Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ №19-29.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
28.25 Mб
Скачать

19. Власні надходження (спеціальний фонд). Робота дорадчої служби Рівненського мувг

Інформаційно-дорадча служба управління створена з метою надання консу-льтацій, інженерної та практичної допомоги організаціям та фізичним особам по утриманню і ремонту внутрішньогосподарської мережі у робочому стані, надає рекомендації господарствам-землекористувачам щодо утримання та регулювання водно-повітряного режиму грунтів осушувальних системи та з інших питань, що відносяться до компетенції управління.

Спеціалісти управління, задіяні у ІДС, здійснюють оперативні заходи інфор-маційно-організаційного характеру по забезпеченню населених пунктів і сільгосп-угідь від затоплень, підтоплень та розмиву річками, руйнівної дії паводків і повеней.

Фізичні особи, фірми, підприємства, установи та організації інформуються про надання управлінням транспортних послуг , виконання екскаваторних та бу-льдозерних та будівельно-ремонтних робіт, виготовлення проектно-кошторисної документації. Надаються консультації з питань утримання, будівництва та ре-монту об’єктів водного господарства, додержання вимог водного законодавства, обліку води та здачі звітності 2-ТП (водгосп). ІДС постійно готує інформаційні новини про діяльність управління з розміщенням їх на офіційному веб-сайті.

Відділом експлуатації управління для землекористувачів, які з фінансових чи інших об’єктивних причин не можуть заключити договори на технічне обслу-говування, розроблені та поширені нижче приведені рекомендації по проведенню ремонтних та доглядових робіт на внутрішньогосподарській мережі осушуваль-них систем, які знаходяться у їх користуванні:

І н ф о р м а ц і й н о – д о р а д ч а с л у ж б а

Рівненського міжрайонного управління водного господарства

Рекомендації господарствам-землекористувачам по утриманню внутрішньогосподарської меліоративної мережі.

Враховуючи, що продуктивність меліорованих земель повністю залежить від технічного стану осушувальної мережі (канали,споруди, дренаж, тощо), для досягнення високих і стабільних врожаїв на них небхідно виконувати ряд заходів по утриманню її в робочому стані.

Щороку, після проходження весняної повені, а також літніх злив, необхідно спільно з праців-никами експлуатаційної організації провести детальний огляд меліоративної мережі , скласти опис заподіяних руйнувань та терміново ліквідувати їх.

О с н о в н і е к с п л у а т а ц і й н і з а х о д и

А) на каналах:

  • засипати промоїни на відкосах каналів , втрамбувати і закріпити дерном відремонтовані ділянки;

  • поновити існуюче кріплення каналів і закріпити ділянки , що підлягають постійному розмиву;

  • очистити дно каналів від наносів та сторонніх предметів (корчі, сміття, гілки, тощо) до проектних відміток, а на каналах, що слугують водоприймачами для гончарного дренажу, забезпечити вільний відтік води з колекторів, для чого дно каналу повинне бути нижче дна колектора на 0,3-0,5 м;

  • відремонтувати або встановити нові кілометрові та вказівні знаки в місцях впадіння дренажних ко-лекторів;

  • для забезпечення необхідної пропускої здатності каналів постійно знищувати деревну та травיяну рослинність на їх дні та відкосах.