними зі співвідношення

(5.18)

де q0 — імовірність відмови в кожнім одиночному випробуванні для партії з гарною надійністю; q1 те ж для партії з поганою надійністю.

З (5.18) випливають формули для приймальних (dnp) та бракувальних (dб,p) чисел дефектних виробів із числа т випробувань:

(5.19)

де

(5.20)

Приймальні й бракувальні числа для ряду значень m можуть бути підраховані заздалегідь і представлені у вигляді таблиць плану. Для практичних цілей зручніше представляти план контролю у вигляді графіка (рис. 5.2). З (5.19) треба, що приймальні (dnp) і бракувальні (dбр) числа лінійно залежать від обсягу випробувань, причому h1 й h2 визначають відрізки на осі ординат, a s — тангенс кута нахилу прямих до осі абсцис. Якщо величина ризику постачальника α і ризику замовника β рівні, то h1=h2. При побудові графіка плану корисно визначити мінімальне число випробувань, при якому можна прийняти партію, коли число відмов d=0. З (5.19) одержуємо

(5.21)

Рисунок 5.1 - План контролю

Обчисливши m0, можна побудувати графік плану по трьох характеристичних крапках:

а) dm = 0, m0 = — h1/s;

б) dm = h1, m = 0; (5.22)

в) dm == h1, m = 0.

Якщо контролюється надійність великої партії виробів ((N≥1000)) або виробів, відновлюваних у процесі контролю, за умови q1≤0.1, т.б. виходячи з розподілу Пуассона, маємо

(5.23)

Тоді вихідні величини для побудови графіка контролю визначаються співвідношеннями

(5.24)

Усі інші положення послідовного контролю залишаються такими ж, як й у біноміальному плані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]