Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ТтаАСЗВП на сайт.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Послідовність виконання роботи

  1. Вивчити опис, функціональну схему еквалайзера і структурну схему лабораторного стенду. Описати призначення і функціональні можливості елементів управління еквалайзера.

  2. Вивчити елементи управління ПКД.

  3. Включити живлення приладів і пристроїв стенду.

  4. Встановити тестовий компакт-диск із записаними музичними фрагментами в програвач і включити режим відтворення. Установка КД проводиться на каретку диска після натиснення клавіші «Open/Close» і повного висунення каретки з шахти. Режим відтворення включається натисненням клавіші «Play» після повного завантаження каретки з диском в шахту (клавішею «Open/Close») і визначення сервосистемою ПКД наявності диска, що буде відображено на дисплеї.

  5. Прослуховуючи музичні фрагменти, при включеному еквалайзері встановити регулятори графічного еквалайзера в положення, що відповідає найбільш приємному суб'єктивному звукосприйняттю. Вибір фрагментів здійснювати клавішами «Перехід вперед, назад» по фрагментах, прискорене відтворення. Прослуховування ведеться за допомогою стереонавушників, включених в контрольний підсилювач. Замалювати розташування регуляторів графічного еквалайзера.

  6. Встановити регулятори еквалайзера в середнє положення при включеному еквалайзері.

  7. Встановити тестовий компакт-диск із записаними гармонійними сигналами або підключити на вхід еквалайзера генератор звукових сигналів і зняти амплітудно-частотну характеристику каналу відтворення, послідовно вибираючи з 9 по 29 фрагмент запису на КД, або встановлюючи частоту вхідного сигналу від 20 Гц до 20 кГц.

  8. Встановити регулятори рівня сигналу на частотах 100 Гц, 1 кГц, 10 кГц еквалайзера в максимальне підсилення, тобто у верхнє положення. Виміряти і намалювати АЧХ та визначити смугу пропускання смугових фільтрів.

  9. Встановити регулятори рівня сигналу на частотах 100 Гц, 1 кГц, 10 кГц еквалайзера в мінімальне підсилення, тобто у нижнє положення. Виміряти і намалювати АЧХ та визначити смугу режекції фільтрів.

  10. Встановити регулятори еквалайзера у середнє положення. Включити ФВЧ та виміряти АЧХ тракту з включеним ФВЧ. Визначити частоту зрізу та крутизну спадання АЧХ фільтра.

  11. На частотах 100 Гц, 1 кГц, 10 кГц перевірити межі регулювання рівня сигналу при включеному режимі 12 та 6 дБ.

У звіті про лабораторну роботу привести:

  • функціональну схему еквалайзера, структурну схему лабораторного стенда;

  • технічні параметри, призначення та функціональні можливості еквалайзера;

  • таблиці та графіки АЧХ у різних режимах роботи.

У звіті обов'язково зробити висновок про суб'єктивну оцінку якості відтворення звукових фонограм з оптичних компакт-дисків, призначення еквалайзерів та зробити порівняльний аналіз отриманих результатів з теоретичними положеннями стосовно необхідності та можливостей обробки сигналів по частоті.

Рисунок 1.2 – Функціональна схема еквалайзера

BERINGER ULTRAGRAPH PRO FBQ1502