Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОВ Метод ср (мен) модуль 4.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
528.9 Кб
Скачать

2. Особливості міжособових стосунків в колективі.

У спільній діяльності люди неминуче мають ділові та психологічні контакти. У процесі спілкування, взаємодії та взаємовідносин виникають і розвиваються різні соціаль­но-психологічні явища і процеси, взаємні вимоги, спів­чування, суперництво, само­утвердження, престиж. Вони є стимулами діяльності та поведінки, механіз­мом саморозвитку і формування особистості.

Психологія колективу як цілісне соціально-психоло­гічне утворення характеризується поняттям «соціально-психологічний клімат». Під соціально-психоло­гічним кліматом розуміють характер взаємовідносин між людьми, настрої, що переважають у колективі, а також задоволеність працівників роботою і професією.

Психологія трудового колективу має складну струк­туру. На її формування впливають такі групові психоло­гічні явища, як контактне спілкування і міжособові пси­хологічні стосунки.

Під час спілку­вання людей виникає прямий обмін думками, поглядами, ідеями, з'являються різні форми взаємних стосунків, сим­патії, антипатії, які являють собою міжособові сто­сунки.

Під час контактного спілкування і взаємовідносин у кожному трудовому колективі між його членами вини­кають стосунки двох типів — формальні й неформальні.

Формальні, або службові, стосунки визначаються ад­міністративно узаконеними взаємовідносинами між чле­нами трудового колективу, які відповідають за певну ділянку роботи. Формальні стосунки є необхідною умовою функціону­вання колективу підприємства. Вони передбачають безумовне виконання працівниками своїх службових обо­в'язків. Ці взаємовідносини офіційно закріплені в орга­нізаційній структурі колективу підприємства, положен­нях про відділи і служби, посадових інструкціях праців­ників. Формальні стосунки офіційно регулюються керів­ником колективу підприємства і громадськими організаціями. Формальні, або службові, стосунки створюють і формальну, тобто адміністративно-виробничу, структу­ру колективу підприємства.

Неформальні стосунки є результатом міжособових психологічних стосунків, які складаються між членами колективу в процесі їхньої діяльності. Система цих сто­сунків через свою внутрішню психологічну зумовленість (симпатії, антипатії, приязнь, байдужість) складається часом стихійно. Неформальні стосунки утворюють нефор­мальну структуру трудового колективу, його соціально- психологічний клімат. Неформальна структура більш характерна для пер­винного колективу (бригади, цеху), оскільки його члени спілкуються не тільки під час роботи, а й часто разом проводять дозвілля.

Неформальна структура колективу функціонує в ме­жах формальної. Для нормального розвитку колективу підприємства і згуртованості його чле­нів важливо, щоб неформальна і формальна структури не суперечили одна одній, а цілі, інтереси і норми пове­дінки працівників збігалися з завданнями колективу підприємства.

Розходження між формальною і неформальною структурами можуть зумовити помилки в управлінні ко­лективом: прийняття необґрунтованих рішень, неповне врахування інтересів у емоційно-психологічних характе­ристиках працівників тощо. У цих випадках виникають конфліктні ситуації, які негативно впливають на згур­тованість колективу. Від правильного поєднання в ко­лективі формальних і неформальних взаємовідносин за­лежать його життєздатність, трудова і громадська активність працівників, ефективність функціонування підприємства.