Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальна програма МАРВ.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
59.82 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича

ПРОГРАМА

навчальної дисципліни

«Міжнародні аграрні ринкові відносини»

(для студентів напряму підготовки 0801 – Геодезія, картографія та землеустрій)

Чернівці, 2012

Навчальна програма складена на основі «Концепції стандарту вищої базової географічної освіти»:

1. з дисципліни «Географія промислових комплексів». ( Шищенко П.Г. Концепції стандарту вищої базової географічної освіти / П.Г. Шищенко, Я.Б. Олійник, О.Ю. Дмитрук – К., Тандем, 2008. – С. 501-510.)

2. на основі «Концепції стандарту вищої базової географічної освіти» – з дисципліни «Територіальна організація міжгалузевих промислових комплексів». (Шищенко П.Г. Концепції стандарту вищої базової географічної освіти / П.Г. Шищенко, Я.Б. Олійник, О.Ю. Дмитрук – К., Тандем, 2008. – С. 486-501.)

3. авторської робочої програми з курсу «Міжнародні аграрні ринкові відносини»

Програма складена д.геог.н., доцентом Сухим Петром Олексійовичем.

Програма затверджена на засіданні кафедри геодезії, картографії та управління територіями (протокол № 1 від « 31 » серпня 201 р.)

Завідувач кафедри

доцент / ____________/ / П.О. Сухий /

1.1 Опис навчальної дисципліни

Мета вивчення навчальної дисципліни - засвоїти теоретичні і практичні питання, що пов'язані і дослідженням методологічних аспектів теорії аграрних відносин та їх місце в аграрній політиці держав із різним ступенем соціально-економічного розвитку. Розкрити особливості сільськогосподарського виробництва та специфіку світових аграрних відносин. Здійснити оцінку аграрно-ресурсного потенціалу регіонів світу, соціально-виробничих типів сільськогосподарських підприємців та організаціних форм виробництва в агробізнесі України та країнах світу. Дослідити особливості продовольчої проблеми в сучасному світі, методи збільшення продовольчих ресурсів та розкрити суть продовольчої безпеки як складової системи економічної безпеки та особливості реформування аграрного сектору в сучасних умовах. Розкрити організацію системи продовольчого маркетингу та особливості розробки бізнес-планів на підприємствах АПК; вплив науково-технічного процесу на сільськогосподарське виробництво структуру землеволодіння та землекористування, інфраструктуру агропромислового виробництва.

Студент повинен знати: предмет, мету, завдання курсу, його значення в системі наук, зміст курсу; особливості сільськогосподарського виробництва та специфіку світових аграрних відносин, методи оцінки аграрно-ресурсного потенціалу регіонів світу та проблеми його раціонального використання; вчення про суспільно-територіальний поділ праці як основу розвитку зовнішньоекономічної діяльності; віхи становлення та особливості сучасного розвитку світового сільськогосподарського виробництва та підприємництва; менеджмент та маркетинг у підприємницькій діяльності агровиробників; особливості формування світового ринку продовольства; земельні відносини, землеволодіння та землекористування; типологію та організаційно-правові форми сільськогосподарського підприємництва; особливості агропродовольчої політики й агробізнесу в найбільш розвинутих країнах, АПК постсоціалістичних країн та країн, що розвиваються; форми і види зовнішньо-економічних зв'язків в агробізнесі; правове регулювання зовнішньо­економічної діяльності суб'єктів агробізнесу.

Студенти повинні уміти: досліджувати регіональні особливості розвитку аграрного виробництва країн світу та України; розкривати галузево-функціональну та територіальну структуру й організацію агропромислових комплексів, внутрішні та зовнішні зв'язки в них, визначати показники ефективності функціонування суб'єктів господарювання; оцінювати принципи та чинники формування сучасної аграрної політики та складових ринку продовольства, процеси здійснення аграрних реформ та формування сучасної системи міжнародних аграрних ринкових відносин.

1.2 Відведена загальна кількість годин, кредитів

Форма навчання

Загальна кількість годин

Кількість кредитів

Кількість лекційних годин

Кількість практичних та семінарських (год.)

Кількість годин для самостійного опрацювання

Денна

144

4

30

34

76

Заочна

144

4

8

8

128