Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
125 Кібербезпека / Фаховий екзамен (Бакалавр) / Нормативно-правове забезпечення інформаційної безпеки.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
23.10.2019
Размер:
29.71 Кб
Скачать
  1. Державна експертиза в сфері технічного захисту інформації.

Державна експертиза у сфері технічного захисту інформації (далі - експертиза) проводиться з метою дослідження, перевірки, аналізу та оцінки об'єктів експертизи щодо їх відповідності вимогам нормативних документів із технічного захисту інформації та можливості їх використання для забезпечення технічного захисту інформації (далі - ТЗІ).

Дія цього Положення поширюється на всіх юридичних та фізичних осіб, які є суб'єктами експертизи.

Суб'єктами експертизи є:

  • юридичні та фізичні особи - власники (розпорядники) інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем, технічних і програмних засобів, які реалізують функції ТЗІ, - замовники експертизи (далі - Замовники);

  • Адміністрація Держспецзв’язку;

  • територіальні органи Адміністрації Держспецзв'язку, які проводять експертизу шляхом аналізу декларацій про відповідність комплексних систем захисту інформації (далі - КСЗІ) вимогам нормативних документів із ТЗІ (далі - декларація);

  • навчальні заклади, науково-дослідні, науково-виробничі установи Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, підприємства, установи та організації, які проводять експертизу (далі - Організатори);

  • державні органи, які проводять експертизу у сфері свого управління;

  • фізичні особи, які на постійній або професійній основі здійснюють діяльність, пов’язану з наданням експертних послуг, - виконавці експертних робіт з ТЗІ (далі - Експерти).

  • Об'єктами експертизи є:

  • КСЗІ, які є невід'ємною складовою інформаційної, телекомунікаційної або інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ІТС);

  • технічні та програмні засоби, які реалізують функції ТЗІ та/або оцінки стану захисту інформації (далі - засоби ТЗІ);

  • організаційно-технічне рішення на розгортання типової складової компоненти КСЗІ в ІТС - задокументоване уніфіковане рішення для багаторазового розгортання складових КСЗІ в ІТС або КСЗІ типової складової компоненти КСЗІ в ІТС, самодостатньої для вирішення певного завдання, що включає проектні рішення програмно-технічного комплексу, організаційно-технічні рішення щодо регламенту функціонування типової компоненти ІТС та опис (алгоритм) процедури впровадження (далі - ОТР КСЗІ).

  1. Ліцензування господарської діяльності з надання послуг у галузі технічного захисту інформації.

Ліцензійними умовами визначені кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги длпровадженнягосподарської діяльності у галузі криптографічного захисту інформації (крім послуг електронного цифрового підпису) (далі – КЗІ) та технічного захисту інформації (далі – ТЗІ).

Суб’єкт господарювання, який має намір провадити ліцензований вид діяльності у галузі КЗІ та/або КЗІ та відповідаєЛіцензійним умовам подає до Адміністрації Держспецзв’язку заяву про отриманняліцензії разом з підтвердними документами.

У заяві про отримання ліцензії відомості щодо юридичної особи або фізичної особи-підприємця повинні відповідати даним наведеним у Єдиному державному реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Спеціалісти, яких планується залучати для виконання робіт, за ліцензією повинні відповідати кваліфікаційним вимогам, що визначені у Ліцензійних умовах.

З питань підготовки на курсах перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з питань ТЗІ суб’єктигосподарювання повинні звертатися до навчальних закладів, підприємств та установ, що мають відповідні дозволи на проведення цих навчань, в тому числі, до вищих навчальних закладів, в яких проводиться підвищення кваліфікації в галузізнань “Інформаційна безпека” по програмам підготовки, що погоджені Адміністрацією Держспецзв’язку.

Прийняття рішення про видачу ліцензії або відмову у її видачі проводиться протягом 10 робочих днів з дати надходження до Адміністрації Держспецзв’язку заяви про отримання ліцензії та документів, що додаються до заяви.

У разі відсутності підстав для відмови у видачі ліцензії Адміністрація Держспецзв’язку приймає рішення про видачу ліцензії про що повідомляє суб’єкта господарювання (здобувача ліцензії) протягом 3 робочих днів.