Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 6 - витрати доходи рез.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
69.63 Кб
Скачать

3. Облік фінансових результатів

Витрати і доходи діяльності списуються на рахунок 79, витрати в дебет рахунку 79, доходи за кредитом рахунку 79. Різниця між кредитовим та дебетовим оборотом рахунку 79 є визначенням фінансового результату. При отримані позитивного фінансового результату – прибутку, нараховується податок на прибуток.

У бухгалтерському обліку визначення прибутку наведено у П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати», тобто прибуток – сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати.

У бухгалтерському обліку методологічні засади формування інформації про витрати, доходи, активи і зобов’язання з податку на прибуток та розкриття її у фінансовій звітності регулюється П(С)БО 17 «Податок на прибуток».

При визначенні податку на прибуток та сплаті його до бюджету згідно з законодавством отриманий прибуток оподатковувався за ставкою 23% (у 2011 р.).

Виникнення зобов’язань з податку на прибуток відображається за кредитом рахунку 64 та дебетом рахунку 98.

Далі рахунок 98 «Податки на прибутки» списується на рахунок фінансових результатів 79 «Фінансові результати».

Сума чистого прибутку, тобто за вирахуванням податку на прибуток, списується по дебету рахунку 79 «Фінансові результати» і кредиту рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)»:

Дт

Кт

Сума збитку відображається протилежно вищенаведеній проводки:

Дт

Кт