Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП опорный конспект ч.1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
588.29 Кб
Скачать

2. Поняття бюджетного права та особливості бюджетно-правових відносин

Бюджетне право України – сукупність фінансово-правових норм, що регулюють, зумовлені бюджетною діяльністю, фінансові відносини. Це сукупність фінансово-правових норм, які визначають бюджетний устрій, структуру та порядок розподілу доходів і видатків між бюджетами, повноваження держави й органів місцевого самоврядування щодо бюджету, регулюють відносини в галузі бюджетної діяльності, тобто під час формування, розподілу та використання коштів державного й місцевих бюджетів.

Б юджетне право

бюджетний устрій бюджетний процес

Предмет бюджетного права України – суспільні відносини що складаються в процесі формування та використання державного бюджету України.

Бюджетно-правові норми встановлюють правила поведінки для визначеного кола суб'єктів бюджетно-правових відносин, що виступають як сторони. Кожен суб'єкт цих відносин бере участь у розподілі доходної і видаткової частини Державного бюджету, у складанні, розгляді, утвердженні, виконанні бюджетів і розгляді звітів про їхнє виконання, а також контролю за виконанням Державного бюджету України і місцевих бюджетів.

Бюджетно-правові норми

1. Регулюють відносини при формуванні бюджетної системи, розподілі доходів і видатків між бюджетами

2. Визначають правову регламентацію бюджетного процесу та компетенцію його учасників

3. Визначають права й обов’язки суб’єктів бюджетних відносин, вказують на обставини, за яких учасники цих відносин стають носіями конкретних прав та обов’язків

4. Передбачають наслідки невиконання вимог, встановлених цими нормами

Бюджетно-правові норми

За змістом

За часом дії

  1. Матеріальні

  2. Процесуальні

  1. Постійні

  2. Періодичні

Бюджетно-правові відносини – це суспільні відносини в галузі бюджету, що регулюються бюджетно-правовими нормами.

Суб'єктом бюджетних правовідносин виступає Україна, як суверенна держава в особі Верховної Ради, Президента України і Кабінету Міністрів, Верховної Ради й Уряду Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, місцевих органів самоврядування.

Обсяг прав і обов'язків органів виконавчої влади як суб'єктів бюджетних правовідносин залежить від місця і ролі в системі державного апарата й у системі виконавчих органів місцевого самоврядування.

Правові норми надають бюджетним відносинам офіційний характер, тобто державний захист.

Бюджетні правовідносини мають бюджетний період для всіх бюджетів і складають один календарний рік, що починається 1 січня щороку і закінчується 31 грудня того ж року.

Базовим джерелом бюджетного права є Конституція України. Бюджетний Кодекс України разом із щорічним Законом України “Про Державний Бюджет України” є основними джерелами бюджетного права.

3. Бюджетний устрій в Україні

Бюджетний устрій є принципом побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв’язком між окремими ланками бюджетної системи.

Б

Принципи бюджетного устрою

юджетний устрій в державі визначається формою державного устрою та містить у собі: організацію бюджетної системи, принципи її побудови, повноваження законодавчих та виконавчих органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів.

1. ЄДНІСТЬ

2. ПОВНОТА

3. ГЛАСНІСТЬ