Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДГУ-ЦПП-Семинары нов.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
734.72 Кб
Скачать

Постанови Пленуму Верховного Суду України

  1. Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 1 листопада 1996 року № 9.

  2. Про практику застосування судами процесуального законодавства при розгляді цивільних справ по першій інстанції. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 1990 року № 9 (Із змінами і доповненнями).

  3. Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Постанова Пленуму Верховного суду України від 31 січня 1995 р. № 5.

  4. Про судову практику із справ про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним. Постанова Пленуму Верховного суду України від 28 березня 1972 р. № 3.

  5. Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 р. № 7.

  6. Про судову практику в справах про визнання угод недійсними. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 28 квітня 1978 р. № 3 (Із змінами і доповненнями).

  7. Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 18 квітня 1985 р. № 2 (Із змінами і доповненнями).

  8. Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок (назву змінено згідно з постановою Пленуму Верховного Суду від 25.05.98 р. № 15). Постанова Пленуму Верховного Суду України від 4 жовтня 1991 р. № 7 (Із змінами і доповненнями).

  9. Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 27 березня 1992 р. № 6 (Із змінами).

Навчальна та наукова література

  1. Бобровник О.В. Треті особи із самостійними вимогами щодо предмета спору за чинним та новим ЦПК України // Держава і право. – 2005. – Вип.. 29. – с. 386-391.

  2. Бобровник О.В. Третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору в справі, що зумовлена посвідченням договору купівлі-продажу // Часопис Київського університету права. – 2005. - № 4. – С. 168-171.

  3. Бородін М. Конституційне право громадянина на звернення до суду за захистом своїх прав // Право України. – 2000. - № 8. – С. 65-66.

  4. Буркацький Л.К. Захист цивільного права та інтересу: Методика складання документів, коментарі, позовні та інші заяви: Навч. посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2005.

  5. Васильев С. Иммунитет свидетеля в гражданском судопроизводстве Украины // Підприємництво, господарство і право. – 2003. - № 3. – С. 40-43.

  6. Волинець А. Спірні питання витрат на оплату послуг адвоката в цивільному процесі // Юридичний журнал. – 2005. - № 4. – С. 98-100.

  7. Зразки процесуальних документів (заяви, позовні заяви, скарги, клопотання) / Укладачі: Лядецький М.М., Хавронюк М.І. Кравчук В.М. Стратегія і тактика цивільного процесу: Практичний посібник. – К.: Атіка, 2005.

  8. Диба І. Свідок у цивільному процесі // Юридичний вісник України. – 2005. - № 43 (29 жовт.-4 листоп.). – С. 12.

  9. Дунас Т., Руденко М. Участь прокурора у цивільному процесі // Прокуратура. Людина. Держава. – 2005. - № 5. – С. 89-100; 2005. - № 6. – С. 55-63.

  10. Дунас Т., Руденко М. Участь прокурора у цивільному процесі // Прокуратура. Людина. Держава. – 2005. - № 5. – С. 89-100; 2005. - № 6. – С. 55-63.

  11. Зейкан Я.П. Коментар Цивільного процесуального кодексу України. – К.: Юридична практикв, 2006.

  12. Зразки процесуальних документів (заяви, позовні заяви, скарги, клопотання) / Укладачі: Лядецький М.М., Хавронюк М.І. Кравчук В.М. Стратегія і тактика цивільного процесу: Практичний посібник. – К.: Атіка, 2005.

  13. Ковтун Л. Представництво в цивільному процесі: окремі проблеми // Право України. – 2004. - № 1.

  14. Представництво в судовому процесі. За новим ЦПК і проектом Господарського процесуального кодексу України // Прокуратура. Людина. Держава. – 2005. - № 6. – С. 64-83.

  15. Руденко Н. Представительство интересов гражданина или государства в суде как функция органов прокуратуры в Украине // Государство и право. – 2002. - № 1. – С. 69-75.

  16. Руденко М. Прокурор у цивільному процесі України // Юридичний журнал. – 2005. - № 10. – С. 104-113.

  17. Тертышников В.И. Основы гражданского судопроизводства Украины. – Х., 2006.

  18. Тертишніков В.І. Цивільний процесуальний кодекс України: науково-практичний коментар. – Х.: “Ксилон”, 2006.

  19. Цивільний процес: Навчальний посібник / За ред. Ю.В.Білоусова. – К.: Прецедент, 2005.

  20. Цюра Т. Сторони як основні “процесуальні противники” в процесі доказування в цивільних справах // Право України. – 2002. - № 3. – С. 102-105.

  21. Шульженко Ю. Захист прав та охоронюваних законом інтересів третіх осіб у цивільному процесі // Право України. – 2005. - № 3. – С. 80-86.

  22. Штефан М.Й. Цивільне процесуальне право України: Академічний курс. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2005.

Практичне заняття – 4 год.

1. У відсутність громадянки Попової у її квартирі почалася пожежа, внаслідок якої постраждала не тільки її квартира, а й квартира гр. Васильєвої, яка знаходиться на поверх вище. Експерт встановив, що причиною пожежі стала праска, яку забула вимкнути Попова.

Васильєва подав позов до суду на Попову про відшкодування матеріальної шкоди.

Вкажіть, хто у даному випадку є: а) особами, які беруть участь у справі; б) особами, які сприяють здійсненню правосуддя?

2. Козлов неодноразово звертався до Дмитрієва із проханням звільнити його незаконно захоплену частину земельної ділянки. Але, оскільки Дмитрієв залишав прохання Козлова без уваги, останній був змушений звернутися до суду з позовом.

Що є у даному випадку підставою виникнення цивільних процесуальних правовідносин?

3. Скворцова, яка має неповнолітню дитину розійшлася з чоловіком. Він ухиляється від сплати аліментів, мотивуючи це тим, що є безробітним, хоча має нелегальне джерело доходу.

Скворцова подала на свого колишнього чоловіка позов до суду з вимогою сплатити аліменти.

Вкажіть суб’єкти та об’єкт цивільних процесуальних правовідносин.

4. Колосова Х. подала позов на Колосову С. і Колосову К. про визнання недійсним договору дарування житлового будинку. Позивачка зазначила, що на вимогу відповідачок, які є дочками і обіцяли не порушувати її права володіння і користування будинком, допомагати у веденні домашнього господарства, вона уклала договір дарування їм будинку. Відповідачки не виконували своїх зобов’язань, створювали умови, за яких вона не могла проживати у будинку, залишали її без догляду в зимовий період. Посилаючись на те, що угоду уклала внаслідок помилки, позивачка просила задовольнити свої вимоги.

Визначте осіб, які беруть участь у справі.

5.ЖЕК звернувся до суду з позовом на Симагіну про виселення, посилаючись на те, що після смерті наймачки однокімнатної квартири Лизунової там залишилася проживати відповідачка, яка доглядала за Лизуновою, і її дочка Ярпова (17 років). Як тимчасова мешканка Симагіна самостійного права на житлову площу не придбала і тому підлягає виселенню без надання їй іншого житла. У судовому засіданні Симагіна просила суд відмовити у задоволенні позову, оскільки ЖЕК є неналежним позивачем.

Як повинен діяти суд? Визначте коло осіб, які беруть участь у справі.

6. Податкова інспекція звернулася до місцевого суду із заявою про стягнення несплачених податків з громадянина Козака, який надав в оренду відділенню залізниці складські приміщення. У розгляді справи брали участь адвокат на стороні Козака та представник державної податкової служби.

Визначте, між ким і які виникли цивільні процесуальні правовідносини у цій справі, вкажіть їх елементи.

7.Чи можуть бути суб’єктами цивільних процесуальних правовідносин:

а) Марченко – 14 років, Гриценко – 13 років, душевнохворий Петров – 20 років, які своїми діями завдали шкоди заводу “Теплооб’єднання” (спалили тарний склад);

б) ательє індпошиву одягу, що має право юридичної особи, у зв’язку з пред’явленим до нього позовом про присудження вартості зіпсованої тканини;

в) гастроном № 7, що має (чи не має) права юридичної особи, за позовом Кругленького про поновлення на роботі, оскільки наказ про його звільнення підписав директор гастроному;

г) консервний цех, що складає (чи не складає) цілісний майновий комплекс, про звільнення виробничого приміщення у зв’язку із закінченням терміну оренди.

8. При розгляді справи за позовом Грінченка про визнання виконавчого напису нотаріуса недійсним суд, у порядку забезпечення позову, зупинив проведення стягнення за виконавчим написом до вступу рішення у справі в законну силу. Рішенням суду було відмовлено в задоволенні позову, але внаслідок забезпечення позову відповідачу – торговій фірмі “Либідь” – були нанесені збитки. Цю шкоду фірма вирішила відшкодувати шляхом пред’явлення позову до Грінченка. Суддя прийняв справу до свого провадження.

Між якими особами виникли цивільні процесуальні правовідносини? Покажіть їх схематично й визначте складові частини таких правовідносин.

9. Глитай звернувся до суду із заявою про визнання недійсною втраченої ним ощадної книжки на пред’явника. Суддя прийняв заяву до свого провадження і постановив ухвалу, якою заборонив ощадній касі видачу вкладу на втраченій ощадній книжці. На публікацію в місцевій газеті про виклик до суду держателя ощадної книжки з’явився Козачок, у зв’язку з чим суд постановив ухвалу про залишення заяви Глитая без розгляду, надавши йому двомісячний строк на пред’явлення позову до Козачка про вилучення у нього ощадної книжки. Такий позов не було подано.

У зв’язку із забороною видавати вклад за ощадною книжкою її держателю Козачку були нанесені збитки, які виникли внаслідок виплати ним пені за прострочення платежу з позики. Козачок подав позов до Глитая про відшкодування зазначених збитків. У розгляді справи брав участь адвокат.

Між ким виникли цивільні процесуальні правовідносини у цих справах? Визначте їх складові частини.

10.При розгляді справи за позовом про стягнення зайво сплачених сум за проведення ремонту будинку його власників Панчохіна, Назаренка і Соловей до фірми “Світанок” позивачі Панчохін і Назаренко доручили ведення справи позивачу Соловей та надали йому необхідний обсяг повноважень.

Визначте, між ким виникли цивільні процесуальні правовідносини та їх складові частини.

11. Розглянувши спір між батьками про зміну місця проживання їх сина, суд ухвалив рішення про відмову в задоволенні цього позову. Позивач – батько дитини – вважав, що таке рішення необгрунтоване і звернувся з апеляційною скаргою до апеляційного суду, який розглянув скаргу і рішення суду залишив без змін.

Між якими особами і які виникли правовідносини в цій справі?

12. Малиновська (17,5 років) подала позов до Ковалевського про встановлення батьківства і стягнення аліментів на утримання дочки. Позивачка зазначила, що вона перебувала з відповідачем у фактичних шлюбних відносинах, вела з ним спільне господарство, його зарплата повністю йшла на утримання сім’ї. Про ці обставини знають свідки Чорноока і Заморій, яких вона просила викликати в судове засідання.

При розгляді справи в судовому засіданні було встановлено, що позовна заява подана неповнолітньою особою, у зв’язку з чим суд залишив заяву без розгляду.

Чи правильні дії суду ? Які умови необхідні для участі фізичних і юридичних осіб у процесі стороною чи іншим суб’єктом процесуальних правовідносин?

13. У зв´язку з тим, що наймач житлового приміщення Казанцев та його дружина Бєлякова систематично порушували правила співпроживання, інші наймачі житлового приміщення Шимановський та Сидовський, які проживають в тій самій квартирі, подали позов про виселення подружжя.

Чи буде в даному випадку співучасть та на чиїм боці? До якого виду відноситься ця співучасть?

Чи може в цій справі брати участь житловий орган та яким буде його процесуальне становище?

14. Товариство мисливців і риболовів за погодженням з районним товариством “Динамо” організувало змагання зі стрілково-мисливського спорту. Під час проведення змагань Дубасенко був поранений Мельниченком, внаслідок чого він тривалий час перебував на лікуванні. У зв’язку з пораненням Дубасенку були нанесені збитки, і він пред’явив позов про їх відшкодування.

Визначте сторони у справі.

15. Водієм Захаровим на автомобілі, який належав АТП 21003, було спричинено шкоду здоров’ю Старикова. За порадою адвоката потерпілий звернувся до суду з позовом до водія Захарова про відшкодування збитків.

У судовому засіданні суддя пояснив позивачу, що позов ним був пред’явлений до неналежного відповідача і що належним відповідачем може виступати тільки АТП 21003. На пропозицію суду позивач не дав своєї згоди щодо заміни неналежного відповідача. Тоді суд в якості відповідача у справі залучив АТП 21003.

Чи правильно вчинив суд?

Поясніть процесуальне становище співвідповідача, його відмінність від відповідача.

16. Олійник Г.Б. пред’явила позов до Баранника Г.У. про стягнення аліментів на утримання дочки Наталії, 1998 року народження. В суд також звернулась Ковальчук Е.І. з проханням допустити її до участі у справі як третю особу, так як їй відомо, що сторони шлюб не розірвали, живуть однією сім’єю, а позов подано з метою зменшення розміру аліментів, які вона одержує на утримання дочки Ірини 1995 року народження. Суд своєю ухвалою допустив її до участі у справі як свідка.

Чи правильні дії суду?

  1. Колотов, керуючи автомобілем, який належав батькові, в результаті наїзду розбив мотоцикл Євсєєва, який знаходився на узбіччі.

Останній вирішив звернутися до суду з позовом про відшкодування заподіяної Колотовим шкоди.

Визначіть осіб, які беруть участь в даній справі. Чи може змінитись рішення, якщо Колотов буде мати доручення на управління автомобілем, яке видане батьком?

Чим відрізняється процесуальне становище третьої особи на стороні відповідача від одного з кількох відповідачів у разі співучасті ?

18. Прокурором району в інтересах заводу було подано позов про відшкодування збитків, спричинених злочинними діями підсудних Голобородька і Фрідмана. При розгляді кримінальної справи суд встановив, що завод було ліквідовано, а його майно передано новоствореній фірмі.

Визначте сторони у справі. Яке рішення повинен ухвалити суд?

19. Паскевич, керуючи за дорученням автомобілем ВАЗ - 2108, що належить його братові, в результаті створеної аварійної ситуації підлітком Косенком (15 років), який виїхав велосипедом на проїжджу частину дороги, вчинив наїзд на автомобіль ГАЗ-24, що стояв біля аптекоуправління і належав останньому. Аптекоуправління звернулося до суду з позовом на Паскевича про відшкодування збитків. У судовому засіданні Паскевич заявив, що він є неналежним відповідачем і попросив притягти відповідачами батьків неповнолітнього Косенка.

Визначте сторони у даній справі. Який порядок заміни неналежного відповідача в цивільній справі ?

20. Студент Колесов (17 років) звернувся до районного суду з позовом проти ресторана “Люкс” про відшкодування 550 грн., посилаючись на те, що при відвідуванні ресторана він здав у гардероб пальто, яке йому не повернули. Суддя запропонував Колесову переписати позовну заяву і співпозивачем вказати кого-небудь із своїх батьків, мотивуючи тим, що Колесов є неповнолітнім.

Визначте склад осіб, які повинні брати участь у справі. Чи правомірні дії судді? Чи можуть брати участь у цій справі батьки Колесова?

21. Русанова звернулася до районного суду з позовом про відшкодування вартості чайного сервізу на колишнього чоловіка Кременецького, з яким вона розірвала шлюб. Русанова у позовній заяві пояснила, що цей чайний сервіз вона купила в подарунок матері, але Кременецький під час однієї сварки розбив його. У судовому засіданні було встановлено, що Русанова взяла чайний сервіз в ательє прокату строком на 3 місяці і термін його прокату минув.

Визначте сторони в цій справі. Чи можлива заміна неналежної сторони в даній справі ?

22. Проскурін подав позов про виселення Скригіна з житлового будинку, що належав позивачеві, посилаючись на потребу в житловому приміщенні у зв’язку з одруженням сина і народженням онука. При розгляді справи у суді Проскурін помер. Сини померлого Віктор і Федір звернулися до суду з клопотанням допустити їх до участі у справі як співпозивачів.

Чи підлягає задоволенню клопотання братів Проскуріних ? У чому відмінність вступу у процес правонаступників від заміни неналежної сторони?

23. У суді розглядався позов Мішиної до Юрченко про повернення з незаконного володіння телевізора. Після початку судового засідання до суду з позовом звернулася Кайданова. У позовній заяві вона зазначила, що спірний телевізор належить їй і просила допустити її до участі у справі. Суддя задовольнив цю вимогу, і Кайданова вступила у процес як третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. Однак у ході засідання після виступів сторін суддя відмовився надати їй слово, мотивуючи це тим, що у неї інше процесуальне становище.

Чи законні такі дії судді?

24. До суду з вимогою про поновлення на роботі звернулася Зотова. У позовній заяві вона зазначила, що заступник директора фабрики “Красная нить” звільнив її з роботи без узгодження з профспілковим комітетом. Зотова наполягала на поновленні на роботі та виплаті їй заробітної плати за час вимушеного прогулу. Суд позов Зотової задовольнив, поновив її на роботі і стягнув з фабрики “Красная нить” суму заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Якими законодавчими актами регулюється це питання?

25. Дитячий клуб “Юнацтво” подав до суду позов про відшкодування збитків, заподіяних 14-річним Камуровим, за розбиті вікна. Суддя визнав належними відповідачами в справі батьків Камурова, але у ході судового засідання вирішив залучити Камурова до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Чи законні дії суду?

26. Між Мєшковим і Конєвим було укладено договір доручення, за яким Конєв повинен був здійснити на користь Мєшкова декілька операцій купівлі-продажу цукру. Однак внаслідок недобросовісних дій Конєва Мєшков зазнав збитків, після чого звернувся до суду з позовом про їх відшкодування Конєвим. У судовому засіданні з’ясувалося, що збитки були заподіяні в результаті діяльності Никоненка, на ім’я якого Конєв уклав інше доручення. Суд вирішив притягнути Никоненка до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Чи правильні такі дії суду?

27. У судовому засіданні при розгляді справи прокурор заявив вимогу про необхідність витребування додаткових доказів для правильного вирішення справи та у зв’язку з цим запропонував відкласти розгляд справи на декілька днів. Суд, заслухавши з цього приводу думку інших осіб, які брали участь у справі, звернувся до прокурора, щоб той виклав свої міркування стосовно цього питання, але прокурор відмовився, посилаючись на те, що його позиція викладена і обгрунтована в його заяві. Яка ваша думка з цього приводу ?