Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обробка металів.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
202.75 Кб
Скачать

Організація робочого місця слюсаря

Робочим місцем називається певна ділянка производ-ственной площі цеху, ділянки, майстерні, закріплений за цим робітником (чи бригадою робітників), призначений для виконання певної роботи і оснащений відповідно до характеро\ цієї роботи устаткуванням, пристосуваннями, інструментами і маг« - ріалами.

Організація робочого місця є найважливішою ланкою організм ции праці. Правильний вибір і розміщення устаткування, инструмен-тов і матеріалів на робочому місці створюють найбільш сприятлива умови роботи.

Під раціональною організацією робочого місця розуміють так) Л організацію, яка при найменшій витраті сил і засобів праці забезпечує безпечні умови роботи, найвищу производитель-ность і висока якість продукції.

Робоче місце слюсаря організовується залежно від зміст виробничого завдання і типу виробництва (одиничне, серійне масове), проте більшість робочих місць обладнали, як правилі слюсарними верстаками, на яких встановлюють і закріплюють слесаг ные лещата.

Установка лещат без учега росту працюючого значно гальмуй— формування навичок правильного виконання роботи, знижує про изводительность праці, збільшує стомлюваність. Графік залежне™ продуктивності праці при виконанні операції обпилювання від вь стільники лещат показаний на мал. 20. Оптимальна висота лещат при опили-вании — 102 см над рівнем підлоги (при рості працюючого 168 см Відступ від цього значення приводить до зменшення кількості! металу, що знімається із заготівлі. Це пояснюється наступним.

При низькому розташуванні лещат (мал. 21, а) пред-: плечье утворює з плечем тупий кут, м'язи передпліччя сильно напряга-ются, рух утруднюється, порушується рівномірність натиску право!- і лівою руками, спина згинається. Оскільки при зігнутій спині положення працюючого нестійкий, то він, прагнучи зберегти рівновагу, наклс- няется вперед і посилює натиск лівою рукою. А це викликає ''заваг' лівого краю оброблюваної заготівлі.

При тому, що високому має в розпорядженні лещат (мал. 21, 6} пред-плечье і плече утворюють гострий кут. В цьому випадку умови роботи ще гірші, оскільки передача зусилля різання від плеча до інструменту вимагає особливої напруги, що часто буває не під силу учневі: зусилля передається більше правою рукою, що призводить до ''завалів" правого краю. Правильне положення працюючого показане на мал. 21, ст.

Висота верстака зі встановленими на нім лещатами визначається відповідно до росту працюючого (мал. 22, а). Вибираючи висоту установки лещат з паралельними губками, зігнуту в лікті ліву руку ставлять на губки лещат так, щоб кінці випрямлених пальців руки торкалися підборіддя (мал. 22, б), або встановлюють бойок молот-ка на ударну частину зубила, при цьому плечова частина правої руки повинна мати вертикальне положення, а ліктьова — горизонтальне під кутом 90 . Стуловые лещата встановлюють на таку висоту, щоб (зігнута в лікті ліва рука, поставлена на губки лещат, торкалася підборіддя зігнутими в кулак пальцями (мал. 22, в).

При малому рості робітника використовують спеціальні регульовані по висоті підставки (грати) під ноги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]