Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП.Истор экон и эк мысли.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
137.73 Кб
Скачать

Тема 3. Особливості господарського розвитку та економічної думки періоду формування світових цивілізацій (VIII ст. До н.Е. – V ст. Н.Е. ).

Характеристика господарського розвитку Стародавньої Греції. Основні фактори, які визначали економічний розвиток античної Греції. Вплив природнокліматичних та географічних факторів. Етапи розвиток господарства стародавньої Греції. Державний устрій Греції. Міста поліси. Реформи Солона. Античне рабство та його характерні риси. Особливості галузевої структури економіки Греції. Розвиток ремесел у античній Греції. Розвиток торгівлі, фінансів та грошового обігу.

Особливості та фактори розвитку господарства Риму. Етапи розвитку античного Риму: царський, республіканський, імператорський. Соціальний устрій Риму. Реформи Сервія Тулія. Закони ХІІ таблиць та формування інституту приватної власності. Розвиток рабовласницької системи господарювання. Фактори економічного розвитку Риму. Крах рабовласницької системи. Причини занепаду Римської Імперії.

Розвиток економічної думки античного світу. Відмінність економічної думки античної Греці та Риму від економічно думки Стародавнього Сходу. Ксенофонт та його розуміння економіки. Погляди Платона на економічний устрій суспільства. Вчення Арістотеля та його вплив на подальший розвиток економічної думки. Економіка як виробництво багатства. Особливості економічної думки античного Риму. Вплив суспільно історичної ситуації на трансформацію економічних поглядів в Римі. Економічні погляди Катона, братів Гракхів, Варрона, Колумелли.

Економічний розвиток східнослов'янських племен та його особливості. Розвиток господарства античної культури на території України та його вплив на її розвиток. Причорноморські міста-держави та їх економічні відносини з слов’янськими племенами. Господарство прадавніх слов’ян. Тшинецько-комарівська культура. Білогрудівська, чорноліська, пшеворська, зарубинецікап культури. Держава антів.

Тема 4. Господарство та економічна думка суспільства Європейської цивілізації в період середньовіччя (V – хv ст.).

Становлення та розвиток феодальних відносини в країнах Європи. Етапи становлення феодальної економічної системи. Шляхи переходу до феодалізму в країнах Західної Європи. Розпад общини та виникнення алоду. Бенефіціарна система землеволодіння. Виникнення феодальної системи землеволодіння. Характерні риси феодалізму. Феодальний імунітет. Форми феодальної земельної власності. Формування феодальної залежності селян. Процеси колонізації земель у Європі. Еволюція феодальних відносин в ХІІІ - XV ст.

Особливості аграрних відносин в українських землях. Етапи формування феодальних відносини в українських землях. Особливості аграрних відносин в Київській Русі. Соціальний устрій в Київській Русі. Феодальні відносини в період роздробленості. Подальший розвиток феодальних відносин в польсько-литовський період.

Розвиток міст, ремесел торгівлі та фінансів у Європі в середні віки. Шляхи виникнення міст в середньовічній Європі. Відродження античних міст. Фактори розвитку міст. Процес урбанізації. Комунальні революції в Європі. Магдебурзьке право. Характеристика розвитку ремесел в середньовічній Європі. Виникнення цехової структури. Вплив цехів на розвиток ремесел. Виникнення перших мануфактур. Розвиток торгівлі в середньовічній Європі. Континентальна торгівля. Левантійська торгівля. Північна торгівля. Монополізація торгівлі. Ганза. Розвиток фінансів та банківської справи в Європі.

Розвиток ремесел, торгівлі, грошового обігу та фінансів в українських землях. Загальна характеристика розвитку ремесел в Київській русі та в період феодальної роздробленості. Ремісничі цехи в Україні. Позацехове ремесло. Шляхи виникнення міст в Україні в середні віки. Загальна характеристика розвитку міст. Розвиток торгівлі в українських землях. Основні торгові шляхи. Місце торгівлі в економіці Київської Русі. Розвиток фінансів. Грошовий обіг в Київській Русі.

Економічна думка періоду середньовіччя. Теологічний характер економічної думки. Економічна думка європейського середньовіччя. «Салічна правда», «Капітулярій про вілли». Економічні погляди каноніків. Фома Аквінський і вчення про „справедливу ціну”. Нікола Орем і зародження металістичної теорії грошей. Економічна думка середньовіччя в українських землях. «Руська правда», «Повчання дітям» Володимира Мономаха, Галицько-волинський літопис, полемічні твори І.Вишенського.