Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бондаренко-спортметрология.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
474.03 Кб
Скачать

6.3. Метрологічні основи контролю спортивної підготовки

Предметом контролю в спорті є зміст навчально-тренувального процесу, змагальної діяльності, стан різних сторін підготовленості спортсменів (технічної, фізичної, тактичної та ін), можливості функціональних систем.

У практиці спорту прийнято виділяти три види контролю – етапний, поточний і оперативний, кожен з яких пов’язується з відповідним типом станів спортсменів. Етапний контроль дозволяє оцінити етапний стан спортсмена, який є наслідком довготривалого тренувального ефекту. Такі стани спортсмена є результатом тривалої підготовки, протягом ряду років, року, макроциклу, періоду або етапу. Поточний контроль спрямований на оцінку поточних станів, тобто. тих станів, які є наслідком навантажень серій занять, тренувальних або змагальних мікроциклів. Оперативний контроль передбачає оцінку оперативних станів – термінових реакцій організму спортсменів на навантаження в ході окремих тренувальних занять і змагань.

Залежно від кількості завдань, обсягу показників, які включені в програму обстежень, розрізняють поглиблений, виборчий і локальний контроль. Поглиблений контроль пов’язаний з використанням широкого кола показників, які дозволяють дати всебічну оцінку підготовленості спортсмена, ефективності змагальної діяльності, якості навчально-тренувального процесу на минулому етапі. Виборчий контроль проводиться за допомогою групи показників, що дозволяють оцінити будь-яку зі сторін підготовленості або работоздатності, змагальної діяльності або навчально-тренувального процесу. Локольний, контроль заснований на використанні одного або декількох показників, що дозволяють оцінити відносно вузькі сторони підготовленості спортсмена.

Залежно від застосовуваних засобів і методів контроль може носити педагогічний, соціально-психологічний та медико-біологічний характер

Під комплексним контролем слід розуміти паралельне застосування етапного, поточного і оперативного видів контролю в процесі обстеження спортсменів, за умови використання педагогічних, соціально-психологічних і медико-біологічних показників для всебічної оцінки підготовленості, змісту навчально-тренувального процесу та змагальної діяльності спортсменів.

Вимоги до показників контролю. Показники, які використовуються в процесі етапного, поточного та оперативного контролю, повинні забезпечувати об’єктивну оцінку стану спортсмена, відповідати віковим, статевим, кваліфікаційним особливостям контингенту обстежуваних, цілям і завданням конкретного виду контролю.

У процесі кожного з видів контролю можна використовувати дуже широке коло показників, що характеризують різні сторони підготовленості спортсменів, якщо ці показники відповідають перерахованим вимогам.

Відповідність специфіці виду спорту. Облік специфічних особливостей виду спорту має першорядне значення для вибору показників, які використовуються у контролі, оскільки досягнення в різних видах спорту лімітуються різними функціональними системами, вимагають строго специфічних адаптаційних реакцій у зв’язку з характером змагальної діяльності.

Відповідність віковим та кваліфікаційним особливостям спортсменів. Відомо, що структура і зміст тренувальної та змагальної діяльності багато в чому визначається віковими і кваліфікаційними особливостями спортсменів. Отже, і зміст контролю має будуватися з урахуванням віку спортсменів, а також рівня їх спортивної кваліфікації.

Відповідність спрямованості тренувального процесу. Стан підготовленості і тренованості спортсменів суттєво змінюється не тільки від етапу до етапу в процесі багаторічної підготовки, але і в різних періодах макроциклу тренування. Ці зміни багато в чому залежать від спрямованості фізичних вправ, характеру тренувальних навантажень і т. д.

Основними критеріями, що визначають можливість включення тих чи інших показників в програму контролю, є їх інформативність та надійність.

Інформативність показника визначається тим, наскільки точно він відповідає якості або властивості, яка оцінюється.

Надійність показників визначається відповідністю результатів їх застосування реальним змінам у рівні тїєї чи іношої якості або властивості у спортсмена в умовах кожного з видів контролю, а також стабільністю результатів, які одержують при багаторазовому використанні показників у одних і тих же умовах.