Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Донець пидпр 68-81.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
72.19 Кб
Скачать

3.4. Припинення діяльності підприємницьких структур

Основною проблемою нового підприємства є створення життєздатного, налагодженого організму, в межах якого працівники чітко усвідомлюють мету своєї діяльності та способи її досягнення. Якщо щойно створене підприємство не пе-

75

77

"Основи підприємництва "

ретворюється в налагоджене та кероване підприємство, воно приречене на провал, незважаючи на будь-яку блискучу підприємницьку ідею, залучений крупний капітал, належну якість виготовлюваної продукції й навіть існування високого попиту на неї.

Конкуренція, що відбувається на ринку, приводить одні підприємства до багатства, інші - до банкрутства.

Сьогодні кожне підприємство, будь-яка структура підприємницького бізнесу повинні самостійно вирішувати свої проблеми. І коли підприємство опинилось в обставинах, коли змушене припинити своє існування, то робити це слід цивілізованим способом.

Припинення діяльності здійснюється двома шляхами:

• шляхом реорганізації;

• шляхом ліквідації.

Держава гарантує захист прав та інтересів звільнюваних працівників відповідно до трудового законодавства України.

Підприємства можуть припиняти свою діяльність не тільки тому, що вони нерентабельні, й у разі зміни форми функціонування, об'єднуючись з яким-небудь іншим підприєм-ством, або розділу майна та виходу з великого підприємства.

Проте в усіх цих випадках зачіпаються інтереси як власників, так і найманих працівників, які потребують захисту й можуть розраховувати у цих випадках на державу.

Підприємство реорганізується у разі:

• приєднання одного підприємства до іншого;

• злиття підприємства з іншим підприємством та утворення нового підприємства;

• розділу підприємства;

• виділення з підприємства одного чи декількох нових підприємств;

•• перетворення одного підприємства в інше. Ліквідація підприємства здійснюється ліквідаційною комісією, яка створюється власником, а в разі банкрутства - судом.

78

Розділ 3. Механізм створення власної справи

Майно підприємства, його фінансові кошти після розрахунків з бюджетом, кредиторами, оплатою праці працівників розподіляється між засновниками пропорційно до їхньої частки в майні підприємства.

Припинення діяльності господарського товариства відбувається шляхом його ліквідації або реорганізації відповідно до ст. 59 Господарського кодексу України.

Ліквідація господарського товариства провадиться ліквідаційною комісією, призначеною його вищим органом, а у разі припинення діяльності за рішенням суду - ліквідаційною комісією, сформованою відповідно до рішення суду.

З дня утворення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження по управлінню справами господарського товариства. Ліквідаційна комісія у триденний строк з моменту її утворення публікує інформацію про ліквідацію господарського товариства і здійснює інші дії відповідно до вимог ст. 58-61 Господарського кодексу та інших законів.

Розрахунки з кредиторами у разі ліквідації господарського товариства здійснюються відповідно до ст. 61 Кодексу з урахуванням таких особливостей:

• кошти, що належать господарському товариству, у тому числі від продажу його майна у разі ліквідації, після розрахунків по оплаті праці осіб, які працюють на умовах найму, виконання зобов'язань перед бюджетом, банками, власниками облігацій, випущених товариством, та іншими кредиторами розподіляються між учасниками товариства в порядку і на умовах, передбачених Господарським кодексом України, законом про господарські товариства та установчими документами товариства, у 6-місячний термін після опублікування інформації про його ліквідацію;

• майно, передане товариству його засновниками або учасниками у користування, повертається у натуральній формі без винагороди. У разі виникнення спорів щодо

79

"Основи підприємництва "

виплати заборгованості товариства його кошти не підлягають розподілу між учасниками товариства до вирішення цього спору або до одержання кредиторами відповідних гарантій щодо погашення заборгованості. Ліквідація господарського товариства вважається завершеною, а товариство таким, що припинило свою діяльність, з дня внесення запису про його ліквідацію до державного реєстру.

Запитання для контролю засвоєння знань

1. Які умови передують створенню власної справи?

2. На вирішення яких завдань має бути спрямоване здійснення певного виду підприємницької діяльності?

3. Які дії обумовлюють вибір форми організації підприємства?

4. Як розпочати власну справу?

5. Які документи відносяться до засновницьких?

6. Які вимоги ставляться до розробки Статуту підприємства?

7. Яким вимогам повинен відповідати Засновницький договір підприємства?

8. Як розподіляються підприємства в Україні в залежності від способу утворення (заснування) та формування статутного фонду?

9. Чим завершується процес створення підприємства?

10. Яким чином вносяться зміни в установчі документах господарського товариства?

11. Які завдання вирішує підприємець після одержання свідоцтва про реєстрацію свого підприємства?

12. Які стадії проходить процес організації нового підприємства?

8':

Розділ 3. Механізм створення власної справи

13. Які причини зумовлюють необхідність припинення діяльності підприємства?

14. За яких умов підприємство може провести реорганізацію?

15. Як вирішується майнове питання після ліквідації

підприємства?

16. Кому належать контролюючі функції при ліквідації

підприємства?