Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма практики БПО 2курс 2012р(1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

Ііі. Програма виробничої практики "побутове обслуговування"

Виробнича практика на ОКР "бакалавр" є однією з провідних частин наскрізної практичної підготовки студентів вищого навчального закладу.

Виробнича технологічна практика проводиться у ІV семест­рі, загальною тривалістю 2 тижні. Виробнича практика передбачає проходження практики студентами на підприємствах України та міста Києва, що спеціалізуються на побутових послугах.

Під час проходження практики студенти ознайомлюються з реальними задачами, які потребують рішення в умовах існуючих інформаційних, нормативних та ресурсних обмежень, набувають навички, якими повинен володіти випускник вищого навчального закладу кваліфікації "фахівець–організатор соціально-побутового обслуговування ".

Згідно з тим, що виробнича практика є першою виробничою практикою, студенти використовують теоретичні знання, отримані з таких основних дисциплін "Системи сервісних технологій", "Устаткування у сфері побутового обслуговування", "Економіка підприємства", " Матеріалознавство "

У процесі практики студенти аналізують складові частини процесу надання послуг. Основні і допоміжні форми процесу виробництва послуг. Основні принципи раціональної організації процесу надання послуг. Строк надання послуг і його складові частини. Типи сучасних підприємств побутового обслуговування. Класифікація і структура споживання побутових послуг.

Схема технологічного процесу оброблення виробів на підприємствах побутового обслуговування. Правила і організація приймання замовлень. Функції приймальника. Види документації на підприємстві побутового обслуговування.

ЗАВДАННЯ

І. Аналіз галузі, в якій функціонує підприємство – база практики

ІІ. Аналіз підприємства – бази практики

І. Кожний студент в межах практичної підготовки повинен провести аналіз бази практики в залежності від типу підприємства побутового обслуговування. Тому першочерговим завданням є характеристика і аналіз галузі в якій функціонує підприємство.

Ательє

Типи підприємств побутового обслуговування, що проводять пошиття і ремонт швейних виробів за індивідуальними замовленнями. Класифікація швейних виробів. Вимоги до одягу. Основні та допоміжні матеріали, що застосовуються при пошитті і ремонті одягу, їх класифікація.

Основні етапи виготовлення одягу: конструкторсько-технологічна підготовка підприємства побутового обслуговування до впровадження нової моди, проектування виробу для конкретного замовника, розкрою матеріалів, підготовки виробу до примірки, здавання виробу замовнику. Характеристика кожного етапу виробництва.

Загальні вимоги до пошиття виробів. Організація процесу пошиття на підприємствах побутового обслуговування. Види робіт при пошитті одягу, її характеристики, обладнання, що застосовуються.

Загальні відомості про зношення одягу. Види ремонту і оновлення одягу, їх характеристика.

Ремонт та індивідуальне виготовлення взуття

Класифікація взуття по виду, призначенню, статево-віковим ознакам. Матеріали, що застосовуються при пошитті і ремонті взуття, їх класифікація. Типи підприємств побутового обслуговування індивідуального пошиття та ремонту одягу.

Призначення ремонту взуття. Основні вимоги, що пред’являють до ремонту взуття. Класифікація ремонту.

Послуги фото- та відео-студій

Види робіт, що виконуються фотопідприємствами служби побуту. Основні і прогресивні форми обслуговування. Правила приймання і оформлення замовлень.

Основні види знімального обладнання, стисла характеристика. Основне обладнання.

Особливості технологічного процесу у фотостудіях та фотоательє. Переваги організації централізованих фотолабораторій.

Послуги по хімчистці, фарбуванню, пральному виробництву

Схема технологічного процесу оброблення виробів на підприємств побутового обслуговування. Правила і організація приймання замовлень. Функції приймальника. Види документації на підприємстві побутового обслуговування.

Комплектування виробничих партій за різними ознаками. Методи прогресивної організації праці. Вдосконалення праці керівника на підприємстві побутового обслуговування.

Типи пралень. Схеми технологічних процесів. АСУ в пральнях. Миючі засоби. Технологічна послідовність процесу.

Класифікація і характеристика барвників. Технологічна послідовність процесу фарбування. Особливості перефарбування одягу. Фарбування виробів з натуральних волокон, штучних і синтетичних волокон, хутрових і шкіряних виробів.

Суха чистка (обезжирювання). Сутність технологічного процесу та його переваги. Види і загальна характеристика органічних розчинювачів. Методи облагоджування виробів, типи обезжирювальних машин, їх основні вузли та принципи роботи. Технологічна послідовність процесу. Види браку. Способи його попередження та усунення.

Перукарські послуги (салони краси, СПА-салони)

Послуги перукарень та види перукарських послуг. Нові форми обслуговування. Типи перукарень. Правила і порядок приймання клієнтів. Пристосування та оснащення перукарень. Лікувальні препарати та хім. матеріали. Оплата і облік перукарських послуг.

Ремонт побутової техніки та послуги на підприємствах побутового обслуговування

Типи підприємств побутового обслуговування по ремонту техніки. Організація послуг. Класифікація послуг та її особливості.

ТОЩО

Окрім зазначених базами практик можуть бути інші підприємства побутового обслуговування: фітнес-центри, автосервіс, кнінінг, грумінг, кейтерінг, ландшафтний дизайн, послуги фізичного комфорту (сауни, лазні, солярії), послуги іміджмейкерів і т.д.

ІІ. ХАРАКТЕРИСТИКА БАЗИ ПРАКТИКИ

Окрім характеристики і налізу галузі в якій функціонує підприємство, що є об’єктом досліджень, студент повинен надати загальну характеристику самого підприємства:

  • охарактеризувати статус підприємства (дату створення, юридичну адресу, форму власності, належність до певної організаційно-правової форми, основні цілі та обмеження діяльності);

  • стисло описати історію створення і роз­витку підприємства/установи; форми власності та господарювання, їх трансформування за умов розвитку ринкових відносин;

  • ознайомитися із Статутом підприємства, проаналізувати його відповідність чинному законодавству, проаналізувати дотримання державних вимог щодо реєстрації та діяльності підприємства; ознайомитися з основними видами господарської діяльності (переважаюча спеціалізація), охарактеризувати галузеву належність підприємства;

За результатами практики студент складає звіт. Обсяг звіту – 10-15 сторінок друкованого тексту (без додатків), формату А4, шрифт Times New Roman – 14, інтервал – 1,5. Додатки – обов’язкові, підтверджують достовірність даних використаних у звіті.

За результатами практики студенти повинні підготувати матеріали для написання курсової роботи з дисципліни «Менеджмент у сфері послуг». Тому рекомендується отримати на підприємстві відповідні звіти (Додаток 1), обов’язковими є фінансові звітності форми 1 (Баланс) і 2 (Звіт про фінансові результати) за останні три роки діяльності підприємства.

Термін здачі звіту – до 14.09.2012 року.

Підсумком навчальних практик є диференційований залік, який проводиться на основі підготовлених звітів.

Додаток 1

РЕКОМЕНДОВАНИЙ ПЕРЕЛІК ДОДАТКІВ ДО ЗВІТУ

(можуть бути використані для написання курсової роботи по МСП)

  1. Статут підприємства.

  2. Положення про функціональні підрозділи.

  3. Посадові інструкції фахівців.

  4. Штатний розклад працівників апарату управління.

  5. Форми бухгалтерської і статистичної звітності:

5.1. Форма № 1. Баланс

5.2. Форма № 2. Звіт про фінансові результати

5.3. Форма 1-торг. Звіт про товарооборот

5.4. Форма 3-торг. Звіт про продаж та запаси товарів у торговій мережі і мережі ресторанного господарства (громадського харчування)

5.5. Форма 1-ПВ. Звіт з праці

5.6. Форма 3-ПВ. Звіт про використання робочого часу

5.7. Форма 2-м. Звіт про фінансові результати

5.8. Форма 1-м. Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва

5.9. Форма № 7-торг. Звіт про наявність торгової мережі і мережі ресторанного господарства.

6. Довідкова інформація до аналітичних і прогнозних розрахунків.

7. Річні звіти (довідки) підприємств (установ).

Додаток 2