Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП МРиВО-ДН-2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Тема 2. Міжнародні торгівельні звичаї

Мета заняття:

поглибити, узагальнити та систематизувати знання студентів щодо міжнародних торговельних звичаїв, зокрема базисних умов постачання (БУП) зовнішньоекономічних угод.

План заняття

  1. Характеристика БУП «ІНКОТЕРМС» групи «Е».

  2. Характеристика БУП «ІНКОТЕРМС» групи «F».

  3. Характеристика БУП «ІНКОТЕРМС» групи «C».

  4. Характеристика БУП «ІНКОТЕРМС» групи «D».

Обладнання

1.Завдання та методичні рекомендації по їх виконанню.

2.Ситуаційні вправи.

3.Контрольні завдання.

4.Калькулятори, ноутбуки.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Базисними умовами поставки у зовнішньоторговельному контракті називають сукупність основних обов’язків контрагентів щодо транспортування і страхування товарів на шляху їх руху від експортера до імпортера.

Необхідно чітко усвідомлювати основні обов’язки продавця і покупця згідно базисних умов постачання.

Група «Е»

1. EXW (EX Works ( ... named place))— «франко-завод (франко склад) продавця». Ця умова поставок передбачає, що продавець виконав свої зобов'язання з доставки товару в момент його передання покупцеві або уповноваженій ним особі зі свого підприємства або складу. Продавець (якщо інше не обумовлено сторонами в контракті) не несе відповідальності за навантаження товару на транспортний засіб, наданий покупцем і за його митне очищення (оплата необхідних митних зборів). Покупець за власний рахунок забезпечує відвантаження і транспортування товару до пункту призначення і бере на себе всі пов'язані з цим витрати і ризики. Таким чином, ця умова поставок містить мінімальні зобов'язання для продавця; відповідно і ціна товару, який проданий на умовах

Група «F»

2. FCA (Free Carrier (...named place)) — «франко-перевізник». Ця умова означає, що продавець виконав свої зобов'язання щодо поставки товару в момент передання очищеного для експорту товару перевізнику, якого вказав покупець, у названому місці або пункті. Якщо цей пункт у контракті точно не вказаний, продавець може на власний розсуд вибрати пункт передання товару перевізникові в межах обумовленого в контракті району. У ряді випадків (при транспортуванні залізницею або повітряним транспортом) договір з перевізником укладається продавцем, але робить він це за рахунок покупця і на його ризик.

Ця умова поставки може застосовуватись при будь-якому способі поставок, включаючи змішані перевезення.

3. Fгее А1оngside Ship (FАS) — «вільно вздовж борту судна». За цих умов поставки продавець виконує свої зобов'язання щодо доставки товару в момент, коли товари розміщені «вздовж судна» на причалі або на баржах-ліхтерах у вказаному порту відвантаження. З цього моменту всі витрати і ризики пошкодження товару бере на себе покупець. Покупець також повинен забезпечити митне очищення товару в країні експортера. Відповідно, ця умова поставок не повинна застосовуватися коли покупець з об'єктивних причин не може забезпечити викоптиш формальностей, пов'язаних з експортом товару. Умова FАS застосовується тільки при морських та річкових перевезеннях.

4. Free on Воаrd (FОВ) — «вільно на борту судна». Умова поставки FОВ означає, що продавець виконав свої зобов'язання щодо поставки товару в момент, коли останній перетнув борт судна в узгодженому сторонами порту відвантаження. Таким чином, ризик втрати або пошкодження товару переходить від продавця до покупця саме в цей момент.

При відвантаженні на умовах FOB продавець повинен забезпечиш очищення товару для експорту. За цією умовою товар відправляється морем або внутрішніми водними шляхами. У випадках, коли перетинання товаром борту судна не має великого значення (наприклад, у разі перевезень на суднах-рокерах або при контейнерних перевезеннях), застосовується умова поставки FCA.

Група «C»

5. Cоst and Freigt «вартість і фрахт». У цьому разі продавець оплачує всі витрати, пов'язані з транспортуванням вантажу в зазначений пункт призначення. Водночас ризик втрати або пошкодження товару переходить з продавця на покупця в момент перетинання вантажу борту судна. Покупець бере на себе також інші додаткові витрати, які можуть виникнути вже після навантаження товару на судно. Продавець, однак, повинен забезпечити вільний вивіз вантажу зі своєї країни (сплатити всі митні збори).

Умова поставки СFR застосовується тільки при перевезеннях морським і річковим транспортом. Якщо момент перетинання товаром боргу судна не має практичного значення (контейнерні перевезення), відвантаження товару робиться на умовах СРТ — «перевезення оплачено до».

6.Соst Insurance and Freigt (СІF) — «вартість, страхування І фрахт». За всіма ознаками СІF аналогічне CFR. Відмінність полягає лише в тому, що продавець повинен застрахувати вантаж від ризику пошкодження або втрати в процесі транспортування. Продавець укладає договір зі страхувальником і сплачує йому страхову премію.

Однак при укладенні договору на умовах СІF покупець повинен ви­ходити з того, що продавець забезпечить мінімально можливе страху­вання товару. Продавець також повинен забезпечити митне очищення товару для експорту.

Умови СІF застосовуються при морських та річкових перевезеннях. В інших випадках (особливо, коли мова йде про контейнерні переве­зення) укладають угоду на умовах СІF.

7. Саггіage раіd tо (СРТ) — «перевезення оплачене до». Якщо на умовах СРT товари транспортуються тільки водним шляхом, то СРТ застосовується при будь-яких способах перевезень і особливо при змішаних перевезеннях, зокрема при наскрізних контейнерних пере­везеннях. -

На умовах СРТ продавець оплачує вартість перевезення ватажу м зазначений пункт призначення. Ризик втрати або пошкодження товару так само, як і всі додаткові витрати, що виникають після переданий товару перевізникові, переходять до покупця в момент прийняття вантажу перевізником.

При цьому під перевізником розуміють особу, яка згідно з договором перевезення бере зобов'язання здійснити або забезпечити транспо­ртування товару залізницею, автотранспортом, морем, повітряним транспортом або внутрішніми водними шляхами або ж шляхом змішаного перевезення. Якщо для транспортування вантажу використовувались кілька перевізників, ризики переходять з продавця на покупця при переданні товару першому перевізникові. Продавець, однак, повинен забезпечити очищення товару для експорту.

8. Саггіage and Insurance раіd tо (СІР) — «перевезення і страхування оплачені до». СІР має багато спільного з СІF, але застосовується, як правило, при змішаних перевезеннях. Продавець повинен укласти договори перевезення і страхування, забезпечити митне очищення вантажу. Однак так само, як і при транспортуванні на умовах СІР, продавець повинен забезпечити мінімально можливе страхування вантажу.

Група «D»

9. Delivered at Frontier (DAF) — «франко-кордон» або «поставлено на кордон». Зобов'язання продавця щодо поставки товару вважаються виконаними в момент, коли очищені для експорту товари доставлені на кордон і передані покупцеві, але ще не пройшли митного очищення в країні покупця. Під «кордоном» розуміють будь-який кордон, у тому числі кордон країни продавця. Тому в умовах поставки повинно бути вказане точне місце на кордоні (прикордонний пункт), де товар передається покупцеві. На цих умовах здійснюються поставки автомобільним і залізничним транспортом.

10. Delivered Ех Ship (DES) — «поставлено з судна». Продавець виконує свої зобов'язання щодо поставки товару в момент, коли товар прибуває в порт призначення на борту судна. Таким чином, ризик втрати або пошкодження товару переходить з продавця на покупця в момент прибуття судна до причалу і розвантаження вантажу. Умова DES застосовується тільки при поставках водним шляхом.

11. Delivered Ex Quay (duty paid) (DEQ) — «поставлено з причалу» (з оплатою мита). Поставки з причалу в порту призначення відрізняються від поставок з судна насамперед тим, що перехід ризиків втрати або пошкодження товару з продавця на покупця здійснюється в мо­мент, коли товар уже вивантажений на причал. Товар при цьому має бути очищений для імпорту. Продавець несе витрати з оплати мита, податків і зборів, пов'язаних із ввезенням товару в країну покупця. Якщо сторони вирішили, що оплату мита робить покупець, то в умовах поставки вказується: «без оплати мита».

12. Delivered duty unpaid (DDU) — «поставлено без оплати мита». При даній умові розуміють, що продавець виконав свої зобов'язання, передав товар покупцеві в зазначеному місці в країні покупця. Таким чином, усі витрати і ризики аж до цього моменту несе прода­вець. При цьому він не повинен сплачувати мито, збори та інші витрати, пов'язані з ввезенням товару в країну імпортера і проходженням митних формальностей. DDU застосовується за будь-якого способу транспортування.

13. Delivered duty paid (DDP) — «поставлено зі сплатою мита». Фактично цю умову поставки можна визначити як поставки на склад покупця, тобто (DDP має на увазі максимальне зобов'язання продавця щодо поставки товару. Продавець несе всі ризики і оплачує всі витрати (включаючи митні збори, податки і т.п.) щодо завезення товару в країну імпортера. Через це умова постачання DDP не повинна застосовуватись, якщо продавець з об'єктивних причин не має можливості отримати ліцензію на ввезення товару в країну покупця.

Нижче детально розглянуто обов’язки контрагентів відповідно до умов постачання EXW та DDP – відповідно мінімальні та максимальні зобов’язання.

Приклад 1. Зобов’язання продавця і покупця на умовах Франко-завод (EXW).

 

ОБОВ'ЯЗКИ ПРОДАВЦЯ

ОБОВ'ЯЗКИ ПОКУПЦЯ

А.1. ПОСТАВКА ТОВАРУ ВІДПОВІДНО ДО ДОГОВОРУ

Продавець зобов'язаний відповідно до договору купівлі-продажу надати покупцеві товар, комерційний рахунок-фактуру або еквівалентне йому електронне повідомлення, а також будь-які інші докази відповідності, які можуть знадобитися за умовами договору купівлі-продажу.

Покупець зобов'язаний сплатити передбачену договором купівлі-продажу ціну товару.

А.2. ЛІЦЕНЗІЇ, ПОСВІДЧЕННЯ Й ФОРМАЛЬНОСТІ

B.2. А.2. ЛІЦЕНЗІЇ, ПОСВІДЧЕННЯ Й ФОРМАЛЬНОСТІ

Продавець зобов'язаний на прохання покупця, за його рахунок і на його ризик, зробити останньому, якщо це буде потрібно повне сприяння в одержанні будь-якої експортної ліцензії або іншого офіційного документа, необхідного для експорту товару.

Покупець зобов'язаний за свій рахунок і на свій ризик одержати будь-яку експортну або імпортну ліцензію або інше офіційне свідчення, а також виконати, якщо це буде потрібно всі митні формальності для експорту товару.

А.3. ДОГОВОРИ ПЕРЕВЕЗЕННЯ Й СТРАХУВАННЯ

B.3. ДОГОВОРИ ПЕРЕВЕЗЕННЯ Й СТРАХУВАННЯ

а) Договір перевезення

Немає зобов'язань

б) Договір страхування

Немає зобов'язань.

а) Договір перевезення

Немає зобов'язань.

б) Договір страхування

Немає зобов'язань.

А.4. ПОСТАВКА

B.4. ПРИЙНЯТТЯ ПОСТАВКИ

Продавець зобов'язаний в обговорену дату або в межах обговореного строку надати невідвантажений у який-небудь транспортний засіб товар у розпорядження покупця в названому в договорі місці поставки. При відсутності в договорі таких вказівок, продавець зобов'язаний здійснити поставку у звичайні для поставки аналогічних товарів місце й строки. Якщо сторони не домовилися про який-небудь конкретний пункт у названому місці поставки і якщо таких пунктів трохи, то продавець може вибрати найбільш підходящий для нього пункт у місці поставки.

Покупець зобов'язаний прийняти поставку товару, як тільки товар наданий у його розпорядження у відповідності зі статтями А.4 й А.7./B.7.

А.5. ПЕРЕХІД РИЗИКІВ

B.5. ПЕРЕХІД РИЗИКІВ

Продавець зобов'язаний з урахуванням застережень статті Б.5 нести всі ризики втрати або ушкодження товару до моменту його поставки у відповідності зі статтею А.4.

Покупець зобов'язаний нести всі ризики втрати або ушкодження товару - з моменту, коли товар поставлений йому у відповідності зі статтею А.4., і - з погодженої дати або погодженого строку для прийняття поставки, які виникають при невиконанні їм обов'язку дати повідомлення у відповідності зі статтею Б.7. Умовою, однак, є належна відповідність товару договору.

А.6. РОЗПОДІЛ ВИТРАТ

B.6. РОЗПОДІЛ ВИТРАТ

Продавець зобов'язаний з урахуванням застережень статті Б.6. мати всі витрати, пов'язані з товаром до моменту його поставки у відповідність зі статтею А.4.

Покупець зобов'язаний: - мати всі витрати, пов'язані з товаром з моменту поставки товару в його розпорядження у відповідності зі статтею А.4., і - нести всі додаткові витрати, що виникли внаслідок, або невиконання їм обов'язку прийняти товар після того, як той був наданий у його розпорядження, або він не дав належне повідомлення у відповідності зі статтею Б.7. Умовою, однак, є належна відповідність товару договору. Це значить, що товар повинен бути належним чином ідентифікований, оплатити, якщо це буде потрібно всі мита, податки й інші збори, а також витрати на виконання митних формальностей, що підлягають оплаті при експорті. Покупець зобов'язаний відшкодувати всі витрати й збори, понесені продавцем при наданні допомоги у відповідності зі статтею А.2

А.7. ПОВІДОМЛЕННЯ ПОКУПЦЕВІ

B.7. ПОВІДОМЛЕННЯ ПРОДАВЦЕВІ

Продавець зобов'язаний сповістити покупця достатнім образом про дату й місце, коли й де товар буде наданий у його розпорядження.

Якщо покупець вправі визначити протягом погодженого періоду дату й/або місце прийняття товару, то він повинен направити продавцеві необхідне повідомлення про цьому.

А.8. ДОКАЗИ ДОСТАВКИ, ТРАНСПОРТНІ ДОКУМЕНТИ АБО ЕКВІВАЛЕНТНІ ЕЛЕКТРОННІ ПОВІДОМЛЕННЯ

B.8. ДОКАЗИ ДОСТАВКИ, ТРАНСПОРТНІ ДОКУМЕНТИ АБО ЕКВІВАЛЕНТНІ ЕЛЕКТРОННІ ПОВІДОМЛЕННЯ

Немає зобов'язань

Покупець зобов'язаний направити продавцеві відповідні докази про прийняття поставки.

А.9. ПЕРЕВІРКА - УПАКУВАННЯ - МАРКУВАННЯ

B.9. ІНСПЕКЦІЯ ТОВАРУ

Продавець зобов'язаний мати втрати, пов'язані з перевіркою товару (наприклад, перевіркою якості, розмірів, ваги, кількості), необхідної для надання товару в розпорядження покупця. Продавець зобов'язаний за свій рахунок оплатити витрати, пов'язані з упакуванням, необхідної для перевезення товару (за винятком випадків, коли в даній галузі торгівлі прийнято звичайно відправляти обумовлений контрактом товар без упакування). Останнє здійснюється в тій мері, у який обставини, що ставляться до транспортування (наприклад, способи перевезення, місце призначення), були відомі продавцеві до укладання договору купівлі-продажу. Упакування повинна бути маркірована належним чином.

Покупець зобов'язаний нести, якщо не обговорене інше, витрати, пов'язані з будь-яким передвантажним оглядом товару, включаючи витрати на огляд, необхідний владою країни експорту.

А.10. ІНШІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

B.10. ІНШІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Продавець зобов'язаний на прохання покупця зробити останньому за його рахунок і на його ризик повне сприяння в одержанні будь-яких документів або еквівалентних їм електронних повідомлень, видаваних або використовуваних у країні поставки й/або в країні походження товару, які можуть знадобитися покупцеві для експорту й/або імпорту товару або, якщо буде потреба, для його транзитного перевезення через треті країни. Продавець зобов'язаний забезпечити покупця на його вимогу всією інформацією, необхідної для здійснення страхування.

Покупець зобов'язаний мати всі витрати й оплачувати збори, пов'язані з одержанням документів або еквівалентних їм електронних повідомлень, як це передбачено в статті А.10., а також відшкодувати витрати продавця, понесені

Приклад 2. Зобов’язання продавця і покупця на умовах поставлено з сплатою мита (DDP)

DDP (Delivered Duty Paid (... named place of destination))

ОБОВ'ЯЗКИ ПРОДАВЦЯ

ОБОВ'ЯЗКИ ПОКУПЦЯ

А.1. ПОСТАВКА ТОВАРУ ВІДПОВІДНО ДО ДОГОВОРУ

B.1. ОПЛАТА ЦІНИ

Продавець зобов'язаний відповідно до договору купівлі-продажу надати покупцеві товар, комерційний рахунок-фактуру або еквівалентне йому електронне повідомлення, а також будь-які інші докази відповідності, які можуть знадобитися за умовами договору купівлі-продажу.

Покупець зобов'язаний сплатити передбачену договором купівлі-продажу ціну товару.

А.2. ЛІЦЕНЗІЇ, ПОСВІДЧЕННЯ Й ФОРМАЛЬНОСТІ

B.2. А.2. ЛІЦЕНЗІЇ, ПОСВІДЧЕННЯ Й ФОРМАЛЬНОСТІ

Продавець зобов'язаний, за свій рахунок і на свій ризик, одержати будь-яку експортну й імпортну ліцензію або інше офіційне свідчення або інші документи, а також виконати, якщо це, всі митні формальності, необхідні для експорту й імпорту товару й для його транзитного перевезення через треті країни.

Покупець зобов'язаний на прохання продавця зробити останньому за його рахунок і на його ризик повне сприяння в одержанні, якщо це буде потрібно, будь-якої імпортної ліцензії або іншого офіційного свідчення, необхідного для імпорту товару.

А.3. ДОГОВОРИ ПЕРЕВЕЗЕННЯ Й СТРАХУВАННЯ

B.3. ДОГОВОРИ ПЕРЕВЕЗЕННЯ Й СТРАХУВАННЯ

а) Договір перевезення

Продавець зобов'язаний укласти за свій рахунок договір перевезення товару до названого місця призначення. Якщо спеціальний пункт не погоджений або не визначений практикою подібного роду поставок, продавець може вибрати найбільш підходящий для нього пункт у названому місці призначення.

б) Договір страхування

Немає зобов'язань.

а) Договір перевезення

Немає зобов'язань

б) Договір страхування

Немає зобов'язань.

А.4. ПОСТАВКА

B.4. ПРИЙНЯТТЯ ПОСТАВКИ

Продавець зобов'язаний надати товар у розпорядження покупця або іншої особи, зазначеного покупцем, у невідвантаженому виді на будь-якому прибулому транспортному засобі, у названому місці призначення, у погоджену дату або в межах погодженого для поставки строку.

Покупець зобов'язаний прийняти поставку товару, коли вона здійснена у відповідності зі статтею А.4.

А.5. ПЕРЕХІД РИЗИКІВ

B.5. ПЕРЕХІД РИЗИКІВ

Продавець зобов'язаний поставити товар з урахуванням застережень статті Б.5. і нести всі ризики втрати або ушкодження товару до моменту його поставки у відповідності зі статтею А.4.

Покупець зобов'язаний нести всі ризики втрати або ушкодження товару з моменту його поставки у відповідності зі статтею А.4. Покупець зобов'язаний - при невиконанні їм обов'язку у відповідності зі статтею Б.2. - нести всі додаткові ризики втрати й ушкодження, заподіяні в такий спосіб товару. Покупець зобов'язаний - при невиконанні їм обов'язку дати повідомлення у відповідності зі статтею Б.7. - нести всі ризики втрати або ушкодження товару з моменту витікання погодженої дати або закінчення погодженого строку поставки. Умовою, однак, є належна відповідність товару договору. Це значить, що товар повинен бути належним чином ідентифікований, тобто виразно відособлений або іншим способом позначено як товар, що є предметом даного договору.

А.6. РОЗПОДІЛ ВИТРАТ

B.6. РОЗПОДІЛ ВИТРАТ

Продавець зобов'язаний з урахуванням застережень статті Б.6.: - на додаток до витрат, що випливають зі статті А.3а, мати всі витрати, пов'язані з товаром, до моменту, коли він поставлений у відповідності зі статтею А.4., і - якщо це буде потрібно - оплатити всі витрати, пов'язані з виконанням митних формальностей для експорту й імпорту, як й інші мита, податки та інші збори, що підлягають оплаті при експорті й імпорті товару і його транзитному перевезенню через треті країни до поставки у відповідності зі статтею А.4.

Покупець зобов'язаний відповідно до положень статті А.3а: - мати всі витрати, пов'язані з товаром, з моменту його поставки у відповідності зі статтею А.4. - нести всі додаткові витрати при невиконанні їм обов'язку у відповідності зі статтею Б.2. або дати повідомлення у відповідності зі статтею Б.7. Умовою, однак, є належна відповідність товару договору. Це значить, що товар повинен бути належним чином ідентифікований

А.7. ПОВІДОМЛЕННЯ ПОКУПЦЕВІ

B.7. ПОВІДОМЛЕННЯ ПРОДАВЦЕВІ

Продавець зобов'язаний сповістити належним чином покупця про відправлення товару, а також направити покупцеві інші повідомлення, що вимагаються йому для здійснення звичайно необхідних мір для прийняття поставки товару.

Покупець зобов'язаний у випадку, якщо він вправі визначити час у рамках обумовленого строку й/або пункт прийняття поставки в названому місці призначення, належним чином сповістити про це продавця.

А.8. ДОКАЗИ ДОСТАВКИ, ТРАНСПОРТНІ ДОКУМЕНТИ АБО ЕКВІВАЛЕНТНІ ЕЛЕКТРОННІ ПОВІДОМЛЕННЯ

B.8. ДОКАЗИ ДОСТАВКИ, ТРАНСПОРТНІ ДОКУМЕНТИ АБО ЕКВІВАЛЕНТНІ ЕЛЕКТРОННІ ПОВІДОМЛЕННЯ

Продавець зобов'язаний надати покупцеві за свій рахунок Продавець зобов'язаний надати покупцеві за свій рахунок делівері-ордер й/або звичайний транспортний документ (наприклад, оборотний коносамент, необоротну морську накладну, доказ про перевезення внутрішнім водним транспортом, повітряну накладну, накладну залізничного або автодорожнього повідомлення або накладну змішаного перевезення), які можуть знадобитися покупцеві для прийняття поставки товару у відповідності зі статтями А.4./Б.4. У випадку, якщо продавець і покупець домовилися про використання засобів електронного зв'язку, згадані вище документи можуть бути замінені еквівалентними електронними повідомленнями (EDІ). й/або звичайний транспортний документ (наприклад, оборотний коносамент, необоротну морську накладну, доказ про перевезення внутрішнім водним транспортом, повітряну накладну, накладну залізничного або автодорожнього повідомлення або накладну змішаного перевезення), які можуть знадобитися покупцеві для прийняття поставки товару у відповідності зі статтями А.4./Б.4. У випадку, якщо продавець і покупець домовилися про використання засобів електронного зв'язку, згадані вище документи можуть бути замінені еквівалентними електронними повідомленнями (EDІ).

Покупець зобов'язаний прийняти необхідний Продавець зобов'язаний надати покупцеві за свій рахунок делівері-ордер й/або звичайний транспортний документ (наприклад, оборотний коносамент, необоротну морську накладну, доказ про перевезення внутрішнім водним транспортом, повітряну накладну, накладну залізничного або автодорожнього повідомлення або накладну змішаного перевезення), які можуть знадобитися покупцеві для прийняття поставки товару у відповідності зі статтями А.4./Б.4. У випадку, якщо продавець і покупець домовилися про використання засобів електронного зв'язку, згадані вище документи можуть бути замінені еквівалентними електронними повідомленнями (EDІ). або транспортний документ у відповідності зі статтею А.8.

А.9. ПЕРЕВІРКА - УПАКУВАННЯ - МАРКУВАННЯ

B.9. ІНСПЕКЦІЯ ТОВАРУ

Продавець зобов'язаний мати втрати, пов'язані з перевіркою товару (наприклад, перевіркою якості, розмірів, ваги, кількості), необхідної для поставки товару у відповідності зі статтею А.4. Продавець зобов'язаний за свій рахунок забезпечити впакування (за винятком випадків, коли в даній галузі торгівлі звичайно прийнято поставляти обумовлений контрактом товар без упакування), необхідну для поставки товару. Упакування повинна бути маркірована належним чином.

Покупець зобов'язаний мати втрати, пов'язані із передвантажним оглядом товару за винятком випадків, коли такий огляд потрібно владою країни експорту.

А.10. ІНШІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

B.10. ІНШІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Продавець зобов'язаний мати всі витрати й оплачувати збори, пов'язані з одержанням документів або еквівалентних їм електронних повідомлень, як це передбачено в статті Б.10., а також відшкодувати всі витрати покупця, понесені останнім внаслідок надання йому допомоги. Продавець зобов'язаний забезпечити покупця всією інформацією, необхідної для здійснення страхування.

Покупець зобов'язаний на прохання продавця зробити останньому за його рахунок і на його ризик повне сприяння в одержанні будь-яких документів або еквівалентних їм електронних повідомлень, видаваних або переданих у країні імпорту, які можуть знадобитися продавцеві для надання товару в такий спосіб у розпорядження покупця.