Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отв.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

1. Призначення, склад та технічні характеристики збудника і гетеродина.

Блоки збудника і гетеродина входять в склад високочастотної стійки і призначені для одержання стабільної з частоти гармонійної напруги високої частоти, що забезпечує без пошукове входження в зв’язок і ведення її без підстроювання, а також мінімальну величину викривлень при демодуляції сигналу в приймальнику. В блоці збудника виробляється частотна модуляція напруги, яка генерується груповим сигналом,, що поступає від апаратури ущільнення і службового зв’язку.

Діапазон частот збудника 60-120 Мгц при роботі станції в піддіапазоні А і 60,1-119,9 МГц в піддіапазонах Б, В.

Діапазон частот гетеродина 51-111 Мгц в піддіапазоні А і 51,1-110,9 Мгц в піддіапазонах Б, В.

Число робочих частот 601 з інтервалом між ними 100 кГц в піддіапазоні А або 300 робочих частот з інтервалом 200 кГц в піддіапазоні Б, В.

На 59 робочих частотах з інтервалом в 1 МГц можливе калібрування блоків, що здійснюється шляхом корекції шкал настройки.

Вихідна напруга збудника і гетеродина, що розвивається на відповідному навантаженні (вхід передавача, змішувача), не менше 4,7 В.

Висока стабільність частоти цьої напруги забезпечується шляхом діапазонної кварцової стабілізації.

Відносна стабільність частоти цьої напруги забезпечується шляхом діапазонної кварцової стабілізації.

Відносна нестабільність частоти напруги, що генерується блоки, не перевищує

 5105.

Основні принципи дії, схемні і конструктивні рішення блоків гетеродина і збудника співпадають, тому нижче дається опис принципу дії блок-схеми і принципових схем вузлів збудника, а також схемних особливостей окремих вузлів збудника, а також схемних особливостей окремих вузлів гетеродина.

  1. Робота збудника (гетеродина) за структурною схемою в режимах „Калібровка”, „Настройка”, і „апч-вкл”.

Для забезпечення діапазонної кварцової стабілізації частоти в збуднику застосована частотна автоматична підстройка частоти генератора плавного діапазону по еталонному кварцовому калібратору  джерелу сітки опорних частот. Тому структурна схема збудника (рис.1) з призначення і принципу роботи може бути розділена на три частини:

  • тракт високої частоти, складений з генератора плавного діапазону, частотного модулятора з компенсуючим посилювачем та посилювачем високої частоти, тобто устроїв, що забезпечують генерування, посилення і частотну модуляцію напруги високої частоти;

  • еталонний кварцовий калібратор, що складається з опорного кварцового генератора, дільника частоти, формувача і контуру селекції, тобто устроїв, що забезпечують формування опорного сигналу;

  • тракт порівняння та автоматичної підстройки частоти, що складається з устроїв посилення та перетворення сигналів проміжних частот і еталонного частотного детектору;

  • Збудник може бути поставлений в один з трьох режимів роботи:

  • режим КАЛИБРОВКА, в якому робиться корекція шкали збудника;

  • режим НАСТРОЙКИ, в якому робиться початкова установка частоти генератору плавного діапазону;

  • режим АПЧ – ВКЛ., в якому здійснюється робота на зв’язок.

Розглянемо за структурною схемою роботу збудника в цих режимах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]