Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ПРТ прак укр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
132.61 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Східноукраїнський національний університет

Імені володимира даля

Методичні вказівки

до практичних занять по дисципліні

«Правове регулювання праці в ринкових відносинах»

(для студентів денного відділення спеціальності 7.060101 Правознавство)

Луганськ 2012

Методичні вказівки містять плани практичних занять по вивченню діючих трудоправовых стандартів як в Україні, так і в країнах розвиненої ринкової економіки. Увага студентів акцентується на найбільш значущих, проблемних моментах при вивченні кожної теми. Представлений широкий перелік контрольних питань по кожній темі і список рекомендованої до вивчення літератури.

Укладачі: Лазор Л.І., проф.

Чутчева О.Г., доц.

В даний час в країнах розвиненої ринкової економіки здійснюються широкомасштабні реформи правового регулювання праці, що відображають цивілізаційний перехід, що відбувається на Заході, від індустріального до постіндустріального суспільства. Під впливом нових реалій правове регулювання праці зазнає значні зміни: оновлюється і збагачується його нормативна основа, вмирають старі і виникають нові методи і напрями регламентації, міняється співвідношення різних інститутів і підінститутів трудового права, переосмислюються традиційні поняття і концепції.

Через вищесказане, сучасний юрист, незалежно від його подальшої спеціалізації, повинен володіти значним об'ємом правових знань у сфері правового регулювання праці з урахуванням міжнародних стандартів.

Метою цих методичних вказівок є надання студентам допомоги в якнайповнішому оволодінні матеріалом по правовому регулюванню праці, в придбанні навиків самостійної роботи з нормативною і науковою літературою, у виробленні уміння аргументовано (з посиланнями на нормативно-правові норми і інші джерела) і логічно послідовно викладани матеріал. А також в придбанні навиків практичного застосування трудового законодавства в конкретних життєвих ситуаціях.

Методичні вказівки присвячені вивченню історичного досвіду правового регулювання праці, а також різних аспектів постіндустріального трудового права, що народжується, знаменує істотні зрушення в системі правового регулювання праці, що склалася впродовж минулих двох століть.

Методичні вказівки включають плани практичних занять, акцентують увагу на найбільш істотних моментах у вивченні кожної теми, представляють для вирішення конкретні життєві ситуації, а також містять контрольні питання по кожній темі, що вивчається.

Тема 1. Сфера дії трудового права План

  1. Проблеми визначення предмету трудового права.

  2. Поняття «найнятого робітника».

  3. Правове регулювання праці працівників, «подібних» найманим.

  4. Правове регулювання трудових відносин працюючих власників.

  5. Джерела трудового права.

  6. Проблеми формування категорії «трудове законодавство» в Україні.

  7. Міжнародні акти як джерела трудового права.

  8. Нормативний характер указів Президента.

  9. Значення керівних роз'яснень пленуму Верховного суду України.

  10. Дія нормативно-правових актів у сфері праці.

Необхідно знати:

Поняття: предмет трудового права, експансія трудового права, наймана праця, працевлаштування, найнятий робітник, працюючий власник, незалежні працівники, зміст статусу найнятого робітника, види працівників; підстави виникнення, зміни і припинення трудових правовідносин і їх суб'єктний склад, типи і види договорів про працю, джерело права, нормативно-правовий акт, система законодавства, трудове законодавства, види нормативно-правових актів, інкорпорація нормативно-правових актів, кодифікування нормативно-правових актів, система права як нормативна освіта, відмежування системи трудового законодавства від системи трудового права, системність і спеціалізація трудових норм, ефективність трудового законодавства, ієрархія нормативно-правових актів, систематизація і уніфікація правового матеріалу у сфері праці, дія нормативно-правових актів.