Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.Л.Р.1-6 редакція.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
7 Mб
Скачать

УДК 621.317.3:004.415(076.5)

ББК з973.233я7

і 741

Укладачі: в.П. Бабак, в.В. Дегтярьов, ю.В. Куц, с.Ф. Філоненко

Рецензент В.П Харченко

Затверджено на засіданні науково-методично-редакційної ради Інституту інформаційно-діагностичних систем НАУ 10 травня 2005 року.

Інформаційні технології в інформаційно-вимірювальних

і 741 системах. Лабораторний практикум з LabVIEW/ Уклад.: В.П. Бабак, В.В. Дегтярьов, Ю.В. Куц, С.Ф. Філоненко. – К.: НАУ, 2005. – 108 с.

Лабораторний практикум складається з лабораторних робіт із викладенням теоретичних відомостей щодо проектування інформаційно-вимірювальних систем в середовищі прикладного пакету графічного програмування LabVIEW. В результаті послідовного виконання лабораторних робіт вивчаються основи програмування в LabVIEW, отримуються практичні навички розробки приладів та систем, їх моделювання та випробування. Практикум закінчується технічною реалізацією розподіленої системи збирання та обробки вимірювальної інформації з використанням модулів серії І-7000 фірми ICP DAS та послідовних інтерфейсів RS-232 та RS-485.

Призначено для студентів напрямів 0804 “Комп’ютерні науки”, 0906 “Електротехніка”, 0907 “Радіотехніка”, 0909 “Прилади”, 0910 “Електронні апарати”, 0913 “Метрологія та вимірювальна техніка”, 0914 “Комп’ютеризовані системи”, 0915 “Комп’ютерна інженерія”, 0925 “Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології”, 1001 “Авіація і космонавтика”, 1601 “Інформаційна безпека”.

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………4

Загальні методичні вказівки………………………………………….5

Лабораторна робота 1. Знайомство із середовищем

LabVIEW……………………………………………………………....7

Лабораторна робота 2. Основи проектування віртуальних інструментів…………….....................................................................21

Лабораторна робота 3. Дослідження ієрархічної структури побудови віртуальних інструментів та налагодження програм у середовищі LabVIEW.……………………………………………….45

Лабораторна робота 4. Вивчення структурних елементів програмування в середовищі LabVIEW………………………...…55

Лабораторна робота 5. Представлення та відображення

сигналів і функцій у середовищі LabVIEW………………………..74

Лабораторна робота 6. Побудова інформаційно-вимірювальних систем із використанням послідовного інтерфейсу……………………………………………………..92

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ................................………........…108

ВСТУП

LabVIEW або Laboratory Virtual Instrument Engineering Workbench (Середовище розробки лабораторних віртуальних інструментів) являє собою середовище графічного програмування, що широко використовується в промисловості, освіті й науково-дослідних лабораторіях як стандартний інструмент для збору й обробки даних та керування приладами і системами.

Концепція LabVIEW суттєво відрізняється від послідовної природи традиційних мов програмування і надає розробнику легку у використанні графічну оболонку, що містить весь набір інструментів, необхідних для збору даних, їх аналізу й подання отриманих результатів. За допомогою графічної мови програмування LabVIEW, іменованого G (Джей), користувач може виконувати програмування у вигляді блок-діаграми, що компілює алгоритм у машинний код. Будучи чудовим програмним середовищем для незліченних застосувань у галузі науки й техніки, LabVIEW дозволяє розробнику вирішувати завдання різного типу, витрачаючи значно менше часу й зусиль у порівнянні з написанням традиційного програмного коду.

У всіх видах людської діяльності існують області де не обійтися без певних видів вимірів. Це, наприклад, вимірювання температури, тиску, сили, просторового зсуву, механічної напруги, рН і т.ін. Часто мова йде не про окремі вимірювання значення певної фізичної величини, а про одночасне визначення сукупності різнорідних фізичних величин, що пов’язано з необхідністю обробки великих масивів вимірювальної інформації. Така задача вирішується на основі використання комп’ютера (ПК). LabVIEW прискорює впровадження комп’ютера у вимірювальні системи - значно полегшує проведення вимірів, дає можливість проаналізувати обмірювані величини, відобразити їх на графіках й у звітах, а при бажанні опублікувати. Мабуть цим пояснюється причина широкого (можна сказати, лавиноподібного) розповсюдження пакета LabVIEW у світі.

Після виміру й аналізу наступним логічним кроком часто є керування, тобто зміна певних параметрів системи залежно від отриманих результатів. Наприклад, вимірявши температуру об'єкта, можна включити пристрій для його охолодження або нагрівання. LabVIEW дозволяє вирішити й це завдання: моніторинг і керування процесами є основними функціями цього програмного продукту.

Завдяки своїм особливостям пакет найбільш популярний в таких областях промисловості, як автоматизоване тестування електронних компонентів, виробництво напівпровідників, медичного устаткування, випробування автомобільної та авіаційної техніки, автоматизація технологічних процесів.