Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод рекоменд до агр.права.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

Методичні матеріали

з дисципліни

Аграрне право україни передмова

Реформування аграрного сектора економіки в Україні взаємопов’язано із зміною суті та характеру відносин власності на землю та майно, із вирішенням проблем взаємодії аграрного виробництва та навколишнього природного середовища, раціонального й ефективного використання земельних ресурсів у сфері сільськогосподарського виробництва тощо. Все це потребує адекватного правового врегулювання з метою створення належних юридичних гарантій реформування недержавних сільськогосподарських підприємств і створення нових суб’єктів підприємництва у сільському господарстві.

Саме тому законодавче регулювання зазначених змін у сфері сільськогосподарського господарювання є надзвичайно важливим, адже залишається ще чимало актуальних проблем, які пов’язані із зміною характеру земельних, трудових, управлінських, договірних та інших відносин.

У зв’язку з цим складовою частиною повноважень спеціалістів сільського господарства, як і юристів, що працюють у цій галузі господарювання, є достатня обізнаність із правилами регулювання організаційно-правових, майнових, управлінських, трудових і соціальних відносин на селі.

Серед засобів, що забезпечують належне функціонування аграрного сектора економіки та сприяють раціональному використанню та охороні земель сільськогосподарського призначення, наряду з іншими вагоме місце посідають засоби правового характеру.

Дисципліна «Аграрне право України» є частиною правової освіти студентів, що спрямована на розвиток у студентської молоді аграрно-правового мислення, а також закріплення необхідних юридичних знань з метою вирішення конкретних питань їхньої майбутньої практичної діяльності щодо захисту прав суб’єктів аграрного підприємництва, забезпечення правопорядку у процесі реалізації аграрної політики держави.

Дисципліна «Аграрне право України» пов’язана із іншими навчальними дисциплінами правового характеру. Зокрема, «Підприємницьке право України», «Трудове право України», «Господарське законодавство» тощо.

Вивчаючи курс, студенти мають:

знати:

  • предмет, методи та джерела навчальної дисципліни;

  • діюче аграрне законодавство;

  • основні принципи, завдання та систему агарного права;

  • законодавчі засади раціонального землекористування у сільському господарстві;

  • організаційно-правові заходи охорони земель сільськогосподарського призначення;

  • організаційно-правові форми господарювання в сфері сільськогосподарського виробництва;

уміти:

  • орієнтуватися в системі нормативних актів, що регулюють правовідносини у сфері сільськогосподарського виробництва;

  • правильно застосовувати аграрно-правові норми;

  • узагальнювати практику застосування аграрного законодавства та робити певні висновки за результатами узагальнення;

  • правильно застосовувати тлумачення судових та інших органів при реалізації норм аграрного законодавства;

  • тлумачити чинне законодавство України щодо регулювання аграрних правовідносин.

Головною метою вивчення дисципліни є сприяння формуванню у студентів уміння орієнтуватися с системі джерел аграрного права, аналізувати та узагальнювати вивчений матеріал, а також правильно застосовувати правові норми в практичній діяльності.