Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект 2012 історія фінансів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
680.96 Кб
Скачать

3.Нові методи господарювання в середині 80-х років

У 1982 році була проведена реформа оптових цін та тарифів на продукцію промисловості. Загальна зміна цін внаслідок їх перегляду становила біля 70 млрд.крб., що вплинуло на уточнення фінансових показників. Відповідно до рішень уряду в 1982р завдання по прибутку на п'ять років встановлювались ще міністерству шляхів сполучення, міністерству морського флоту та міністерству цивільної авіації. Такий же порядок діяв у відношенні до будівельних та сільськогосподарських міністерств.

Починаючи з 1984 року, в 5 промислових міністерствах був розпочатий економічний експеримент, пов'язаний із розширенням прав підприємств та посиленням їхньої відповідальності. При цьому запроваджувався дещо інший метод нормативного розподілу прибутку. Замість нормативів відрахувань від прибутку в розпорядженні підприємства затверджували нормативи відрахувань від прибутку в бюджет. Новим було і те, що нормативи визначались не в п'ятирічному, а в річному плані, що дозволяло врахувати конкретні умови виробничої діяльності.

Друга особливість нового методу полягала в тому, що нормативні відрахування проводились у процентах не від балансового прибутку, а від розрахункового, тобто від прибутку за вирахуванням плати за фонди, процентів за кредит банку.

Одночасно був здійснений перехід до децентралізованого порядку розрахунку з бюджетом по платежах з прибутку. З 1984 року економічний експеримент проводився у п'яти промислових міністерствах. Міністерствам було надано право вводити для підвідомчих підприємств додаткову плату за фонди в розмірі до 3% їхньої вартості за рахунок відпорідного зменшення прибутку, який залишався у розпорядженні підприємства. Крім основної ставки плати в розмірі 6%, підприємство зобов'язано було вносити за надпланові запаси додатковий платіж.

Фонди заохочення не встановлювались підприємствам в абсолютних розмірах, а розраховувались на основі базового року і додаткових відрахувань у залежності від динаміки фондоутворюючих показників.

У 1982 році проведені заходи по покращенню використання матеріальних ресурсів, а саме: введена плата в бюджет за воду, яку використовували промислові підприємства, підвищена плата за деревину, збільшені ставки відрахувань на геологоровідувальні роботи.

У 1982 році почалась реалізація Продовольчої програми, яка повинна бути завершена в 1990 році. Цією програмою передбачалось виділити в ХІ п'ятирічці для розвитку АПК 233 млрд.крб капіталовкладень. Крім того, проведені такі заходи: підвищені закупівельні ціни на с/г продукцію, виділені додаткові кошти з бюджету у формі дотацій на покриття різниці в цінах, а також для списання заборгованості по банківських кредитах. Планувалося надати колгоспам додаткові пільги по сплаті подоходного податку, встановити надбавки до зарплати окремим категоріям працівників сільського господарства, виділити бюджетні кошти на будівництво доріг, соціально-культурні заходи та на сплату страхових платежів у розмірі 3,3 млрд.крб щорічно.