Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ленка-пенка.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
327.31 Кб
Скачать

Прогноз

У першу чергу залежить від часу початку замісної терапії L-T4. Якщо це відбувається на першій-другому тижні життя - порушення психічного і фізичного розвитку практично повністю запобігають. Далі в міру збільшення часу від народження дитини до призначення замісної терапії збільшується ризик розвитку і тяжкість олігофренії аж до найтяжчих форм.

Гіпотиреоз досить просто лікується прийомом препаратів тиреоїдного гормону. Найбільш ефективним і надійним з препаратів, що використовуються для замісної терапії при гіпотиреозі, є синтетичний (отримуваний штучно) тиреоїдний гормон. Після початку лікування вам потрібно регулярно відвідувати лікаря з метою підбору точної дози препарату.

У більшості випадків регрес симптомів гіпотиреозу починається вже в перший тиждень прийому препарату. Повне зникнення симптомів зазвичай відбувається протягом кількох місяців. Грудним та старшим дітям з гіпотиреозом лікування необхідно в обов'язковому порядку. Літні хворі та люди з ослабленим здоров'ям можуть реагувати на прийом препарату повільніше.

- Якщо гіпотиреоз був спровокований променевою терапією або виник внаслідок видалення щитовидної залози, лікування швидше за все буде довічним. Довічне лікування може знадобитися і тоді, коли гіпотиреоз виникає на тлі хвороби Хашимото. У деяких випадках, однак, функція щитовидної залози при тиреоїдиті Хашимото мимовільно відновлюється.

- Якщо гіпотиреоз виник на тлі іншої серйозної патології, функція щитовидної залози найчастіше нормалізується в міру лікування основного захворювання.

- Гіпотиреоз може бути викликаний прийомом деяких лікарських засобів. У таких випадках діяльність щитовидної залози нормалізується після відміни препарату.

- При латентної (субклінічної) форми гіпотиреозу лікування може не турбуватися, проте хворий потребує лікарського нагляду, мета якого - не пропустити ознак прогресування захворювання. На сьогодні немає точних даних на користь необхідності замісного лікування при латентному гіпотиреозі, і думки вчених з цього приводу розходяться. Приймаючи рішення про необхідність лікування в подібних випадках, ви і ваш лікар повинні обговорити питання пропорційності користі від прийому препаратів і потенційних ризиків і фінансових витрат на лікування і контроль стану. Люди, що страждають серцевими захворюваннями, потребують особливо ретельному підборі доз препаратів, так як надлишковий прийом гормону підвищує ризик виникнення болів (стенокардії) або порушення серцевого ритму (миготливої ​​аритмії).

Методи лікування гіпотиреозу у дітей.

Замісна терапія тиреоїдних гормоном рекомендована і ефективна при гіпотиреозі незалежно від його причини.

Використовується також лікування гіпотиреозу у дітей власне діючою речовиною - трийодтиронін. Початковою дозою є 20мкг - 1 таблетка. Лікування натрій-L-тироксином забезпечує необхідний рівень Т4 і Т3. Потреба дітей старшого віку становить близько 4мкг/кг, добова доза може бути 100-150 мкг; до доз вище 200мкг/сут. доводиться вдаватися лише в рідкісних випадках. Контролем за адекватністю лікування служать концентрації Т4 і глікопротеїну в крові, які слід підтримувати в нормальних межах (> 80мкг / л), особливо на першому році життя. У дітей у віці 8-13 років при тривалому лікуванні (до 4 місяців) можуть виникнути головний біль, втрата свідомості, порушення сну, апетиту. У дітей старшого віку, які подолали затримку росту, прискорення зростання стає відмінним показником адекватності лікування. В оцінці тяжкості стану певну допомогу може надати дослідження вмісту йоду, пов'язаного з білком крові. Загальне занепокоєння, підвищена температура, схуднення, збільшення частоти серцевих скорочень, підвищення основного обміну речовини вказують на передозування.

Профілактика вродженого гіпотиреозу передбачає обов'язкове медико-генетичне консультування майбутніх батьків у тому випадку, якщо хто-небудь з них походить з сім'ї з підвищеним ризиком розвитку гіпотиреозу.

Додатково, при лікуванні і профілактиці гіпотиреозу, може призначатися дієта з харчових продуктів морського походження, які багаті йодом (морська капуста)!

Марині 2 роки, її зріст - 67 см, вага - 7 кг 330 р. Зуби 0 \ 2. Не сидить.

Голову не тримає. Діагноз: вроджений гіпотиреоз.