Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalna_taktika.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
907.78 Кб
Скачать

Пересування військ

В умовах ведення високоманеврових бойових дій значно зросла роль пересування військ, особливо маршів. Війська завжди повинні бути готовими до пересування на велику відстань при постійній загрозі застосування против­ником зброї масового ураження, дій його авіації, повітряних десантів та ди­версійно-розвідувальних груп, радіоактивного, хімічного та бактеріологічно­го зараження. Це вимагає старанної підготовки озброєння, військової та іншої техніки, особового складу до маршу та перевезення, умілої їхньої організації, всебічного забезпечення та особисто маршового вміння підрозділів.

9.1. Способи пересуваня військ

Пересування військ — це організоване переміщення їх маршем, перевезення різними видами транспорту (автомобільним, залізничним, морським, річковим, повітряним) або переміщення комбінованим способом із метою виходу у встанов­лений (зазначений) час у визначений район чи на вказаний рубіж у повній готов­ності до виконання бойового завдання.

Розвиток засобів і способів збройної боротьби, зміна умов і характе­ру бою, вдосконалення бойової техніки і транспортних засобів завжди при­зводили до вдосконалення традиційних способів пересування і виникнення нових способів пересування та зумовлювали їхній постійний розвиток, підви­щували значення пересування в бойовій діяльності військ.

У сучасних умовах, коли діям військ притаманні маневровість, ди­намічність, просторовий розмах, пересування стало невід'ємною частиною бою. Зараз різні способи пересування широко застосовують при висуванні військ у райони бойових дій, при перегрупуваннях і маневрі силами й засоба­ми, які проводять із різною метою при підготовці й під час бою.

Марш є основним способом пересування військ. Це організоване пересу­вання військ у колонах своїм ходом на штатній техніці (танках, бойових машинах піхоти, бронетранспортерах, автомобілях) чи пішим порядком (взим­ку — на лижах) по дорогах і колонних шляхах.

Марш здійснюють у тих випадках, коли для пересування військ немож­ливо чи недоцільно використовувати будь-який вид транспорту.

Можливість застосування маршу в будь-якій обстановці, не тільки в глибокому тилу своїх військ, але й у районі бойових дій, робить його найбільш розповсюдженим способом пересування.

Під час пересування військ маршем зберігається організаційна Цілісність військових формувань, створюються сприятливіші, аніж при інших способах пересування, умови для всебічного забезпечення, надійного управління й підтримання постійної бойової готовності військ.

Однак пересування своїм ходом, особливо на великі відстані, потребує великого напруження сил особового складу, насамперед механіків-водіїв і водіїв бойових машин, збільшує спрацьовування озброєння й техніки, вит­рати моторесурсів, зокрема, пального для важкої техніки. Розглянемо декілька способів пересування військ.

Перевезення на вантажних потягах є новим способом пересування військ. Цим способом перевозять на великовантажних причепах або трейлерах ті підрозділи, які мають на озброєнні важку бронетанкову та іншу техніку з малим запасом ходу й низькою швидкістю руху. Із підвищенням технічного оснащення військ дуже часто застосовують перевезення на важких автопотягах, особливо під час переміщення військ на велику відстань від лінії бойового зіткнення сторін.

Перевезення залізничним транспортом дозволяє зберегти сили особового складу, озброєння й техніку — від спрацьовування, зекономити моторесурси та пальне. Цей спосіб забезпечує високу швидкість пересуван­ня військ незалежно від пори року й фізичного стану особового складу на початку пересування; швидкість перевезення практично не залежить від ме­теорологічних умов.

Однак, перевезення залізницею війська будуть використовувати рідше, ніж марш. Це зумовлено несприятливим впливом на неї сучасних засобів ура­ження, складністю підготовки й забезпечення безпеки при пересуванні військ. При перевезенні залізничним транспортом зменшується бойова готовність ча­стин і з'єднань, оскільки їхні сили й засоби перевозять декількома ешелонами; ускладнюється управління військами, утруднюється одночасний вступ їх у бій.

Перевезення водним (морським, річковим) транспортом дозволяє збе­регти сили особового складу, техніку — від спрацьовування, зекономити мо­торесурси й пересувати війська зі швидкістю не менше 25-30 км/год. Цей спосіб пересування можна використовувати для перекидання військ на острови й ізольовані ділянки узбережжя, для евакуації з них поранених, хворих, ура­жених, пошкодженого озброєння й техніки, а також при здійсненні маневру.

Але перевезення військ водним транспортом застосовуватимуть рідше, ніж марш чи перевезення залізницею, оскільки для забезпечення перевезення потрібні обладнані причали, потужні крани: завантаження на водний транс­порт і вивантаження досить тривалі; повинна бути організована надійна обо­рона (протичовнова, протимінна) й проведення суден до порту вивантаження.

Перевезення повітряним транспортом дозволяє швидко перекидати вій­ська на великі відстані в будь-якому напрямку та в райони, що практично недо­ступні для інших видів транспорту, через зони зараження, в райони руйнувань, пожеж і затоплень. Цей вид транспорту не залежить від мережі доріг (мережі сітки доріг), тому його можна застосовувати не лише для перекидання військ на свою територію, але й для висадки їх в тил противника. Використання повітря­ного транспорту дозволяє зберегти сили особового складу, моторесурси бойо­вої техніки, значно зменшити витрати матеріальних засобів і, що дуже важли­во, несподівано для противника доставити у визначений (вказаний) район війська у високій бойової готовності, порівняно з пересуванням своїм ходом.

Однак, не дивлячись на переваги, перевезення повітряним транспортом не варто здійснювати так часто, як, наприклад, марш.

Це зумовлено, головним чином, тим, що для перекидання військ, особ­ливо загальновійськових частин і з'єднань, повітрям потрібна велика кількість транспортних засобів, а для їхнього прикриття під час польоту — великий наряд бойових літаків. Окрім цього, використання авіації залежить від метеорологічних умов, наявності підготовлених аеродромів чи майданчиків у районах завантаження й вивантаження військ.

Комбіноване пересування — це переміщення військ з одного району в інший або на вказаний рубіж, при якому поєднуються різні способи пересу­вання. В одних випадках війська можуть застосовувати різні способи пересу­вання одночасно, а в інших — способи пересування чергуються, послідовно змінюються. При цьому використовують усі чи тільки деякі види транспорту.

Марш можна здійснювати до фронту чи від фронту в тил. Його прово­дять потай, як правило вночі або в інших умовах обмеженої видимості, а під час бою та у глибокому тилу своїх військ — і вдень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]