Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки 2.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
205.82 Кб
Скачать

Міністерство науки і освіти України

Львівський національний університет імені Івана Франка

Програма курсу

і плани семінарських занять з «Археології»

для студентів І курсу історичного факультету

Львів

Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка

2007

Рекомендовано до друку

Вченою радою історичного факультету

Протокол №......... від..........

Укладач: доц. Онищук Ярослав Іванович

Відповідальний за випуск: доц. Рудий Василь Ананійович

Рецензент: проф. Ситник Олександр Степанович

Редактор .............

Програма і методичні вказівки

до семінарських занять з «Археології»

для І студентів історичного факультету

Підписано до друку ................ Формат 60х84/16. Папір друк.

Друк на різогр. Умов. друк арк. ....... Тираж........... Зам. ...........

Видавничий центр Львівського національного університету імені Івана Франка. 79000, м. Львів, вул. Дорошенка, 41.

Нормативний курс “Археологія” викладається на І курсі денної і заочної форми навчання історичного факультету. Його завданням є подати студентам основи археологічних знань, які будуть необхідні їм для подальшого розуміння предметів з інших історичних спеціальностей.

Археологія є однією з важливих історичних дисциплін, яка має свої завдання і методи дослідження. В процесах наукових пошуків археологи використовують ряд засобів, починаючи від спеціальної термінології і закінчуючи методики, запозиченими із традиційний природничих наук, зокрема геології, біології, антропології, фізики, хімії тощо. Тому засвоєння студентами–першокурсниками знань з основ теоретичної і практичної археології є надзвичайно важливим навчальним процесом, який дасть можливість глибше та ефективніше використовувати їх в подальшому для вивчення інших історичних дисциплін.

Пропонована програма і плани семінарських занять дають можливість краще засвоїти основні принципи археологічної науки: історію археології, завдання і методи досліджень, категорії пам’яток, періодизацію, а також історичні процеси, які відбувалися на території України у різні епохи.

Тема 1. Археологія як історична наука. Історія археології.

Предмет «Археологія» і його значення у вивченні історії України. Місце археології серед інших історичних дисциплін.

Античні історики та філософи про пам’ятки минулого (Гомер, Геродот, Платон, Демокріт, Тіт Лукрецій Кар). Періодизація Тіта Лукреція Кара.

Перші спроби систематизації пам’яток історії. Археологічні відкриття в Європі у ХVIII-ХIХ ст. Розкопки римських міст Помпеї і Геркуланум. Розвиток археологічних знань у Франції, Англії, Данії і Німеччині на початку–другій половині ХІХ ст. Дослідження давньогрецьких пам'яток культури в Олімпії, Трої та інших гомерівських міст у Греції. Розкопки стоянок стародавнього кам'яного віку у Франції, неолітичних та енеолітичних поселень на швейцарських озерах, ранньобронзових і ранньозалізних пам’яток в Австрії. Виникнення перших археологічних наукових товариств. Найважливіші археологічні відкриття у XIX – першій половиш XX ст. у Західній і Південній Азії, Північній Африці.

Набування археологічних знань в Україні у XIX – на початку XX ст. Найвидатніші археологічні дослідження на території України: розкопки скіфських курганів Лита Могила, Куль-Оба, Чортомлик, Солоха, античних міст Північного Причорномор'я, дослідження на території Києва. Розкопки давньоруських пам'яток в Галичині і Волині. Відкриття трипільської культури на території Київщини і Західного Поділля.

Видатні українські археологи рубежу XIX – XX ст.: В.Хвойка, В. Антонович, Д. Яворницький, І. Шараневич, Я. Пастернак та ін. Створення археологічних установ Росії та України. Участь українських учених в археологічних з'їздах І 869-1908 рр. Археологічна наука у Східній Галичині в період Австро-Угорщини і Польщі.

Розробка проблеми археологічної періодизації стародавньої історії. Розвиток археологічної науки в Україні у складі СРСР. Важливі відкриття в Україні: дослідження трипільської культури як ранньої європейської цивілізації, палеолітичних стоянок у Подністров'ї і Закарпатті, скіфських курганів Товста і Гайманова Могили, східнослов'янських і давньоукраїнських селищ, городищ.

Розробка археологічної науки в часи незалежності України. Характеристика підсумкових публікацій з археології України. Місце української археології в європейській археології.

Законодавство про охорону культурної спадщини України.

Джерела і література до вивчення нормативного курсу “Археологія”.