Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУДипломирование Специалисты.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
363.52 Кб
Скачать

33

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРИДНІПРОВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ

БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ, УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ І ЛОГІСТИКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

щодо підготовки та захисту дипломної роботи за спеціальністю 7.050201 «Менеджмент організацій»

Всі цитати, цифровий і фактичний матеріал та До друку i в свiт дозволяю

бібліографічні дані перевірено. Напис одиниць на основi Положення про порядок

відповідає стандартам підготовки матеріалів, призначених

для відкритого опублікування

Проректор

А.П.Приходько

(пiдпис, дата, печать)

Зауваження рецензента враховано

Укладач: В.Т. Вечеров, д.т.н., проф. Затверджено на засіданні кафедри

менеджменту i маркетингу

Протокол №1 вiд 12.09.2007р.

Зав. каф. д.т.н., професор

В.Т.Вечеров

(пiдпис, дата, печать)

Затверджено на засіданні

Методичної ради ПДАБА

Протокол № 1(47) від 16.10.2007р.

Дніпропетровськ

2010

Методичні вказівки щодо підготовки та захисту дипломної роботи за спеціальністю 7.050201 "Менеджмент організацій" / Укладач: В.Т. Вечеров. – Дніпропетровськ: ПДАБА, 2010. - 53 с.

В методичних вказівках розглянуте коло питань, що стосується процесу підготовки та захисту дипломної роботи за спеціальністю 7.050201 "Менеджмент організацій". Приведені вимоги до організації виконання, змісту, обсягів, оформлення та захисту дипломної роботи.

Методичні вказівки можуть бути корисними для студентів - дипломантів вищих навчальних закладів, що дипломуються за спеціальністю 7.050201 "Менеджмент організацій".

Укладач: В.Т. Вечеров, д.т.н., проф.

Відповідальний за випуск: зав. кафедрою менеджменту і маркетингу ПДАБА Вечеров В.Т., доктор технічних наук, професор

Рецензент: В.А. Ткаченко, д.е.н., проф., зав. кафедрою економіки підприємства ДУЕП

Затверджено на засіданні кафедри

Менеджменту, управління проектами

і логістики

Протокол №5 вiд 5.02.2010р.

Затверджено на засіданні

Методичної ради ПДАБА

Протокол № 1(47) від 16.10.2007р.

ЗМІСТ

ВСТУП 4

1. ЦІЛЬ ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 4

2. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 5

3. ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 8

4. ЗМІСТ ТА ОБСЯГИ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 10

5. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНИХ РОБІТ 14

6. ЗАХИСТ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 18

7. ОРІЄНТОВНА ТЕМАТИКА ДИПЛОМНИХ РОБІТ 20

ДОДАТКИ 27

ВСТУП

Методичні рекомендації розроблені відповідно до вимог кваліфікаційної характеристики фахівців спеціальності "Менеджмент організацій" напряму "Менеджмент" для надання допомоги студентам у виконанні дипломної роботи згідно з чинними стандартами України. Вони містять основні вимоги щодо змісту та оформлення, організації виконання, порядку захисту й оцінювання дипломної роботи.

Самостійна кваліфікаційна письмова робота є складовою частиною державної атестації, яка дає змогу виявити рівень засвоєння студентами теоретичних знань та практичної підготовки, їх здатність до самостійної роботи в обраній професійній сфері.

1. Ціль виконання дипломної роботи

Дипломна робота є кінцевим результатом індивідуальної діяльності студента, яка підводить підсумки вивчення ним різноманітних дисциплін, що передбачені навчальними планами. Студент-дипломник змістом роботи повинен підтвердити рівень своєї загальнотеоретичної і спеціальної підготовки. Дипломна робота є випускною кваліфікаційною роботою, на підставі захисту якої Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) вирішує питання про присвоєння її автору кваліфікації і видачу диплома спеціаліста.

Метою виконання дипломної роботи є глибоке осмислення дипломантом професійної проблеми і практичне застосування теоретичних знань для її розв'язання.

У процесі виконання дипломної роботи студент, відповідно до кваліфікаційних вимог, повинен виявити:

  • знання загальнотеоретичних, загальноекономічних, профе­сійно орієнтованих і спеціальних дисциплін, які розкривають теоретичні основи та практичні питання управління;

  • вміння відбирати, систематизувати та обробляти інформацію відповідно до цілей дослідження;

  • вміння розробляти теоретичні висновки і конкретні пропозиції щодо вдосконалення управління реальним досліджуваним об'єктом.

  • вміння використовувати причинно-наслідкові зв'язки процесів та явищ у прикладній галузі.

Дипломна робота повинна мати логічний, доказовий, аргументований характер і відповідати таким вимогам:

  • містити поглиблений всебічний аналіз досліджуваної проблеми;

  • містити елементи самостійного дослідження, розрахунки, виконані на ЕОМ;

  • містити обґрунтовані пропозиції щодо вдосконалення діяльності на досліджуваному об'єкті;

  • бути належним чином оформленою;

  • мати всі необхідні супровідні документи;

  • бути виконаною і поданою на кафедру в термін, передбачений графіком навчального процесу.

Дипломна робота, яка не відповідає вимогам щодо змісту та оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, не містить матеріалів конкретного дослідження проблеми на реальному підприємстві, обґрунтованих пропозицій, а також не має відгуку від керівника роботи та зовнішньої рецензії, до захисту не допускається.

2. Загальні положення

Дипломна робота виконується на основі поглибленого вивчення літератури і передового досвіду з проблеми, яка вивчається, а також результатів проведених студентом власних досліджень реального об'єкта. Основні етапи виконання дипломної роботи:

  1. Вибір теми та об'єкта дослідження, затвердження теми.

  2. Розробка завдання на дипломну роботу та складання календарного плану її виконання.

  3. Опрацювання літературних джерел.

  4. Збирання і обробка фактичного матеріалу.

  5. Написання першого варіанту роботи, подання його на ознайомлення науковому керівнику.

  6. Усунення недоліків.

  7. Написання остаточного варіанту роботи.

  8. Оформлення дипломної роботи.

  9. Отримання відгуку від керівника роботи.

  10. Подання роботи на кафедру для попереднього внутрішньокафедрального захисту.

  11. Зовнішнє рецензування роботи.

  12. Захист дипломної роботи у ДЕК.

Кожному дипломанту кафедра призначає наукового керівника, який надає йому науково-методичну допомогу у самостійній роботі над дипломною роботою. Науковий керівник індивідуально консультує студента, допомагає йому скласти план і графік виконання дипломної роботи, а також контролює його дотримання, рецензує частини роботи і завершений рукопис, готує студента до захисту.

Науковими керівниками призначаються провідні викладачі кафедри, а також спеціалісти установ і підприємств, що працюють за профілем дипломної роботи та мають відповідний науковий ступінь.

Темою дипломної роботи (предметом дослідження) повинна бути одна з актуальних проблем сучасного менеджменту, яка відповідає задачам та умінням, передбаченим варіативною компонентою освітньо-кваліфікаційної характеристики спеціаліста за спеціалізацією "Менеджмент організацій".

Тематика дипломних робіт розробляється кафедрою згідно з вимогами кваліфікаційної характеристики фахівців з менеджменту, відповідно до затверджених програм вивчених дисциплін і відображає актуальну проблематику сучасного менеджменту. Тематика щорічно переглядається та поновлюється.

Приблизну тематику дипломних робіт наведено у розділі 7.

Студентові надається право самостійно обрати тему дипломної роботи згідно з тематикою, що затверджена кафедрою. Крім того, дипломні роботи можуть виконуватися за тематикою, яку замовлятимуть державні установи, підприємства та підприємницькі структури, що уклали із закладом освіти контракти на навчання студентів або договори про співпрацю та співробітництво. Студент, за погодженням із керівником, може запропонувати свою тему дослідження за умов відповідного обґрунтування доцільності її розробки.

Разом із вибором теми визначається об'єкт, на матеріалах якого буде виконуватися робота. Це повинно бути підприємство будь-якої форми власності, яке є юридичною особою і має самостійну звітність. Діяльність цього підприємства повинна створювати можливість інформаційного забезпечення дослідження обраної проблеми.

Якщо немає пропозицій студента щодо досліджуваного об'єкта, то кафедра призначає підприємство або установу, з якими академія має відповідну угоду.

Бажаним є виконання теми на замовлення керівництва об'єкта дослідження, яке оформлюється відповідним документом.

У додатку 7 викладені методичні вказівки, які можливо використати при виборі теми дипломної роботи.

У заяві на ім'я завідувача кафедри менеджменту і маркетингу дипломант формулює назву теми і юридичну назву об'єкта дослідження, що є підставою для призначення наукового керівника.

Список студентів-дипломників, перелік їх тем та наукові керівники затверджується наказом по академії. Усі подальші зміни (формулювання назви, об'єкт дослідження тощо) у разі необхідності аргументуються письмово (заява дипломника), погоджуються з науковим керівником (віза на заяві) і потребують зміни у наказі за письмовим клопотанням кафедри (витяг з протоколу засідання).

Порушення студентом календарного плану виконання дипломної роботи фіксується науковим керівником, який інформує про це завідувача кафедри. У разі значного порушення графіку виконання за рішенням кафедри студент-дипломник може бути недопущений до її захисту.