Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Випрямлячі.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
54.71 Кб
Скачать
  1. М остова схема випрямляча.

Дана схема дозволяє отримати одно полярну напругу з однієї обмотки трансформатора. Схема має малу пульсацію напруги та нескладна в конструкції.

  1. Однопівперіодна схема.

Т ак як і мостова, готує одно полярну напругу із однієї обмотки трансформатора. Різниця лише в тому, що в цій схемі подвоєна пульсація у порівнянні із мостовою, проте один діод в порівнянні з чотирма сильно спрощує схему. Використовується при невеликих струмах навантаження, і тільки з трансформатором, набагато більшою потужністю навантаження, тобто такий випрямляч викликає одностороннє перемагнічування трансформатора.

  1. Двохпівперіодна із середньою точкою.

Два діода та дві обмотки (або одна обмотка із середньою точкою) будуть живити нас мало пульсуючою напругою , до того ж ми отримаємо менші втрати в порівнянні із мостовою схемою, тому що у нас два діода замість чотирьох.

  1. М остова схема в двох полярного випрямляча.

В даній схемі є дві обмотки (або одна із середньою точкою) з яких знімаємо дві однакові напруги. Вони будуть рівними, пульсація буде невеликою, так як схема мостова, напруга на кожному конденсаторі рахується як напруга на кожній о бмотці, яка множиться на . Провідник від середньої точки обмоток вирівнює напругу на конденсаторах, якщо навантаження по плюсу і по мінусу буде різним.

  1. Схема з подвоєнням напруги.

Це дві однопівперіодні схеми, проте з діодами увімкненими по різному. Застосовується там, де вам потрібно отримати подвоєну напругу. Напругу на кожному конденсаторі розраховуємо згідно формули в пункті 4, а сумарна напруга буде подвоєна. Так само як і в однопівперіодній схемі в даній схемі великі пульсації і великих потужностей з неї не зняти.

  1. Отримання різнополярної напруги із двох випрямлячів.

Зовсім не обов'язково, щоб це були однакові блоки живлення – вони можуть бути як різними по напрузі, але і за потужностями. Наприклад, якщо наша схема по +12Вольтам споживає 1А, а по - 5Вольтам споживає – 0,5А, то нам і потрібно два блоки живлення - +12В 1А та -5В 0,5А. Також можна з'єднати два однакових випрямляча, щоб отримати двох полярну напругу, наприклад для живлення підсилювача.

  1. П аралельне з'єднання однакових випрямлячів.

Дана схем дає ту ж саму напругу, що і в схемі з подвоєним струмом. Якщо ми з'єднаємо два випрямлячі, то нас буде подвійне збільшення струму, три - потрійне і т.д.

Формула для розрахунку ємності конденсатора фільтру для двох півперіодного випрямляча: .

Формула для розрахунку ємності конденсатора фільтру для одно півперіодного випрямляча: , де - ємність конденсатора фільтру (мкФ), вихідна потужність (Вт), U - вихідна випрямлена напруга (В), f – частота змінної напруги (Гц).

Даних дві формули справедливі для випрямлячів напруги частотою до 30кГц. При великих частотах електролітичні конденсатори втрачають свою ефективність.

5