Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Периферійні пристрої ПК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Тема: Периферійні пристрої комп'ютера.

  1. Взаємодія з периферійними пристроями.

  2. Периферійні пристрої комп'ютера.

  3. Підключення пристроїв до комп'ютера.

1. Як комп'ютер взаємодіє з периферійними пристроями.

Однієї з функцій ЦП являється забезпечення процесу уведення й виводу ін.-формації, тобто взаємодія з периферійними пристроями. Периферійні пристрої, використовувані IBM PC - сумісними комп'ютерами, приєднуються до них через так звані пристрої сполучення, або адаптери (від англ. to adapt - пристосовувати). Ці пристрої розміщаються в системному блоці комп'ютера й забезпечують характер взаємодії зовнішніх пристроїв з комп'ютером (спосіб приєднання прибудую, вид електричного сигналу, що передає інформацію, і т.п.). Взаємодія периферійних пристроїв з адаптером відбувається через порти уведення/виводу. Інакше кажучи, порти уведення/виводу є каналами зв'язку між системним блоком і периферійними пристроями.

Адаптери забезпечують взаємодію периферійних пристроїв і ЦП.

Адаптери

порти уведення/виводу

Пристрої уведення/виводу

ЦП

Шина

По способі передачі інформації порти уведення/виводу діляться на послідовні й паралельні.

Через послідовний порт інформація передається послідовно біт за бітом; для передачі інформації використається тільки один провід.

Через паралельний порт декілька бітів інформації передаються одночасно; для передачі інформації використається кілька проводів (по шкірному проведенню передаєть-ся 1 біт інформації, тобто кількість одночасно переданих бітів дорівнює кількості ви-користовуваних для передачі проводів). Звичайно через послідовний порт підключа-ються зовнішні пристрої, що перебувають на великій відстані від комп'ютера, а че-рез паралельний - пристрої, що перебувають поруч із комп'ютером.

Для здійснення ефективної взаємодії ЦП і периферійних пристроїв у сучасних комп'ютерах використається механізм переривань.

Що таке переривання, вам, співуче, зрозуміло з повсякденного життя. Прозве-нів дзвінок з уроку - це переривання, продзвенів дзвінок на урок - це теж перериван-ня. Переривання - це події, що вимагають звернути на них увагу. На деякі перериван-ня ви зобов'язані реагувати негайно, на інші, при бажанні, можете не реагувати.

Точно також периферійні пристрої комп'ютера можуть зажадати, щоб процесор «звернув на них увагу».

Подія, що змушує процесор призупинити потоковому роботові, називаєть-ся перериванням.

2. Периферійні пристрої комп'ютера.

До системного блоку комп'ютера можна під'єднувати різноманітні пристрої введення-виведення інформації, розширюючи цим його функціональні можливості:

  • принтер - пристрій для виведення графічної й текстової інформації на твердий (зазвичай паперовий) носій;

  • модем - для обміну інформацією з іншими комп'ютерами через телефон-ну мережу;

  • факс-модем - поєднує можливості модему й телефаксу.

  • стример - для зберігання даних на магнітній стрічці;

  • сканер - для введення графічної й текстової інформації в комп'ютер;

  • пристрій для читання компакт-дисків;

  • графопобудовувач - пристрій для виведення креслень на папір(плоттер).

Принтер (або друкуючий пристрій) зазвичай призначений для виведення інформації на папір. Найчастіше використовують принтери таких типів: матричні, струменеві та лазерні.

Модем – пристрій для обміну інформацією з іншими комп'ютерами через телефон-ну мережу. Він може бути вбудованим у системний блок або зовнішнім. Найважливіша характеристика модему - максимальна швидкість передачі даних.

Факс-модем – пристрій, що поєднує можливості модему та засобу для обмі-ну факсимільними зображеннями з іншими факсами-модемами і звичайними телефаксними апаратами.

Стример – пристрій для запису інформації на касети з магнітною стрічкою. Стримери відрізняються за типом касет, їх ємністю, способом під'єднання до комп'ютера, швидкістю та надійністю запису на стрічку, виконанню (внутрішній або зовнішній). Для запису інформації на касети стримерів використовуються спеціальні програми.

Сканер – пристрій для зчитування графічної і текстової інформації в комп'ютер. За допомогою спеціального програмного забезпечення можна швидко вводити в комп'ютер надрукований (а іноді й рукописний) текст та малюнки. Сканери відрізняються один від одного розподільною здатністю та кількістю кольорів, що сприймаються.

Пристрій для читання компакт-дисків – дозволяє читати дані зі спеціальних компакт-дисків (CD-ROM). Ці компакт-диски більш надійні, ніж дискети, і можуть зберігати набагато більше інформації ( до 800 Мбайт).

Графопобудовувач (плоттер) – пристрій для виведення креслень на папір. Плоттери бувають барабанного (працюють із рулонами паперу) та планшетного типів (у них аркуш паперу лежить на плоскому столі).