Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма та методичні вказівки для заочного ф-т...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Розділ іі. Міжнародний рух чинників виробництва

Тема 5. Міжнародне переміщення трудових ресурсів

Міжнародний рух чинників виробництва в системі міжнародної економіки. Місце трудової міграції в міжнародній міграції чинни­ків виробництва.

Економічна природа міжнародної міграції робочої сили. Еміграція. Імміграція. Рееміграція. Причини та рушійні сили міжнародної міграції. Основні етапи розвитку міжнародної міграції.

Масштаби, форми та основні напрями міжнародної міграції. Вплив НТР на міжнародну трудову міграцію. Нові центри притягання трудо­вих ресурсів.

Наслідки міжнародного переміщення трудових ресурсів: для сві­ту в цілому; в країні еміграції; в країні імміграції.

Регулювання міжнародних міграційних процесів. Роль Міжнародної Організації Праці /МОП/ у регулюванні міграційних процесів.

Україна у світових міграційних процесах.

Тема 6. Міжнародний кредит

Міжнародні потоки капіталу: приватні та державні; довгостроко­ві та короткострокові; прямі та портфельні. Суть міжнародного кредиту.

Функціонування системи міжнародного кредиту. Вигоди і втрати:

для світу в цілому; для країни-кредитора та країни-позичальника.

Інституціональна структура міжнародного кредиту. Міжнародний комерційний кредит. Міжнародний фінансовий кредит.

Міжнародний кредит та світова криза заборгованості. Головна причина періодичної повторюваності світової кризи заборгованості. Основні напрямки вирішення проблеми відмови від платежів. Реструк­туризація боргу. Проблеми зовнішньої заборгованості України.

Тема 7. Прямі іноземні інвестиції

Суть прямих іноземних інвестицій. Єдність та відмінності міжнародного кредиту та прямих іноземних інвестицій.

Доцільність прямих іноземних інвестицій. Основні чинники прямих іноземних інвестицій. Маркетингові чинники. Торговельні обмеження. Вартісні чинники. Інвестиційний клімат. Критерії вибору країни, що приймає.

Форми прямих зарубіжних інвестицій. Технологічний трансфер. Принципи технологічного трансферу.

Позитивний вплив прямих іноземних інвестицій на країни, що приймають. Накопичення. Технологічні та управлінські знання. Регіональний та галузевий розвиток. Внутрішня конкурен­ція та підприємництво. Платіжний баланс. Праця.

Негативний вплив прямих іноземних інвестицій на країни, що приймають. Індустріальне панування. Технологічна залежність. Порушення економічних планів. Культурні зміни. Втручання транснаці­ональних корпорацій в діяльність уряду країни, що приймає.

Наслідки прямих іноземних інвестицій для країн-інвесторів. Доповнення до ВНП. Розширення експортних ринків. Проблеми зайня­тості та технологічної переваги.

Перспективи та проблеми прямих іноземних інвестицій в економіку України. Державна програма підтримки іноземних інвестицій.

Розділ ііі . Світова валютна система

Тема 8. Міжнародні валютні відносини

Поняття валютних відносин та світової валютної системи. Валюта та види валют.

Валютний курс. “Обмінний валютний курс” та його кількісні показники. Гнучкі /плаваючі/ валютні курси. Фіксовані валютні курси. Чинники що визначають валютний курс.

Валютний ринок. Строковий /форвардний/ ринок. Поточний валютний ринок /спот-ринок/. Євроринок валют. Ринок євродоларів.