Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.практ №2 (студенти)сілікоз укр 2012.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
154.62 Кб
Скачать

7. Матеріали для самоконтролю якості підготовки.

А. Питання для самоконтролю.

1. Перелічите виробництва, у яких пил є чинником виробничої шкідливості.

2. Назвіть основні професійні групи робітників, що можуть піддаватися впливу органічного пилу.

3. Які рентгенологічні ознаки найбільш характерні для пневмоконіозів?

4. Які фактори сприяють розвитку пневмоконіозів?

5. Які особливості клінічних проявів ранніх стадій пневмоконіозів?

6. Опишіть функціональні методи діагностики пневмоконіозів.

7. Викладете диференціальну діагностику пневмоконіозів.

8. Які основні методи лікування й особливості лікарсько-тудової експертизи при пневмоконіозах?

9. Перелічіть основні заходи медичної і гігієнічної профілактики пневмоконіозів? Яка роль лікаря гігієніста у встановленні зв'язку захворювання з професією і проведенні заходів, спрямованих на попередження розвитку пневмоконіозів і відновленню працездатності

10. Які скарги й об'єктивні дані характерні неускладненого силікозу?

11. Основні методи медичної профілактики силікозу.

Б. Задачі для самоконтролю з еталонами відповідей

Задача 1

Хворий Н., 43 року, направлений у протитуберкульозний диспансер для консультації. У минулому 13 років працював обрубником; 2 роки тому був діагностований силікоз I стадії. При черговому обстеженні в медсанчастині виявлене посилення задишки, частішання кашлю, поява хворій у підлопаткових областях. Перкуторний звук над нижніми відділами легень з коробковим відтінком, рухливість нижніх країв легень обмежена. Подих ослаблене, жорсткувате, прослухуються одиничні сухі хрипи. Тони серця приглушені.

На рентгенограмі відзначається дифузійне посилення і деформація легеневого малюнка, на тлі якого маються множинні вузликові тіні розміром 2-4 мм у діаметрі. Ущільнення міждольової плеври праворуч. Корені підрубленої форми з лімфатичними вузлами по типу яєчної шкарлупи .

Завдання: сформулюйте й обґрунтуйте попередній діагноз; укажіть, які дослідження варто провести для підтвердження діагнозу.

Задача 2

Хворий С., 42 року, протягом 16 років працює формувальником ливарного виробництва. В останні 2 роки став відчувати колючі болі в області лопаток, періодично турбує сухий кашель, при великих фізичних навантаженнях з'являється задишка. При зовнішньому огляді об'єктивних змін не відзначається. У нижньобокових відділах грудної клітки перкуторний звук з коробковим відтінком, рухливість нижніх країв легень не змінена. У легенях прослухуються сухі хрипи в більшій кількості. Аналіз крові сечі без відхилень від норми. Функція зовнішнього подиху: ЖЕЛ складає 78% від ДЖЕЛ, проба Тиффно 61%. Змін з боку серцево-судинної системи і травного тракту не мається.

На рентгенограмі відзначаються посилення і деформація легеневого малюнка, переважно в середніх і нижніх відділах легень, видні нечисленні вузликові тіні розміром 2-3 мм, округлої форми. Корені легень трохи розширені й ущільнені. Прозорість базальних відділів легень підвищена.

Завдання: сформулюйте й обґрунтуйте діагноз; призначте лікування і проведіть ЛТЕК.

Задача 3

Хворий Е., 44 роки, протягом 10 років працює у виробництві кремнієвих сплавів. Інших контактів з несприятливими виробничими факторами не мав. Скаржиться на сухий кашель, періодично біль у грудній клітці, підвищену стомлюваність. Перкуторний звук над легенями не змінений, при аускультації подих везикулярне. З боку інших органів і систем відхилень не виявлено. Функція зовнішнього подиху не порушена. Аналізи крові і сечі в нормі.

На рентгенограмі прозорість легеневих полів не змінена, легеневої малюнок помірковано посилений і деформований по обидва боки. У верхній частці правої легені визначаються поліморфні осередкові тіні. Невеликі плевродиафрагмальні спайки праворуч.

Завдання: сформулюйте й обґрунтуйте діагноз; призначте лікування і проведіть ЛТЕК.

Еталони відповідей

Задача 1. Діагноз: силікоз II стадії, узелковая форма. Хронічний пиловий бронхіт. Емфізема легень. У порівнянні з попереднім обстеженням мається прогресування пневмоконіотичного процесу. Варто провести диференціальну діагностику із силікотуберкульозом (необхідні туберкулінові проби). Для рішення питання про працездатність провести провести дослідження функції зовнішнього подиху.

Задача 2. Діагноз: силікоз I стадії, вузликова форма. Хронічний обструктивний бронхіт. Емфізема легень. Порушення функції зовнішнього подиху по змішаному типі I ступеня.

Лікування: тепло вологі лужні інгаляції; у зимовий час - опромінення грудної клітки суберітемними дозами ультрафіолетовими променями й електричним полем ультрависокої частоти. Дихальна гімнастика. При загостренні хронічного бронхіту - загальноприйняте лікування.

Працездатність хворого обмежена. Протипоказана робота в контакті з пилом, речовинами дратівного дії, великими фізичними напругами й у несприятливих метеорологічних умовах.

Задача3 Діагноз: силікотуберкульоз (силікоз I стадії, інтерстиціальна форма; осередковий туберкульоз легень, неактивна фаза).

Лікування: рекомендується дихальна гімнастика.

Має потребу в раціональному працевлаштуванні поза контактом з виробничим пилом і дратівними речовинами.